< WRÓĆ DO Sylwetki szefów

„Kulinarny ojciec chrzestny” Michel Roux zmarł w wieku 79 lat !

Sylwetki szefów2020-03-12

12 marca 2020 po ciężkiej chorobie płuc zmarł szef - Michel Roux !
 


Syn Michela, Alain i jego córki- Francine i Christine, wygłosili oficjalny komunikat: 

-„Z głębokim smutkiem rodzina Roux ogłasza odejście naszego ukochanego dziadka, ojca, brata i wuja, Michela Roux. Chciałaby podziękować wszystkim za wsparcie podczas jego choroby. Chociaż wielu z was podziela nasze wielkie poczucie straty, prosimy o prywatność dla rodziny w tym trudnym dla nas momencie."
Jesteśmy wdzięczni, że mogliśmy dzielić nasze życie z tym niezwykłym człowiekiem i jesteśmy bardzo dumni ze wszystkiego, co udało mu się osiągnąć. Pokorny geniusz, legendarny szef kuchni, popularny autor i charyzmatyczny nauczyciel. Michel pozostawia po sobie wielką legendę. Był postacią inspirującą, zarażającą wszystkich swoim nienasyconym apetytem na życie i nieodpartym entuzjazmem. Ale przede wszystkim będziemy tęsknić za jego psotnym poczuciem humoru, jego ogromnym sercem oraz hojnością i życzliwością, która nie zna granic. Gwiazda Michela zabłyśnie na zawsze, oświetlając drogę następnym pokoleniom szefów kuchni ”.
 

Michel Roux był legendarnym szefem kuchni i restauratorem, każdy szef kuchni w ciągu ostatnich trzech dziesięcioleci „musiał mieć przynajmniej jedną książkę Roux Brothers”.

Urodzony w Charolles w Saône-et-Loire, w pokoju nad sklepem dziadka, po wojnie przeniósł się do Paryża wraz z rodziną. W wieku 14 lat podążył za swoim starszym bratem Albertem i został kucharzem. Doświadczenie zdobył przy boku Camille Loyal w Belleville. Następne Albert zatrudnił Michela jako cukiernika w ambasadzie brytyjskiej. Później pracował jako szef kuchni dla Philippe'a de Rothschilda, podczas gdy Albert przeprowadził się do Anglii i tam zaczął pracować.
W latach 1960–1962 Michel służył we francuskiej służbie narodowej. Prawie  zrezygnował z gotowania, chciał zostać śpiewakiem operowym, ale zamiast tego pojechał za Albertem do Londynu, mimo że nie potrafił mówić po angielsku. 
On i brat Albert otworzyli Le Gavroche na londyńskiej ulicy Lower Sloane w 1967 roku. W 1982 roku uzyskała pierwszą gwiazdkę Michelin w Wielkiej Brytanii. W 1972 roku przyjęli Waterside Inn w Bray, który w 1985 roku otrzymał trzy gwiazdki Michelin. Bracia rozdzielili swoje interesy w 1986 r.,  Albert przejął Le Gavroche, a Michela Waterside Inn. W 2002 roku przekazał restaurację swojemu synowi Alainowi - w tym samym roku otrzymał nagrodę OBE. Restauracja pozostaje jedyną w kraju, która od 30 lat utrzymuje status trzygwiazdkowej restauracji w przewodniku Michelin.

W 1984 roku Michel i Albert założyli fundusz stypendialny Roux, od tego czasu rozpoczęli pracę dla młodych i najlepszych brytyjskich szefów kuchni, a byli to m.in Andrew Fairlie, Sat Bains i Simon Hulstone.

Roux również sporo publikował: New Classic Cuisine (1983), At Home with the Roux Brothers (1988); Desery: pasja na całe życie; 2000 Life is a Menu - autobiografia (1994); Sosy: Savory and Sweet (2009); i Esencja francuskiego gotowania (2014) - wybrana „Książką kucharską roku” podczas Gourmand Awards, w 2015.

Znany był również z popularnych programów telewizyjnych m.in MasterChef dla profesjonalistów !
W pamięci na zawsze pozostanie jego promienny uśmiech !

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Sylwetki szefów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS