< WRÓĆ DO Księga przepisów

Hamburgery z sadzonym jajkiem po amerykańsku

Księga Przepisów 2020-05-25
Składniki:
 
Ilość osób: 4
 
Składniki:
 
500 g wołowego mięsa z udźca
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
8 plastrów wędzonego boczku
4 bułki do hamburgerów
10 pieczarek
1 biała cebula
2 garści rukoli
4 jajka
4 łyżki majonezu
4 łyżki oleju
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
Usuń błony z mięsa oraz pokrój je na mniejsze części, a następnie zmiel w maszynce. Wsyp Przyprawę do grilla Knorr i zrób mięsną masę. Uformuj z niej cztery burgery zbliżonej wielkości.
 
Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Wszystko podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
 
Połóż burgery na gorącym ruszcie i smaż je z każdej strony przez około 10 minut. Na grillu podsmaż również plastry boczku. Poprzekrawaj bułki na pół i też je lekko opiecz. Gotowe pieczywo posmaruj od wewnętrznej strony majonezem.
W trakcie przygotowywania burgerów rozgrzej olej na patelni i usmaż cztery jaja sadzone.
Gotowe mięso połóż na bułkach z majonezem i rukolą. Do całości dodaj boczek, pieczarki i sadzone jajka. Przykryj kanapkę górną częścią bułki.
Bez mięsa też się liczy!
 
Hamburger to specjał, który łączy wszystkich fanów dobrego jedzenia, niezależnie od stosowanej diety czy przekonań z nią związanych. To przysmak, który trafia nie tylko do miłośników wołowiny. Przygotowuje się go z różnorodnych gatunków mięs – od wieprzowiny poprzez drób, dziczyznę aż po jagnięcinę.  Mimo to nie jest zarezerwowany wyłącznie dla mięsożerców! Szeroki wybór roślinnych dodatków sprawia, że każdy z ciekawością i dużym apetytem może podejść do wege burgera. Mięsny kotlet z powodzeniem da się zastąpić warzywnym. Do jego przyrządzenia kapitalnie nadają się rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca. Znakomicie sprawdzają się także kotleciki grzybowe z pieczarek.  Natomiast kolorytu wegetariańskiemu hamburgerowi dodają buraki. Swojska marchewka też zamienia się w modne danie, rodem z najpopularniejszego lokalu lub food trucka w mieście. Popularną praktyką staje się łączenie warzyw z kaszami, zwłaszcza bulgur, jaglaną i jęczmienną. Nic nie stoi na przeszkodzie, by skosztować także gryczanej.
 
Jednym z najbardziej rozpoznawalnych wegetariańskich rozwiązań jest tofu, które wcześniej można marynować w przyprawach, by nabrało bardziej intensywnego smaku i aromatu. Jak widać, dla chcącego nic trudnego! Z przepisem szefa kuchni Knorr na warzywne burgery z sałatką poradzą sobie nawet początkujący burgerożercy.
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS