Portal Gastronomiczny

MadridFusion2024

Największy kongres gastronomiczny Madrid Fusión już w styczniu 2024 r.

Madrid Fusión powróci do Ifema w dniach od 29 – 31 stycznia 2024 r. , aby uczcić swoją dwudziestą drugą edycję.

W tym roku tematem przewodnim będzie „Gdzie wszystko się zaczyna” / „Donde todo comienza” .

Przez ostatnie dwie dekady Madrid Fusión był punktem wyjścia, miejscem, w którym rodzi się i zaczyna kulinarna doskonałość. Epicentrum, w którym spotykają się wschodzące talenty, wiedza i innowacje.

Aby wspólnie uczcić ponad dwie dekady Madrid Fusión, wieczorem w poniedziałek 29 stycznia organizatorzy przygotowują także wielką, ekskluzywną imprezę, która zgromadzi wspaniałą rodzinę kuchni.

Wśród dwudziestu już potwierdzonych międzynarodowych szefów kuchni znajdują się Francuz Alexandre Mazzia , Szwajcar Andreas Caminada , Duńczyk Nicolai Nørregaard , Koreańczyk Junghyun Park , Japończyk Yasuhiro Tomari i Argentyńczyk Gonzalo Aramburu , a także wspaniali hiszpańscy szefowie kuchni, tacy jak Dabiz Muñoz , Joan Roca i Andoni Aduriz .

Woda

Wykorzystanie wody w gotowaniu, jeden z głównych tematów Madrid Fusión 2024
W tym roku jednym z tematów ambitnego programu szczytu gastronomicznego jest wykorzystanie wody w gotowaniu.

Japoński talent

Na szczycie gastronomicznym, takim jak Madrid Fusión, który zawsze szuka nowości, Japonia będzie kolejnym z terytoriów, które przyniosą nowe i wschodzące talenty w postaci Yasuhiro Tomari (Rest. État d’esprit, Okinawa, Japan), najważniejszy z nowego pokolenia japońskich szefów kuchni, którego restauracja zlokalizowana jest na Miyako, spokojnej subtropikalnej wyspie w południowo-zachodnim krańcu Japonii, najbardziej odległym miejscu w kraju, do którego można dotrzeć bezpośrednim lotem z Tokio. Czerpiąc ze swojej francuskiej edukacji (w restauracji Joela Robuchona), ale inspirując się lokalną tradycją, rozwija wyjątkowo kreatywne podejście, które nazywa Nowoczesną Gastronomią Ryukyu, nawiązując do nazwy starożytnego królestwa Okinawy. Prawie wszystkie jego składniki pochodzą z Miyako lub sąsiedniej wyspy Irabu. Zamiast patrzeć tylko w przeszłość, wykorzystuje swoją wyobraźnię, aby wyobrazić sobie, jak wyglądałaby kuchnia tych wysp, gdyby Ryukyu rozwinęło się jako zamożny naród niezależny od Japonii

Korea w modzie

Kuchnia azjatycka, która jest w obecnie w modzie, to kuchnia koreańska, która cieszy się największym zainteresowaniem ze względu na działanie wypróbowanych od tysiącleci technik fermentacji. René Redzepi jest najważniejszym europejskim badaczem tych starożytnych technik. Wyrafinowana i zdrowa kuchnia z wykorzystaniem kimchi (kapusty i innych produktów fermentowanych), yang i gochujang jako przypraw oraz sosów sojowych dojrzewających od 5 do 10 lat. Junghyun Park (Atomix**, Nowy Jork, USA) to nowojorska sensacja. Jedna z dziesięciu najlepszych restauracji na świecie w najnowszym zestawieniu 50 Najlepszych Restauracji. 14-miejscowa lada w piwnicy na skraju Koreatown na Manhattanie. Hiszpan Ruben Hernandez jest szefem badań i rozwoju w Atomix. Mingoo Kang (Mingles**, Seul, Korea Południowa) pracował w hiszpańskich restauracjach takich jak Zuberoa, Martín Berasategui czy El Bohío i jest doskonałym punktem odniesienia w kuchni koreańskiej. Podobnie jak Atomix interpretuje starożytną fermentację, jedną z najstarszych biotechnologii stosowanych, stosowaną do konserwowania żywności od ponad 6000 lat.

Hiszpańscy szefowie kuchni Licznie reprezentowani są także hiszpańscy szefowie kuchni. Wielkie nazwiska, takie jak Dabiz Muñoz (DiverXo***, Madryt), Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar**, Barcelona), Ricard Camarena (Restaurante Ricard Camarena**, Walencja), Paco Morales (Noor**, Kordoba), Eneko Atxa (Azurmendi**, Larrabetzu, Biskajska); Dani Ochoa (Montia, San Lorenzo del Escorial, Madryt); Andoni Luis Aduriz (Mugartiz**, Errentería, Gipuzkoa) czy Chele González (Galeria by Chele, Manila, Filipiny), którzy opowiedzą o nieznanym obliczu kakao i zastosowaniu śluzu wraz z młodymi ludźmi, którzy zaczynają się bardzo otwierać ciekawe aleje, takie jak Jorge Muñoz i Sara Peral (Osa). Ich dania łączą wiedzę, kulturę, refleksję, nowe techniki, minimalizm, oddanie naturze, skrupulatną kontrolę tekstur i temperatur oraz nienasyconą chęć poszukiwania wyjątkowych produktów. Krótko mówiąc, koncepcja odważna, hedonistyczna, niezbędna i stanowiąca wyzwanie, ale także wyrafinowana, nowoczesna i prymitywna. Tytuł jej prezentacji wyraża wszystko w kilku słowach: Matka, Dom, Dzikość.

Zielona kuchnia

Nowa zielona kuchnia i europejska klasyka
Lista europejskich szefów kuchni jest bardzo obszerna i zawiera interesującą reprezentację nowych propozycji zielonej kuchni.


Młodzi szefowie kuchni

Ośmiu młodych szefów kuchni z Fisterra, Madrytu, Alcanar, Ávila, Mungia, Huesca, Murcia i Avilés rywalizuje o tytuł Najlepszego Nowego Szefa Kuchni w Madrid Fusión 2024.
Utalentowani młodzi ludzie z własnymi projektami rywalizują o nagrodę Balfegó Grand Prix Revelation Chef Award, która zostanie wręczona podczas kongresu 31 stycznia.

MadridFusion2024

Szczegóły na stronie:

https://www.madridfusion.net/en

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

Udostępnij

Inne

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

 

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów -08.10