Portal Gastronomiczny

Trwa nabór wniosków do konkursu Young Chef Academy Competition S.Pellegrino 2024-25

Można już wysyłać zgłoszenia do konkursu Young Chef Academy Competition (Akademii Młodych Szefów Kuchni) S.Pellegrino 2024–25, najbardziej ekscytującego konkursu na świecie w poszukiwaniu młodych talentów kulinarnych.

Konkurs, powracający z szóstą edycją po udanym występie w latach 2022–2023, pozwala młodym szefom kuchni zaprezentować na arenie międzynarodowej swoje wyjątkowe umiejętności, talent i kreatywność, z popisowym daniem swojego autorstwa.

Wstępne zgłoszenia zostaną ocenione przez ALMA, Międzynarodową Szkołę Włoskiej Sztuki Kulinarnej, która sporządzi krótką listę uczestników przed Finałami Regionalnymi. Młodzi szefowie kuchni, się wyróżnią, będą mieli szansę gotować dla Jury składającego się z najlepszych szefów kuchni świata podczas Wielkiego Finału w Mediolanie, w pogoni za najwyższą nagrodą: (Young Chef Academy Competition) Nagrodą Akademii Młodego Szefa Kuchni S.Pellegrino, którą zdobył młody portugalski szef kuchni Nelson Freitas w 2023 r.

„To było niesamowite przeżycie. Czuję, że rozwinąłem się zawodowo i osobiście, odkrywając nowe horyzonty i nową motywację na przyszłość” – mówi Freitas, która pracuje w restauracji Fifty Seconds w Lizbonie.

Aby zgłosić się do konkursu, młodzi szefowie kuchni do 30. roku życia, którzy przepracowali w restauracji co najmniej rok, mają czas do 19 czerwca na przesłanie przepisu na popisowe danie, które wyraża ich osobistą wizję, przekonania i kreatywność.

Oczy całego świata gastronomii będą zwrócone na Konkurs, jedno z największych wydarzeń networkingowych w kalendarzu kulinarnym, jako prezentację przełomowych talentów przyszłości, z udziałem najbardziej wpływowych nazwisk w gastronomii na wszystkich etapach.

Nagrody dodatkowe

Uczestnicy mają możliwość rywalizacji o trzy nagrody dodatkowe oprócz nagrody głównej:

Nagroda za odpowiedzialność społeczną im. S.Pellegrino, przyznana w głosowaniu przez Stowarzyszenie Restauracji Zrównoważonych, przyznawana jest młodemu szefowi kuchni, którego popisowe danie najlepiej odzwierciedla zasadę, że jedzenie jest najlepsze, gdy jest wynikiem praktyk odpowiedzialnych społecznie;

Nagroda Acqua Panna Connection in Gastronomy, przyznana w głosowaniu przez mentorów Konkursu, przyznawana jest młodemu szefowi kuchni, który najlepiej podkreśla zarówno tradycyjne praktyki kulinarne swojego regionu, jak i jego nowoczesną wizję;

Oraz nagroda Fine Dining Lovers Food for Thought, na którą głosowali czytelnicy FDL, przyznawana młodemu szefowi kuchni, który najlepiej reprezentuje swoje osobiste przekonania poprzez popisowe danie.

Wszyscy uczestnicy automatycznie stają się również członkami inspirującej globalnej społeczności, Akademii Młodych Kucharzy S.Pellegrino, z dostępem do niezrównanych możliwości rozwoju osobistego i zawodowego.

Jeśli uważasz, że masz to, czego potrzeba, aby wygrać (lub znasz kogoś, kto to robi), nie zwlekaj, aplikuj już teraz .

źródło: S.Pellegrino 2024-25

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Dania z lodami Schöller – gorący trend 2024 roku

 

Joanna Brodzik ambasadorką marki Fine Life

 

Wynajem długoterminowy receptą na zmniejszanie kosztów operacyjnych w HoReCa

Udostępnij

 

Znamy laureatów konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów