< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Największe i najpiękniejsze wydarzenie kulinarne Olimpiada IKA w Stuttgardzie

Wydarzyło się2020-02-27

Norwegia wygrywa 25-tą Kulinarnną Olimpiadę IKA !
21 medali dla Polski !

W dniach od 14–19 lutego 2020 r. po raz pierwszy w Stuttgarcie, odbyły się 25. Igrzyska Kulinarne - Olimpiada IKA, które stały się największym konkursem kulinarnym na świecie. Organizatorem było: VKD -Niemieckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, które nie kryje swojego zadowolenia podkreślając, że na każdym kroku spotyka się z bardzo pozytywną reakcją wszystkich uczestników.

W Olimpiadzie IKA udział wzięło około 1800 uczestników, w tym 110 drużyn, 800 indywidualnych wystawców z 67 krajów, którzy byli odpowiedzialni za stworzenie magicznej atmosfery w halach wystawowych w Messe Stuttgarcie o powierzchni 117 000 m². Po raz pierwszy odbyły się tutaj równolegle igrzyska olimpijskie, z targami Intergastra i Gelatissimo - przyciągając w ten sposób ponad 100 000 odwiedzających.

Podczas czterech intensywnych konkursowych dni, na 22 profesjonalnie wyposażonych kuchniach, zbudowanych specjalnie dla IKA, zespoły przygotowały dla gości około 8 000 posiłków – wyznaczając najnowsze trendy kulinarne. -„Podczas gdy cztery lata temu wiele zespołów gotowało metodą sous-vide , w czasie tej edycji głównie gotowano na otwartym ogniu, to bardzo dobry trend” - podsumował Przewodniczący jury Frank Widmann. - Pod względem kulinarnym nowością było również odejście od produktów drogich, klasy premium. Zamiast tego zespołom udało się stworzyć niepowtarzalny i wyjątkowy smak z prostych i regionalnych produktów z ich własnego kraju”.
 




 

Przewodniczącemu jury asystowało w ocenie potraw łącznie 67 jurorów z całego świata. Oprócz startujących drużyn byli oni najważniejszymi osobami podczas olimpiady. W jednym ze składów sędziowskich znalazła się – Joanna Ochniak, która jest pierwszą osobą z Polski jurorującą na Olimpiadzie IKA. Podzieleni na 5 lub 7 osobowe składy, sumiennie i profesjonalnie wypełniali swoje obowiązki, oceniając smak, wygląd, mise en place, przygotowanie, zastosowane metody gotowania i ich wdrożenie, pracę zespołową, minimalne zużycie tworzyw sztucznych, maksymalne efektywne wykorzystanie każdego produktu spożywczego i wysoki poziom higieny w miejscu pracy. Brązowy medal został przyznany uczestnikom, którzy uzyskali co najmniej 70 punktów, srebrny za 80 punktów, natomiast za 90 punktów lub więcej uczestnicy i drużyny zostali nagrodzeni złotym medalem !

Wielka ceremonia wręczenia nagród odbyła się 19 lutego, był to niezwykle ekscytujący moment, ponieważ zsumowano wszystkie punkty i drużyna która miała ich najwięcej otrzymywała wielki Puchar IKA – tak było w przypadku drużyn regionalnych, cateringowych i wojskowych. Natomiast Drużyny Narodowe juniorów i seniorów, które osiągnęły najwyższy wynik otrzymały złoty medal olimpijski IKA.


Decyzją jury mistrzami olimpijskimi, w kategorii Drużyny Narodowe zostali Norwegowie, na miejscu drugim uplasowała się Szwecja, a na trzecim Islandia. W kategorii młodzieży najlepsza była Szwecja, z Drużyn Regionalnych -Szwajcaria, a wojskowych – Niemcy, Le Cercle des Chefs de Cuisine Lucerne.


 

Polska również może być dumna ze swoich reprezentantów, pierwszy raz w historii udało się uzyskać tak dobry wynik – Drużyna Narodowa/ Poland National Culinary Team- seniorów otrzymała dwa srebrne medale, natomiast juniorzy jeden srebrny. Widać wyraźny progres wśród naszych zawodników, w przyszłości mają realną szansę zdobyć upragnione złoto, o czym zapewniali sami jurorzy ! Doskonale spisali się zawodnicy, którzy starowali w konkurencjach indywidualnych, tu padły olimpijskie złota, w sumie do kraju przywieźliśmy 5 złotych, 11 srebrnych i 5 brązowych medali.

Emocjonalną atmosferę podczas Igrzysk Olimpijskich IKA stworzyli nie tylko profesjonalni kucharze w bieli, ale także liczni i kolorowi kibice, którzy dopingowali swoje zespoły przed szklanymi kuchniami i dzielili się podekscytowaniem ich zespołów. Od otwarcia IKA 14- lutego do wielkiej ceremonii wręczenia nagród 19 -lutego, co sekundę tworzyli porywające chwile z flagami, śpiewem i wielką wrzawą. IKA jest nie tylko okazją dla szefów kuchni do uczciwej rywalizacji z profesjonalistami z całego świata, ale także do świętowania całej społeczności gastronomicznej. „Olimpiada Kulinarna IKA to idealne miejsce dla międzynarodowej rodziny szefów kuchni, którzy chcą się spotkać i poświęcić się dla naszej wspólnej pasji, jaką jest - gotowanie” - mówi Richard Beck, prezes VKD. „Po raz kolejny Olimpiada Kulinarna była bardzo wzruszającym doświadczeniem dla wszystkich uczestników, gości, fanów - i dla mnie. My ze Związku Niemieckich Szefów Kuchni już czekamy na kolejne dwie edycje Igrzysk Olimpijskich IKA w Stuttgarcie w 2024 i 2028 r!
Serdecznie zapraszamy ."

 

W IKA wzięło udział:
31 Drużyn Narodowych
24 Drużyn Narodowych Juniorów
28 Drużyn Community Catering
29 Drużyn Regionalnych
720 Zawodników Indywidualnych
Razem 74 kraje


Dziennie:
- z 14 kuchni serwowano kolację dla 1200 gości - wieczorem
- z 7 kuchni Community Catering serwowano lunch dla 840 gości
- 7 Drużyn Regionalnych prezentowały swoje stoły
- 180 Zawodników Indywidualnych prezentowało swoje prace
- 6 Drużyn Narodowych Juniorów startowało w nowej kategorii IKA Bufet
- 8 Drużyn Narodowych startowało w nowej kategorii Chef Tables
Taka to ogromna skala tych mistrzostw, które odbyły się po raz 25 w swojej 120-letniej historii
 

Spośród najlepszych drużyn, które otrzymały złoto, wytypowano najlepszą trójkę, zwycięzcami zostali :

Drużyny Narodowe:
1miejsce- złoty medal - Norwegia 
2 miejsce - srebrny medal - Szwecja
3miejsce- brązowy medal Islandia

Drużyny Narodowe Juniorów:
1 miejsce złoty medal - Szwecja
2 miejsce srebrny medal - Norwegia
3miejsce brązowy medal Szwajcaria 

Drużyny Narodowe Wojskowe
1miejsce - złoty medal - The National Catering Team of Denmark, Niemcy
2 miejsce - srebrny medal - Fazer Culinary Team Finland, Finlandia
3 miejsce - brązowy medal - Swiss Armed Forces Culinary Team (SACT), Szwajcaria


Drużyny Regionalne:
1miejsce - złoty medal Cercle des Chefs de Cuisine Lucerne, Szwajcaria
2 miejsce- srebrny medal Stockholm Culinary Team, Szwecja
3 miejsce- brązowy medal- ACF Regional Culinary Team USA, Stany Zjednoczone

Medale zdobyte przez Polaków:

Złoto:

2 złote - Ewa Drzewicka, kategoria rzeźba cukiernicza, ze rzeźbę - Lady Australia i Moja alchemia !



 1 złoty - Dominika Sadowska - Carving Fruit and Vegetable, Dominika w klasyfikacji generalnej zdobyła trzecie miejsce, 

1 złoty-  Grzegorz Gniech - kategoria live carving,

1 złoty -  Łukasz Szewczyk - Culinary Art

SREBRO:

2 - srebrne - Poland National Culinary Team, kategoria ChefTable i Restaurant of Nations

1 - srebrno - Poland National Culinary Team Junior, kategoria Restaurant of Nations

2 - srebrna - Sylwia Kruszyńska, kategoria Culinary Artistic - D1, za przepiękny obraz wykonany z elementów jadalnych pt. "Fashion Sketch Glamour"

 2- srebro - Grzegorz Gniech - Carving Live and Vegetable i Carving Fruit and Vegetable

1 - srebro - Dominika Sadowska - Carving Live and Vegetable

1 srebro - Piotr Wasik - Carving Lve and Vegetable

2 srebro - Łukasz Szewczyk - Carving Art

Brąz:

1 brąz - Grzegorz Sibon - Carving Live and Vegetable 

1 brąz- Culinary Team of Poland - kuchnia regionalna

1 brąz - Łukasz Szewczyk - Carving Fruit and Vegetable

1 brąz - Daniel Bewko Carving Live and Vegetable 

1 brąz - Piotr Wasik -Carving Fruit and Vegetables 

Pełna klasyfikacja medalowa pod linkiem :

https://www.olympiade-der-koeche.com/en/ika-2020/medal-table/?fbclid=IwAR3VtvgDW5Fw1X-aAMbMsAxu8dlOzl6Ikj9FXGDcx0IZ-O0XZK7U9tuSZd0

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS