< WRÓĆ DO Księga przepisów

Żabnica z marchwią pośród ziół i kwiatów

Księga Przepisów 2012-04-17
Składniki:

Sorbet Marchewkowy:
500 ml soku z marchwi,
400 g – marchwi
50 ml- soku jabłkowego
2 łyżki – płynnej glukozy

Curd cytrynowy
- sok z cytryny
- cukier
- 4 jajka
- agar agar
- masło
- 350 g filetu z żabnicy
- wędzona sól
- pestki winogron
- pieprz
- sok z cytryny
- zioła i kwiaty

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę, zalać sokiem z marchwi 250 ml, gotować do miękkości, następnie zmiksować Benderem i przetrzeć przez sito. Pozostałe 250 ml soku z marchwi oraz sok jabłkowy zagotować, dodać glukozę, wcześniej przygotowane puree, gotować przez minutę, przetrzeć przez sito i odstawić do ostygnięcia.
Żabnica
Filet z żabnicy kroimy na cienkie plastry i rozkładamy na tacy, smarujemy olejem z pestek winogron, następnie posypujemy wędzoną solą morską, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Emulsja z Bazyli
Liście Bazyli i soliród blanszujemy około minuty, chłodzimy w wodzie z lodem, następnie na ręczniku odsączamy nadmiar wody, przekładamy do miksera, dodajemy olej z pestek winogron, sól, pieprz, miksujemy, przelewamy na sitko, tuż przed podaniem dodajemy odrobinę soku z cytryny i mieszamy do uzyskania emulsji.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS