Portal Gastronomiczny

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 – konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 – konkurs dedykowany jest szefom i kucharzom pracującym w restauracjach hotelowych.  Coraz wyższy poziom serwowanych dań, potwierdzony nagrodami branżowymi, zachęcił nas do przeprowadzenia rywalizacji, w której zostaną wyłonieni najlepsi z najlepszych.

Młodsze załogi kucharzy zmierzą się w konkursie Host School, w którym wezmą udział uczniowie szkół – niezależnie od obecnego stopnia edukacji.

Celem konkursu jest podnoszenie kwalifikacji kucharzy w branży gastronomicznej oraz zwiększenie potencjału restauracji hotelowych

Organizatorem I edycji konkursu ‘’Host – Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 ‘’ jest Cukrownia Żnin, współorganizatorem i pomysłodawcą jest Przemysław Urbaniak – Szef kuchni Cukrownia Żnin

Konkurs Host – Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 odbędzie się w dniach 20- 21.06.2024 roku
W dniu 20 czerwca odbędzie się odprawa z uczestnikami oraz jury.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami Uczestnicy konkursu powinni wykazywać się znajomością przygotowywania dań konkursowych z obowiązującymi światowymi trendami.

Konkurs ma zasięg ogólnopolski, skierowany jest do osób fizycznych – szefów kuchni, kucharzy, cukierników będących czynnymi w zawodzie. Do udziału w konkursie zostanie zakwalifikowanych 6 ekip dwuosobowych ( szef + pomocnik) wyłonionych w drodze eliminacji spośród nadesłanych zgłoszeń.

Każdy zespół przesyła 4 zdjęcia dań restauracyjnych oraz 2 zdjęcia deserów do których posiada prawa autorskie (całość nie musi odnosić się do tematyki konkursu), plus krótki opis ścieżki kariery Szefa ekipy.

Zasady konkursu

Konkurs zostanie przeprowadzony w dniach 20-21.06.2024 roku w godzinach 8.00 – 16.00 ,składa się z dwóch etapów
 I etap: dzień przygotowania mise en place – odprawa konkursowa z przewodniczącym jury
 II etap: konkurs kulinarny
Zakwalifikowane ekipy będą miały do przygotowania:
 8 porcji przystawki ryb lub owoców morza która ma gramaturę nie większą niż 110g
 8 porcji dania głównego mięsnego które ma gramaturę nie większą niż 250g
 8 porcji deseru czekoladowego z dodatkiem owoców który ma gramaturę nie większą niż 120g

Każda drużyna ma do przygotowania po 5 porcji dań konkursowych dla jury , 1 porcja pod zdjęcia dla mediów oraz 2 porcje dla odwiedzających gości podczas trwającej imprezy branży hotelarsko – gastronomicznej Host 2024 Cukrownia Żnin

Termin nadsyłania zgłoszeń ustalony jest na dzień 30.04.2024 roku do godziny 22.00.

Lista zakwalifikowanych uczestników zostanie podana do publicznej wiadomości 10.05.2024 roku oraz wysłana drogą mailową do szefa każdego z zakwalifikowanych zespołów.
Druk zgłoszenia do pobrania: na stronie https://www.cukrowniaznin.pl/host-2024

Zakwalifikowane ekipy zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w konkursie do dnia 13.05.2024 roku droga mailową na adres

Brak potwierdzenia uczestnictwa w konkursie będzie jednoznaczny z dyskwalifikacją i zastąpieniem ekipą rezerwową.
W przypadku zmiany szefa zespołu oraz uczestników należy zgłosić to organizatorowi do dnia 31.05.2024 roku , po tym czasie gdy szef zespołu nie może wystąpić, drużyna zostaje zdyskwalifikowana i zastąpiona ekipą rezerwową.

Specyfikacja sprzętu

Piec konwekcyjny : Unox : XEVC-0511-EPRM.3

Schładzarka szokowa : będzie to Primulator model ST 5/18 lub BC 5/20

https://www.primulator.pl/lody/szokowki-do-lodow/kostkarki-do-lodu-i-luskarki-do-lodu-icematic/icematic-st-518
https://www.primulator.pl/lody/szokowki-do-lodow/kostkarki-do-lodu-i-luskarki-do-lodu-icematic/icematic-bluechill

Szafa chłodnicza : 74x85x210 cm pojemność komory 700 l,

900W/230V szt 3 1 na 2 zespoły

Kuchenka indukcyjna podwójna 7000, HENDI, Profi Line, 400V/7000W, 405x700x(H)145mm szt1

Mikser ręczny 160 ze zmienną prędkością, HENDI, Kitchen Line, czarny, 230V/270W, 140x76x(H)503mm szt 1

Heinzelmann Chef X Pro Chef – https://heinzelmann.pl/ szt 3 1 na 2 zespoły

Produkty obowiązkowe do wykorzystania pod czas konkursów , które zapewnia organizator .

Host School

Danie główne – kurczak kukurydziany cały klasa A

Deser – czekolada deserowa, mleczna lub biała do wyboru 72% Barima Artisanal

56% Barima Artisanal

34% Barima Artisanal

29% Barima Artisanal

I Fun&Joy Truskawkowe Fanex

Host Hotel Restaurant

Przystawka – dorsz atlantycki filet b/s oraz macki kałamarnicy Humboldta

Danie główne – serce krzyżowej wołowe oraz grasica cielęca

Deser – czekolada deserowa, mleczna lub biała do wyboru 72% Barima Artisanal

56% Barima Artisanal

34% Barima Artisanal

29% Barima Artisanal



W wszelkich sprawach merytoryczny i organizacyjnych prosimy o kontakt do Przemysława Urbaniaka 793149470

Więcej na stronie

  1. regulamin konkursu Host Hotel Restaurants
  2. regulamin konkursu Host School
  3. formularz zgłoszeniowy Host Hotel Restaurants
  4. formularz zgłoszeniowy Host School
Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Bulion na każdą porę roku – w trosce o dobre samopoczucie i urodę.

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu

Udostępnij

 

Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska zwyciężyli w Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu dziczyzny!

 

 IX edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku 2024