< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Malezjia na najwyższym podium podczas konkursu Coupe du Monde de la Patisserie

Wydarzyło się2019-01-29

Poznaliśmy zwycięzców najbardziej prestiżowego konkursu cukierniczego na świecie - Coupe du Monde de la Patissiere ! Pierwsze miejsce zdobył zespół z Malezji: Wei Loon TAN, Otto TAY, Ming Ai Loi ! 




Na miejscu drugim uplasowała się Japonia - Fumiaki ITO,  Mirai Nishiyama, Ryohei Ogumia.







Radości i łez wzruszenia nie kryli Włosi, którzy uplasowali się na trzeciej pozycji - Lorenzo PUCA, Mattia Cortinovis i Andrea Restuccia. 








To były dwa intensywne i pełne emocji dni, 27-28 stycznia 2019 r. podczas targów Sirha w Lyonie odbył się wielki finał konkursu cukierniczego Coupe du Monde de la Patisserie, który w tym roku obchodził swoje 30-lecie !
W Finale, wystartowali zawodnicy, którzy najpierw zakwalifikowali się w eliminacjach kontynentalnych, odbyły się aż 4 selekcje, w Azji i Pacyfiku, Ameryce Łacińskiej, Afryce i Europie.


Polskę reprezentował Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa i Damian Wiśniewski. Ich rywalami byli zawodnicy z : Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu w ciągu 10 godzin - 19 deserów wegańskich na platerze, którego żaden jego składnik nie mógł być pochodzenia zwierzęcego. Ponadto w wyznaczonym czasie zespoły przygotowywały 3 torty czekoladowe, w których do przygotowania biszkoptu wykorzystywano miód.
W ten sposób Organizatorzy chcieli zwrócić uwagę szerszej publiczności na pracę pszczół i zapylanie kwiatów. To zadanie jest przedmiotem współpracy z Krajowym Związkiem Pszczelarzy we Francji (UNAF), który zobowiązuje się do ochrony pszczół. Zawodnicy przygotowywali jeszcze: 2 mrożone torty oraz jeden eksponat z karmelu, czekolady i lodu. I tu również kolejna nowość, a jest nią wykonanie co najmniej jednego przezroczystego elementu (25/35 cm) w dmuchanym cukrze w eksponacie z karmelu. Komitet nalega na stosowanie technik manualnych !
 
W tym roku motywem przewodnim, była : natura, flora i fauna !

źródło: www.coupedumondelapatisserie.com
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.