“Czas na rybę!” to ogólnopolski konkurs kulinarny dla Szefów Kuchni i uczniów szkół gastronomicznych organizowany od 2018 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Celem konkursu jest popularyzacja karpia. Ryby hodowanej na Opolszczyźnie od wieków i mocno zakorzenionej w lokalnej tradycji. Konkurs ma także podnosić świadomość na temat walorów zdrowotnych i potencjału kulinarnego karpia oraz przełamywać stereotypy związane z tą rybą.
Konkurs odbywa się zawsze w pierwszy weekend października, na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia. W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego walczą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień Szefowie Kuchni.
Organizatorzy
Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka “Opolszczyzna” od lat zajmująca się popularyzacją karpia, wspieraniem branży rybackiej i sektora HoReCa oraz Kamil Klekowski – Szef Kuchni zajmujący się edukacją kulinarną i promocją regionalnych produktów, w tym przede wszystkim ryb.
Współorganizatorami Konkursu jest także Zamek Książęcy w Niemodlinie związany kulturowo z hodowlą karpia i sąsiadujący z największym w regionie Gospodarstwem Rybackim oraz Polski Karp sp. z o.o. – organizacja producentów ryb.
Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro – Toques Polska.
Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski !
Czas na rybę! Junior – dla uczniów szkół gastronomicznych – 4 października 2024
Czas na rybę! – profesjonaliści – 5 października 2024
Forum dyskusyjne „Smaczna przemiana karpia” – 6 października 2024
Miejsce konkursu: Zamek Książęcy w Niemodlinie
Równolegle – 05 i 06.10.2024 organizowane jest Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego.
Będzie się działo! Wkrótce więcej szczegółów!