W dniu dzisiejszym kończą się najważniejsze Kulinarne Mistrzostwa Świata odbywające się raz na cztery lata w Luksemburgu. W konkursie Villeroy et Boch Culinary World Cup 2018 z sukcesem reprezentowało Polskę ponad 30 kucharzy, cukierników i mistrzów carvingu, zarówno w konkurencjach drużynowych - narodowych jak i indywidualnych. Dumą napawa fakt, że niemal wszyscy powrócili do kraju z medalami na piersi. Medale przyznawane są za ilość zdobytych punktów w swojej kategorii i tak:
1. złoty medal ze specjalnym wyróżnieniem przyznawany jest za zajęcie 100/100 możliwych punktów
2. złoty medal za przedział punktów 90 - 99
3. srebrny medal za przedział punktów 80 - 89
4. brązowy medal za przedział punktów 70 - 79
5. dyplom z wyróżnieniem za przedział punktów 60 - 69
W mistrzostwach uczestniczyło ponad 1000 zawodników z 54 krajów, w tym 30 drużyn narodowych profesjonalistów, 15 drużyn narodowych juniorów, 15 drużyn narodowych catering community, 45 drużyn regionalnych oraz 750 zawodników indywidualnych. Co cztery lata konkurs niezwykle się rozwija, a jego zawodnicy reprezentują coraz wyższy poziom, stąd zdobycie upragnionego "złota" jest coraz trudniejsze, ale jak się okazuje nie niemożliwe.
Trzy złote medale dla Polek w kategorii cukiernictwa artystycznego, starty indywidualne, kategoria rzeźby z cukru i marcepanu:
EWA DRZEWICKA - ZŁOTY MEDAL
RENATA MARTYNA - ZŁOTY MEDAL
i
ANGELIKA CHWYĆ – ZŁOTY MEDAL, dodatkowo nagroda za najlepszy wynik,
maksymalną liczbę punktów 100/100. NAJLEPSZA NA ŚWIECIE W SWOJEJ KATEGORII. POKONAŁA 213 ZAWODNIKÓW!!! BRAWO!!!

Angelika Chwyć NAJLEPSZA RZEŹBA NA ŚWIECIE!!!
Renata Martyna
Kategoria rzeźba z czekolady :
PAWEŁ MIESZAŁA - BRĄZOWY MEDAL
MARIUSZ GÓRECKI w kategorii indywidualnej rzeźba z cukru - BRĄZOWY MEDAL
POLAND NATIONAL CULINARY TEAM -
BRĄZOWY MEDAL, w kategorii prezentacji dań na talerzach - cold plate oraz
SREBRNY MEDAL w kategorii Kuchnia Gorąca, serwując kolację dla 112 gości i jurorów.
Skład drużyny:
Kapitan Bartosz Peter, Artur Skotarczyk, Mariusz Roch, Jarosław Kin, Marcin Gruszka, Dawid Grucel, Adam Adamczak, Michał Kuduk, Maciej Hippler, Adam Woźniak), trenerzy - Sebastian Krauzowicz, Zenon Hołubowski, Janusz Profus, Joanna Klimas Profus, Lech Pluciński, Rafał Gajownik.


Patryk Mach - BRĄZOWY MEDAL w kategorii indywidualnej, stół zimny

jeszcze lepszy w tej samej kategorii był MICHAŁ ZIAJA - zdobywając SREBRNY MEDAL

Niebywały sukces podczas World Culinary Cup 2018 odnieśli polscy mistrzowie carvingu, łącznie zdobywając 7 medali!:
- GRZEGORZ GNIECH zdobył - ZŁOTY MEDAL w kategorii carving owocowy, SREBRNY MEDAL w kategorii carving na żywo w ciągu 3 godzin , SREBRNY MEDAL - w kategorii carving na żywo STARCIE TYTANÓW, Najlepsi z Najlepszych
JORDAN BACH - ZŁOTY MEDAL
Kategoria - Culinary Art - carving owocowy (cat. K1):
DOMINIKA SADOWSKA - ZŁOTY MEDAL
PAWEŁ SZTENDERSKI - ZŁOTY MEDAL
Kategoria carving na żywo w ciągu 3 godzin:
DOMINIKA SADOWSKA - ZŁOTY MEDAL
GRZEGORZ SIBON - WYRÓŻNIENIE
NARODOWA DRUŻYNA WOJSKA POLSKIEGO w składzie : Magdalena Buganik, Tomasz Walter, Piotr Walter, Sławomir Pukniel, Radosław Irzemski, Piotr Pawelec, Krztsztof Sławiński, Łukasz Panlicki powróci z Kulinarnego Pucharu Świata z WYRÓŻNIENIEM. Wystartowali w kategorii catering community polegającej na ugotowaniu i zaserwowaniu lunchu. Polska drużyna po raz pierwszy w historii wystartowała w tej kategorii.
Wszystkim Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Szersze relacje poszczególnych drużyn i zawodników
