Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 – konkurs dedykowany jest szefom i kucharzom pracującym w restauracjach hotelowych. Coraz wyższy poziom serwowanych dań, potwierdzony nagrodami branżowymi, zachęcił nas do przeprowadzenia rywalizacji, w której zostaną wyłonieni najlepsi z najlepszych.
Młodsze załogi kucharzy zmierzą się w konkursie Host School, w którym wezmą udział uczniowie szkół – niezależnie od obecnego stopnia edukacji.
Celem konkursu jest podnoszenie kwalifikacji kucharzy w branży gastronomicznej oraz zwiększenie potencjału restauracji hotelowych
Organizatorem I edycji konkursu ‘’Host – Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 ‘’ jest Cukrownia Żnin, współorganizatorem i pomysłodawcą jest Przemysław Urbaniak – Szef kuchni Cukrownia Żnin
Konkurs Host – Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 odbędzie się w dniach 26- 27.11.2024 roku
W dniu 20 czerwca odbędzie się odprawa z uczestnikami oraz jury.
Konkurs Host – Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 odbędzie się w dniach 26 listopada 2024 roku. – 25 listopada o godzinie 17.00 odbędzie się odprawa z uczestnikami oraz jury, sędziami technicznymi. Ekipy biorące udział będą miały jedną pełną godzinę na przygotowanie części rzeczy pod dzień konkursowy.
Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami Uczestnicy konkursu powinni wykazywać się znajomością przygotowywania dań konkursowych z obowiązującymi światowymi trendami.
Konkurs ma zasięg ogólnopolski, skierowany jest do osób fizycznych – szefów kuchni, kucharzy, cukierników będących czynnymi w zawodzie. Do udziału w konkursie zostanie zakwalifikowanych 6 ekip dwuosobowych ( szef + pomocnik) wyłonionych w drodze eliminacji spośród nadesłanych zgłoszeń.
Każdy zespół przesyła 4 zdjęcia dań restauracyjnych oraz 2 zdjęcia deserów do których posiada prawa autorskie (całość nie musi odnosić się do tematyki konkursu), plus krótki opis ścieżki kariery Szefa ekipy.
DRUŻYNY
przedstawiamy wam drużyny, które zakwalifikowały się do konkursów kulinarnych podczas HOSTa!
Host Hotel Restaurants :
Mateusz Cheda – Hotel Binkowski Resort – Kielce
Piotr Kuzdro – Restauracja Patio Grand Hotel Boutique Rzeszów
Norbert Szymul – Hotel Bellotto – Warszawa
Paweł Stępniak – Fabryka Wełny Hotel&Spa Pabianice
Mirosław Kała – Hotel Arche Częstochowa – Częstochowa
Dawid Rozmus – Lemon Resort Spa – Gródek Nad Dunajcem
Drużyna rezerwowa :
Iwona Michalska – Pałac Mortęgi – Lubawa
Host School:
Antonina Siadał oraz Weronika Szymańska – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego Warszawa
Antonina Siadak oraz Wiktoria Nyka- Zespół Szkół Niepublicznych w Gąsawie
Damian Marut oraz Kacper Kułaga – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego Kraków
Milena Stypczyńska oraz Anastazja Brągiel – Zespół Szkół Technicznych w Żninie
Kornel Byzdra oraz Agata Zawadka – Zespół szkół gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy
JURY
W jury zasiądą:
Joanna Ochniak (Worldchefs Americas),
Bartosz Peter (Transgourmet),
Martin Gimenez Castro (Tuna, Cevivhe Bar),
Artur Skotarczyk (Restauracja MUGA),
@Paweł Salomon (Destylarnia Pałac Mierzęcin),
Michał Świerad (Pastry Chef Barbara Luicjkx).
Sędziowie techniczni:
@Bartłomiej Witkowski (Restauracja Piernicova),
Dawid Wojciechowski (Copernicus Toruń Hotel).
Zasady konkursu
Konkurs zostanie przeprowadzony w dniach 26-27.11.2024 roku w godzinach 8.00 – 16.00 ,składa się z dwóch etapów :
I etap: dzień przygotowania mise en place – odprawa konkursowa z przewodniczącym jury
II etap: konkurs kulinarny
Zakwalifikowane ekipy będą miały do przygotowania:
8 porcji przystawki ryb lub owoców morza która ma gramaturę nie większą niż 110g
8 porcji dania głównego mięsnego które ma gramaturę nie większą niż 250g
8 porcji deseru czekoladowego z dodatkiem owoców który ma gramaturę nie większą niż 120g
Każda drużyna ma do przygotowania po 5 porcji dań konkursowych dla jury , 1 porcja pod zdjęcia dla mediów oraz 2 porcje dla odwiedzających gości podczas trwającej imprezy branży hotelarsko – gastronomicznej Host 2024 Cukrownia Żnin.
Specyfikacja sprzętu
Piec konwekcyjny : Unox : XEVC-0511-EPRM.3
Schładzarka szokowa : będzie to Primulator model ST 5/18 lub BC 5/20
Szafa chłodnicza : 74x85x210 cm pojemność komory 700 l, 900W/230V szt 3 1 na 2 zespoły
Kuchenka indukcyjna podwójna 7000, HENDI, Profi Line, 400V/7000W, 405x700x(H)145mm szt1
Mikser ręczny 160 ze zmienną prędkością, HENDI, Kitchen Line, czarny, 230V/270W, 140x76x(H)503mm szt 1
Heinzelmann Chef X Pro Chef – https://heinzelmann.pl/ szt 3 1 na 2 zespoły
Produkty obowiązkowe do wykorzystania pod czas konkursów , które zapewnia organizator .
Host School
Danie główne – kurczak kukurydziany cały klasa A
Deser – czekolada deserowa, mleczna lub biała do wyboru 72% Barima Artisanal
56% Barima Artisanal
34% Barima Artisanal
29% Barima Artisanal
I Fun&Joy Truskawkowe Fanex
Host Hotel Restaurant
Przystawka – dorsz atlantycki filet b/s oraz macki kałamarnicy Humboldta
Danie główne – serce krzyżowej wołowe oraz grasica cielęca
Deser – czekolada deserowa, mleczna lub biała do wyboru 72% Barima Artisanal
56% Barima Artisanal
34% Barima Artisanal
29% Barima Artisanal
W wszelkich sprawach merytoryczny i organizacyjnych prosimy o kontakt do Przemysława Urbaniaka 793149470
2 Responses
Dzień dobry
Pomimo zakwalifikowania na konkurs nie ma nas na liście uczestników. Czy coś się zmieniło?
Pozdrawiam
Krystian Chlebowski
Dzień dory, zapytamy organizatora czy zakwalifikował się Pan do konkursu.