< WRÓĆ DO Hotele i restauracje

Piątkowa Akademia Smaku Gościńca Konopielka

Hotele i restauracje2011-07-21


W każdy piątek od godziny 18 –ej Gościniec Konopielka zaprasza wszystkich Gości na warsztaty kulinarne z nauką gotowania.
Wspóna zabawa w gotowanie ma na celu zachęcenie ludzi do poznawania i odkrywania smaków kuchni świata.
Szef Kuchni Pan Marcin Dembskim razem z właścicielami lokalu stworzyli-  Piątkową Akademię Smaku, by pokazać, że przygotowanie rodzinnego obiadu nie musi być wcale nudne, monotonne i męczące. Dzięki pokazom gotowanie może stać się super zabawą, a zwykły obiad – wykwintną ucztą fuzji nowo poznanych smaków.

Kulinarną podróż rozpoczęto 1 lipca 2011r. od Grecji, odwiedzono również Włochy, a ostatnim przystankim była Francja.

W menu francuskim nie mogło oczywiście zabraknąć żabich udek, których sam wygląd nie pobudza może apetytu, ale smak jest niepowtarzalny.

Do przygotowania dań używamy wyłącznie świeżych produktów oraz ziół prosto z ogródka Pana Marcina.

Dobra kuchnia, wytrawne wina i prowadzący – Szef Kuchni Marcin Dembski to 100% gwarancja udanego wieczoru. Dzięki temu Akademia zyskuje coraz więcej sympatyków i uczestników piątkowych warsztatów, na które serdecznie zapraszamy.

Propozycja Szefa Kuchni z kuchni francuskiej:

Żabie udka w sosie słodko – pikantnym

Składniki:
Żabie udka 1kg
Czosnek świeży 3 ząbki
Białe, wytrawne wino 500ml
Gwiazdki anyżu lub nalewka anyżowa
Świeża kolendra
Mleko 1l
Sól, pieprz
Żabie udka moczymy od 1h do 3h w mleku (aby skruszały i by pozbawić je nieprzyjemnego zapachu). Odsączamy na papierze. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podsmażamy czosnek oraz papryczkę czuszkę. Dokładamy żabie udka i smażymy po 4 min. z każdej strony. Dolewamy nalewki anyżowej oraz wino. Dorzucamy gwiazdki anyżu i redukujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dorzucamy kolendrę.

Sos słodko – pikantny
Składniki:
Bulion drobiowy 1 szklanka
Papryczka czuszka 2 szt
Miód 2 łyżki
Sok z limonki ze skórką 50ml
Sezam prażony 50g
Imbir świeży (starty)3g
Mąka kukurydziana 50g
Czosnek świeży (zmiażdżony) 2 ząbki
Sól morska, pieprz cayenne, cukier trzcinowy;
Składniki sosu zagotowujemy w bulionie drobiowym ok. 15 – 20min, doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką kukurydzianą z wodą. Do sosu wrzucamy żabie udka.
Tak przygotowywane danie możemy podać z chlebkiem kukurydzianym lub grzanką czosnkową.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!

Zapraszamy na kolejne przystanki:

22 Lipca 2011r. - piątek - kuchnia hiszpańska - prócz wyśmienitych dań oraz wytrawnych trunków zapraszamy na pokaz ognistego flamenco!!!
29 Lipca 2011r. - piątek - kuchnia turecka
5 Sierpnia 2011r. - piątek - kuchnia węgierska
12 Sierpnia 2011r. - piątek - kuchnia czeska
19 Sierpnia 2011r. - piątek - kuchnia niemiecka
26 Sierpnia 2011r. - piątek - kuchnia skandynawska 




 

KOMENTARZE
2011-08-17WjcPOrkdgHrizXkWmHg
I see, I spupose that would have to be the case.
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Hotele i restauracje
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS