< WRÓĆ DO Księga przepisów

SERTOP - Świąteczna zupa krem z borowików

Księga Receptur Firmowych 2014-12-04
Składniki:

·      3 kostki 100g serka topionego SERTOP (Tylżycki lub Śmietankowy) 

·      600g świeżych lub mrożonych krojonych borowików

·      Włoszczyzna: 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 cebula, 1 por, 1 seler

·      150g masła

·      3 łyżki mleka

·      4 kromki chleba tostowego pszennego

·      Przyprawy: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy

·      zielona pietruszka do dekoracji

·      2 ząbki czosnku 

Przygotowanie:

 

Przygotowanie. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny kroimy. Tak przygotowane warzywa wraz z czosnkiem i grzybami wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy ¾ przygotowanej porcji masła i przyprawy.  Gotujemy ok. 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i podsmażany na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu zrumienienia. Gotowe grzanki odstawiamy.

Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego serki topione a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia serków, nie doprowadzając do wrzenia. Całość wlewamy do ugotowanej zupy, doprawiamy do smaku i odstawiamy. Kiedy zupa trochę przestygnie, miksujemy ją na jednolity krem, wyjmując wcześniej kilka grzybków do dekoracji.

Gotowy krem podajemy z grzankami oraz kawałkami borowików. Dodatkowo dekorujemy natką zielonej pietruszki. Smacznego.

 

więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.