Apteka św. Huberta

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 – konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 – konkurs dedykowany jest szefom i kucharzom pracującym w restauracjach hotelowych.  Coraz wyższy poziom serwowanych dań, potwierdzony nagrodami branżowymi, zachęcił nas do przeprowadzenia rywalizacji, w której zostaną wyłonieni najlepsi z najlepszych.

Młodsze załogi kucharzy zmierzą się w konkursie Host School, w którym wezmą udział uczniowie szkół – niezależnie od obecnego stopnia edukacji.

Celem konkursu jest podnoszenie kwalifikacji kucharzy w branży gastronomicznej oraz zwiększenie potencjału restauracji hotelowych

Organizatorem I edycji konkursu ‘’Host – Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 ‘’ jest Cukrownia Żnin, współorganizatorem i pomysłodawcą jest Przemysław Urbaniak – Szef kuchni Cukrownia Żnin

Konkurs Host – Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 odbędzie się w dniach 26- 27.11.2024 roku
W dniu 20 czerwca odbędzie się odprawa z uczestnikami oraz jury.

Konkurs Host – Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 odbędzie się w dniach 26 listopada 2024 roku. – 25 listopada o godzinie 17.00 odbędzie się odprawa z uczestnikami oraz jury, sędziami technicznymi. Ekipy biorące udział będą miały jedną pełną godzinę na przygotowanie części rzeczy pod dzień konkursowy.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami Uczestnicy konkursu powinni wykazywać się znajomością przygotowywania dań konkursowych z obowiązującymi światowymi trendami.

Konkurs ma zasięg ogólnopolski, skierowany jest do osób fizycznych – szefów kuchni, kucharzy, cukierników będących czynnymi w zawodzie. Do udziału w konkursie zostanie zakwalifikowanych 6 ekip dwuosobowych ( szef + pomocnik) wyłonionych w drodze eliminacji spośród nadesłanych zgłoszeń.

Każdy zespół przesyła 4 zdjęcia dań restauracyjnych oraz 2 zdjęcia deserów do których posiada prawa autorskie (całość nie musi odnosić się do tematyki konkursu), plus krótki opis ścieżki kariery Szefa ekipy.

DRUŻYNY
przedstawiamy wam drużyny, które zakwalifikowały się do konkursów kulinarnych podczas HOSTa! 👨‍🍳

Host Hotel Restaurants :

👉 Mateusz Cheda – Hotel Binkowski Resort – Kielce
👉 Piotr Kuzdro – Restauracja Patio Grand Hotel Boutique Rzeszów
👉Norbert Szymul – Hotel Bellotto – Warszawa
👉Paweł Stępniak – Fabryka Wełny Hotel&Spa Pabianice
👉Mirosław Kała – Hotel Arche Częstochowa – Częstochowa
👉 Dawid Rozmus – Lemon Resort Spa – Gródek Nad Dunajcem

Drużyna rezerwowa :

👉Iwona Michalska – Pałac Mortęgi – Lubawa

Host School:

🍴 Antonina Siadał oraz Weronika Szymańska – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego Warszawa
🍴 Antonina Siadak oraz Wiktoria Nyka- Zespół Szkół Niepublicznych w Gąsawie
🍴Damian Marut oraz Kacper Kułaga – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego Kraków
🍴 Milena Stypczyńska oraz Anastazja Brągiel – Zespół Szkół Technicznych w Żninie
🍴Kornel Byzdra oraz Agata Zawadka – Zespół szkół gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy

JURY
W jury zasiądą:

Joanna Ochniak (Worldchefs Americas),
Bartosz Peter (Transgourmet),
Martin Gimenez Castro (Tuna, Cevivhe Bar),
Artur Skotarczyk (Restauracja MUGA),
@Paweł Salomon (Destylarnia Pałac Mierzęcin),
Michał Świerad (Pastry Chef Barbara Luicjkx).

Sędziowie techniczni:

@Bartłomiej Witkowski (Restauracja Piernicova),
Dawid Wojciechowski (Copernicus Toruń Hotel).

Zasady konkursu

Konkurs zostanie przeprowadzony w dniach 26-27.11.2024 roku w godzinach 8.00 – 16.00 ,składa się z dwóch etapów :
 I etap: dzień przygotowania mise en place – odprawa konkursowa z przewodniczącym jury
 II etap: konkurs kulinarny
Zakwalifikowane ekipy będą miały do przygotowania:
 8 porcji przystawki ryb lub owoców morza która ma gramaturę nie większą niż 110g
 8 porcji dania głównego mięsnego które ma gramaturę nie większą niż 250g
 8 porcji deseru czekoladowego z dodatkiem owoców który ma gramaturę nie większą niż 120g

Każda drużyna ma do przygotowania po 5 porcji dań konkursowych dla jury , 1 porcja pod zdjęcia dla mediów oraz 2 porcje dla odwiedzających gości podczas trwającej imprezy branży hotelarsko – gastronomicznej Host 2024 Cukrownia Żnin.


Specyfikacja sprzętu

Piec konwekcyjny : Unox : XEVC-0511-EPRM.3

Schładzarka szokowa : będzie to Primulator model ST 5/18 lub BC 5/20

https://www.primulator.pl/lody/szokowki-do-lodow/kostkarki-do-lodu-i-luskarki-do-lodu-icematic/icematic-st-518

https://www.primulator.pl/lody/szokowki-do-lodow/kostkarki-do-lodu-i-luskarki-do-lodu-icematic/icematic-bluechill

Szafa chłodnicza : 74x85x210 cm pojemność komory 700 l, 900W/230V szt 3 1 na 2 zespoły

Kuchenka indukcyjna podwójna 7000, HENDI, Profi Line, 400V/7000W, 405x700x(H)145mm szt1

Mikser ręczny 160 ze zmienną prędkością, HENDI, Kitchen Line, czarny, 230V/270W, 140x76x(H)503mm szt 1

Heinzelmann Chef X Pro Chef – https://heinzelmann.pl/ szt 3 1 na 2 zespoły

Produkty obowiązkowe do wykorzystania pod czas konkursów , które zapewnia organizator .

Host School

Danie główne – kurczak kukurydziany cały klasa A
Deser – czekolada deserowa, mleczna lub biała do wyboru 72% Barima Artisanal
56% Barima Artisanal
34% Barima Artisanal
29% Barima Artisanal
I Fun&Joy Truskawkowe Fanex

Host Hotel Restaurant

Przystawka – dorsz atlantycki filet b/s oraz macki kałamarnicy Humboldta
Danie główne – serce krzyżowej wołowe oraz grasica cielęca
Deser – czekolada deserowa, mleczna lub biała do wyboru 72% Barima Artisanal
56% Barima Artisanal
34% Barima Artisanal
29% Barima Artisanal



W wszelkich sprawach merytoryczny i organizacyjnych prosimy o kontakt do Przemysława Urbaniaka 793149470

KONFERENCJA HOST
spotkajmy się na jedynym takim wydarzeniu łączącym branżę hotelarską i gastronomiczną w jednym miejscu!
HOST to prelekcje prowadzone przez specjalistów z branży, strefy tematyczne z kilkudziesięcioma wystawcami.


JUREK OWSIAK – gość specjalny konferencji !
Dziennikarz radiowy i telewizyjny – obserwator rzeczy ulotnych i dziwnych. Debiutował na antenie Rozgłośni Harcerskiej w 1986 roku. Dziś swoją audycję muzyczną prowadzę w każdy poniedziałek o godzinie 20:00 na antenie Antyradia. Jest pomysłodawcą, współzałożycielem i prezesem zarządu Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, z którą realizuje ideę corocznego Finału WOŚP. Do tej pory Fundacja w styczniowych zbiórkach zebrała na wsparcie polskiej medycyny sumę blisko 2 miliardów złotych. Jest twórcą Przystanku Woodstock (dziś Pol’and’Rock Festival) – największego otwartego Festiwalu w Europie.

Program oraz lista prelegentów na stronie:

https://www.cukrowniaznin.pl/host-2024?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwveK4BhD4ARIsAKy6pMIw1J0JHWV1063Fy2sZjDchGm-DWKlG_mYEZBi_QaXoc70MHB-rQS4aAtf_EALw_wcB

Więcej na stronie

  1. regulamin konkursu Host Hotel Restaurants
  2. regulamin konkursu Host School
  3. formularz zgłoszeniowy Host Hotel Restaurants
  4. formularz zgłoszeniowy Host School
Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

2 Responses

  1. Dzień dobry
    Pomimo zakwalifikowania na konkurs nie ma nas na liście uczestników. Czy coś się zmieniło?

    Pozdrawiam
    Krystian Chlebowski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Wineterhalter - strategiczny partner kuchennego zaplecza

 

Startuje MaverickFest – wydarzenie twórców RestaurantWeekⓇ! Czym zaskoczy?

 

XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

Udostępnij

 

XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

 

Trzech Polaków w kolejnym etapie prestiżowego konkursu S. Pellegrino Young Chef Academy Competition!