Portal Gastronomiczny

W październiku zapraszamy na konkurs kulinarny Czas na rybę!

Czas na rybę!” to ogólnopolski konkurs kulinarny dla Szefów Kuchni i uczniów szkół gastronomicznych organizowany od 2018 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Celem konkursu jest popularyzacja  karpia. Ryby hodowanej na Opolszczyźnie od wieków i mocno zakorzenionej w lokalnej tradycji. Konkurs ma także podnosić świadomość na temat walorów zdrowotnych i potencjału kulinarnego karpia oraz przełamywać stereotypy związane z tą rybą. 

Konkurs odbywa się zawsze w pierwszy weekend października, na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia.  W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego walczą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień Szefowie Kuchni. 

Organizatorzy  

Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka “Opolszczyzna” od lat zajmująca się popularyzacją karpia, wspieraniem branży rybackiej i sektora HoReCa oraz  Kamil Klekowski – Szef Kuchni zajmujący się edukacją kulinarną i promocją regionalnych produktów, w tym przede wszystkim ryb.

Współorganizatorami Konkursu jest także  Zamek Książęcy w Niemodlinie związany kulturowo z hodowlą karpia i sąsiadujący z największym w regionie Gospodarstwem Rybackim oraz Polski Karp sp. z o.o. – organizacja producentów ryb. 

Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro – Toques Polska. 

Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski !

Czas na rybę! Junior – dla uczniów szkół gastronomicznych – 4 października 2024

Czas na rybę! – profesjonaliści – 5 października 2024 

Forum dyskusyjne „Smaczna przemiana karpia” – 6 października 2024 

Miejsce konkursu: Zamek Książęcy w Niemodlinie

Równolegle – 05 i 06.10.2024 organizowane jest Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego.

Będzie się działo! Wkrótce więcej szczegółów!

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Akademia Pizzy w nowej odsłonie. Bidfood prezentuje specjalistyczne studio kulinarne

 

Janaína Torres najlepszą na świecie szefową kuchni 2024 r w The World's 50 Best Restaurants.

 

MAKRO Polska wspiera cele zrównoważonego rozwoju

Udostępnij

 

Bocuse d’Or Poland on Tour 2024!

 

Znamy laureatów konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych