Portal Gastronomiczny

Ranking Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes&For

Ranking Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes&For

Już po raz trzeci dziennikarki i dziennikarze Magazynu Forbes oraz ekspertki i eksperci agencji For Solutions stworzyły/li jedyny ranking, który profesjonalnie i skrupulatnie ocenia działania i rozwój biznesowy restauratorów i restauratorek z całego kraju.

Tym razem pierwsze skrzypce grały innowacje. Już wiemy, kim są najlepsi Restauratorzy Innowatorzy w Polsce!

Przedstawiamy Ranking Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes&For!


1. Andrea Camastra, Marcin Zawadzki: Restauracja NUTA
2. Alon i Alicja Than: Izumi Sushi, Alon Omakase, KISEKI by Alon, The Sushi, Kago Sushi, Matcha Bistro & Bar
3. Łukasz Burda: White Marlin, Restauracja Maniera, Wozownia Sopocka
4. Tomasz Czechowski, Beata Śniechowska: Młoda Polska Bistro & Pianino, BABA
5. Witold Iwański, Marcin Ruczyński: Restauracja HUB Praga
6. Michael Motz: Food Town w Fabryce Norblina, Stacja Food Hall, Let’s Nibble, Donkey Shoe, Super Slice, Bar Managment Company
7. Emil i Magdalena Hołubiczko, Tomasz Muza: Międzymiastowa, Molám Thai Canteen & Bar, Luktung Southeast Asian Sharing Plates, Bubble Toast
8. Karol Szafraniec, Bartosz Serdakowski-Goldstein: Zachodni Brzeg, Mango Vegan Street Food, Buena Vista Social Food, Cofeina Cafe, Paradiso, Bocca Ristorante, Popolare Pizza e Pasta
9. Agnieszka Chmielewska, Marcin Chmielewski: Restauracja Przystań & Marina, Przystań Tu Bistro & Wine
10. Marta Mazur, Martin Gimenez Castro: Restauracja Tuna, Ceviche Bar
11. Justyna Kosmala: Grupa Maison Charlotte, Lupo Pasta Fresca, Wozownia Bar
12. Aleksandra Dojnikowska, Jacek Dojnikowski: Bułkę przez Bibułkę, Pollypizza NEOpolitan, BAKEN
13. Andrzej Sternicki, Marta Sternicka: Restauracja Akademia, Restauracja U Wieniawy, Restauracja Bubbles, Ave Pegaz
14. Ofka Piechniczek i Kamil Kita: Śląska Prohibicja, Morski Zając
15. Krzysztof Dembek, Rafał Marcyniuk: ARCO by Paco Pérez, Treinta y Tres, Olivia Garden, Natka Bistro, Natka Take Away
16. Barbara Markiewicz, Wolfgang Dockerill: Goldwasser, Trag Rybny – Fishmarkt, L’Entre Villes, Goldwasser Brasserie
17. Agata Czyż, Ewa Kołatkowska: Pełną Parą
18. Piotr Staszczyński, Jan Kulisiewicz, Dawid Bojarojć, Alicja Staszczyńska: Lokale Pasibus
19. Wiesław Jan Prusiecki: Cucina 88, Whisky Bar, Ułan Browar, Kawiarnia Cappuccina, Gospoda „Pod Gajem” (Tarnowo Podgórne), Restauracja Stara Pralnia (Modlin)
20. Marcin Edward Wachowicz: AIOLI, Banjaluka – Warszawa; Le Cabaret Jazz – Warszawa, Restauracja MOMU
21. Tomasz Czudowski i Katarzyna Błońska: alewino, Restauracja Muzealna, Cafe Podrygi, Cafe Pląs, sieć cukierni Kukułka
22. Rafał Koziorzemski, Eryk Libelt, Karol Grzeżułkowski: Fisherman by Rafał Koziorzemski
23. Jakub Ciołkowski i Piotr Klimczak: JOEL Sharing Concept
24. Anas Adi: Amar Beirut, Sakana Sushi, Azja
25. Michał Gniadek: Yes Butcher!
26. Ewa Voelkel-Krokowicz, Tomasz Tarkowski: Restauracja Concordia Taste Poznań, Restauracja Concordia Taste Wrocław
27. Maciej Nowaczyk, Beata Ziajka: La Maddalena, Koncept Degustacyjny MOST, Między Mostami
28. Maciej Sondij, Jan Winiarski: Dyletanci, Blisko Bar
29. Kamil Kraszewski: Nicoletta, Marcello, Instalacje Art Bistro
30. Tomasz Gut, Katarzyna Walinowicz: Stary Niedźwiedź, Restauracja Zakopiańska, Leśniczówka, Stara Papiernia w EN Hotel
31. Marta Lendzion-Kotańska, Janusz Kotański, Witold Kotański: Seafood Station Restaurant & Oyster Bar
32. Jacek Koprowski, Cezary Dułak, Joanna Terlecka: Restauracja Fino, Osteria Fino
33. Karolina Jakimiak, Łukasz Kwaśniewski: Port Royal, Allora Ristorante
34. Hubert Cygan: Restaurant Giewont
35. Monika Mazurek, Klaudia Górak: Peaches Gastro Girls , Lychees Gastro Girls
36. Jerzy Sobieniak, Jan Smereczyński: Sypka Mąka, Sypka Mąka i Masło, GIOVANNI RUBINO
37. Marcin Mazur, Agnieszka Dubas: the EATERY
38. Yajia Lin-Iwanejko: Pańska 85, Villa22 Food / Art / Friends
39. Piotr Pietras: kontakt wino&bistro
40. Marcin Smoczyński, Jerzy Bezak: Fromażeria Poznań
41. Fabiś Paweł, Nutting Oliver, Vigh Adam: Mąka i Woda, Mąka i Woda Żoliborz, Kwadratowy Pies
42. Jakub Tepper, Sungmin Han: Kim Chi Ken, Tonari, Min’s Table
43. Arletta i Grzegorz Ziemian: Taproom Browaru Stu Mostów, Browar Stu Mostów
44. Mariusz Zawadzki: Vinegre Di Rucola, Mondo, Mamma Mia, Tapas De Rucola, Oficyna, Kantyna
45. Sławomir Kimaszewski, Witold Thiel: Mamma, Fuego
46. Olga Kopylova: Czarnomorka, Kozy, Chikapulya
47. Rafał Brzostek, Dominika Grabowska: Ramen People, Wschód. Bar.
48. Piotr Śliwa i Maciej Śliwa: FoodX: Mr. Pancake, Pizza Boyz, Ghost Burger i Vegan Pizza Club
49. Hubert Czwarno, Kacper Czwarno, Łukasz Kadziewicz: PaTaThai, PaTaThai Catering
50. Anna Kozachenko: Milk Bar, GxMilk Bar, Good Girl, Dogs & Tails, Pasta Focaccia

Oni stanęli na podium Forbes&For


Pierwsze miejsce w rankingu Top 50 Restauratorów Forbes&FOR 2024 zajęli Andrea Camastra i Marcin Zawadzki z restauracji Nuta, jedynej warszawskiej restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin. Nuta jest wyjątkowym miejscem serwującym polską kuchnię z włoskimi akcentami i subtelnym azjatyckim twistem. – Wszystko co dotyczy Nuty jest innowacyjne. Od – przede wszystkim – kuchni, przez laboratorium, współpracę z dostawcami, serwis, restaurację, nowinki technologiczne. Wyznaczamy trendy nie podążamy za nimi – tłumaczą twórcy restauracji.

Drugie miejsce na podium należy do Alona i Alicji Than, restauratorów prowadzących: Izumi Sushi, Alon Omakase, Kiseki, The Sushi, Kago, Matcha Bistro & Bar. W branży gastronomicznej są już od 18 lat, a pomimo tego nieustannie się rozwijają. – Oferujemy autentyczne doświadczenie kulinarnych podróży po Japonii. Nasze menu obejmuje zarówno klasyczne smaki, jak i nowatorskie połączenia, które zachwycają podniebienia gości, a wyjątkowa atmosfera i starannie zaprojektowane wnętrza tworzą niezapomniany klimat – mówią.

Brązowy medal z kolei jedzie z Warszawy do Trójmiasta, żeby zawisnąć na szyi Łukasza Burdy, twórcy restauracji White Marlin, Restauracji Maniera i Wozowni Sopockiej. Łukasz Burda: – White Marlin w Sopocie już od dziewięciu lat gości rocznie ponad 100 tysięcy osób w formule causal diningu. Jest to jedyna restauracja w Polsce, gdzie z nogami w piasku i przy stole nakrytym obrusem, można zjeść homara lub przegrzebki. White Marlin wyróżnia wysoka jakość oraz najlepsza obsługa w Trójmieście.

W tym roku pod lupę wzięto niemal 200 nazwisk, z których jury wybrało najlepszą pięćdziesiątkę Restauratorów Innowatorów. Jury nie byle jakie, co należy podkreślić – zasiedli w nim znawcy branży, foodies, przedstawiciele biznesu, influencerzy oraz najlepsi restauratorzy z listy Forbes&FOR z 2022 oraz 2023 roku: Daniel Pawełek, Katarzyna Likus, Agnieszka i Marcin Kręgliccy, Piotr Popiński oraz Radosław Fronc.

———————————————————————————————-——————-—————
Jak się wybiera Restauratorów Innowatorów?

W rankingu mógł znaleźć się każdy restaurator, niezależnie od rodzaju kuchni, którą prowadzi: tu dobre ramenownie i burgerownie nie są gorsze od fine diningu. Dla jury była ważna odwaga i innowacyjność. W Top 50 znaleźli się wyłącznie ci restauratorzy i restauratorki, którzy otworzyli nowy lokal w ciągu ostatnich pięciu lat (w kontrze do odcinania kuponów od ugruntowanych rynkowo biznesów); którzy stawiają na wizerunkową świeżość, inwestując w desing, komunikację oraz menu; którzy potrafią dobrze zarządzać pracą ludzi, stawiają na nowe technologie oraz mają szacunek do środowiska, czyli wykazują się wiedzą i realnym działaniem w obszarach eko i zrównoważonego rozwoju.

– Już po raz trzeci budując i publikując ranking czołowych polskich restauratorów, pragniemy promować postaci odważne, bezkompromisowe i rynkowo zachłanne – mówi Agnieszka Małkiewicz, prezeska agencji For Solutions i pomysłodawczyni rankingu. – Lista Top 50 Restauratorów Forbes&For to nasz realny wkład w zdefiniowanie na nowo standardów prowadzenia polskich restauracji oraz przewodnik po najlepszych i gastronomicznie różnorodnych przystankach na restauracyjnej mapie Polski: zaczynając od fine dinningu, przez comfort food, na ramenowniach i burgerowniach kończąc. Łączy je jedno: niekwestionowany sukces wizerunkowy i biznesowy w 2024 roku – podkreśla.


ORGANIZATOR:
FOR Solutions

MIASTO GOSZCZĄCE:
Wrocław Miasto Spotkań

PARTNER ORGANIZACYJNY:
Novotel Warszawa Centrum

PARTNER AFTER PARTY:
Let’s Nibble, Food Town w Fabryce Norblina

PARTNERZY STRATEGICZNI:
Winterhalter, Chefs Culinar Polska, Chefs Atelier, Kraft Heinz Foodservice, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

PARTNERZY BIZNESOWI:
Polska Organizacja Turystyczna, Nespresso, Rational, Cheman, Antonius Caviar, AVIKO, MojStolik.pl, San Pellegrino, Vodka Chopin, Wolt, Winkolekcja Wine & Spirits Group, Dotykačka, Drinks2cash.com, Rebel Tang, Fika, LSI Software

PARTNERZY MEDIALNI:
Forbes, Restauracja, In Your Pocket, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Szef Kuchni, Papaja.pl, Foodservice24.pl

PARTNERZY KOMUNIKACYJNI:
Warszawska Organizacja Turystyczna, Poznan.travel, Wrocławska Organizacja Turystyczna, Izba Turystyki Rzeczpospolitej Polskiej, Dolnośląska Izba Turystyki

Za dekoracje florystyczne odpowiada:
Meredith Design

chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Dania z lodami Schöller – gorący trend 2024 roku

 

Joanna Brodzik ambasadorką marki Fine Life

 

Wynajem długoterminowy receptą na zmniejszanie kosztów operacyjnych w HoReCa

Udostępnij

Inne

 

Wynajem długoterminowy receptą na zmniejszanie kosztów operacyjnych w HoReCa

 

THE BEST CHEF PRZEDSTAWIA (R)EWOLUCJĘ W WYBORZE NAJLEPSZYCH SZEFÓW KUCHNI