< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Tu trzeba po prostu być !- Kulinarny Puchar Polski 2018!

Wydarzyło się2018-06-03

Rozmowa z Agnieszką Glamowską - Koordynatorką Kulinarnego Pucharu Polski

 
 
Wielkimi krokami zbliża się największe kulinarne wydarzenie w Polsce - Kulinarny Puchar Polski, jako Koordynator projektu czuje Pani presję, czy satysfakcję z przygotowań do tak ważnego wydarzenia? 
 
- Presję ;-) Na satysfakcję przyjdzie czas po ogłoszeniu wyników, które będzie miało miejsce 3 października, mam nadzieję ;-)
 
To już osiemnasta edycja i znowu zmiany w samym Konkursie, proszę powiedzieć jak będzie przebiegał Finał KPP?
 
- Faktycznie, tegoroczna edycja to kolejna zmiana w formule konkursu. To tylko potwierdza, że razem z Rada Programową staramy się wypracować takie zasady rywalizacji, które pozwolą na rzetelną ocenę pracy zawodników. W tym roku nowością będzie to, że ten sam skład sędziowski, i tu podkreślę, że będzie on międzynarodowy, będzie oceniał uczestników KPP przez dwa dni. To pozwoli każdemu z Jurorów poznać szerszy zakres umiejętności zawodników i w sposób bardziej kompleksowy ocenić ich umiejętności, a nie podstawie wybranych dań.
 
Jurorzy - niezbędni, profesjonalni, podnoszący poziom samego Konkursu, kogo w tym roku zobaczymy ? 
 
- To prawda. Dbając o prestiż Kulinarnego Pucharu Polski zawsze dobieramy jurorów, którzy cieszą się dobrą opinią w środowisku gastronomii i mają doświadczenie w sędziowaniu w konkursach kulinarnych, również na arenie międzynarodowej. Przewodniczącym w tym roku został Pan Paweł Oszczyk, a wraz z nim zawodników oceniać będą również Monika Ignaciuk, Piotr Kamieniczny, Marcin Soból, Ramón Roteta, Gianluca Tomasi oraz Krystian Zalejski. Nad technicznym przebiegiem konkursu będą czuwać: Paweł Salamon, zdobywca pierwszego miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2016 oraz Jaroslav Orsevski.
 
Kilka miesięcy przed konkursem otrzymujemy sporo pytań o obowiązkowy składnik, widziała Pani już nadesłane zgłoszenia, czy finaliści nas zaskoczą ?
 
- Dla mnie dania finalistów zawsze są zaskoczeniem. Ich pomysły na to, co można przygotować ze składników, które im proponujemy przekraczają kulinarne granice wyobraźni zwykłych ludzi, nie pracujących w gastronomii. Nie możemy jednak zapominać, że kluczowy, jak podkreślali to wielokrotnie Jurorzy, jest smak, a tego nie da się poznać na podstawie opisu. Musimy się więc uzbroić w cierpliwość i poczekać na finał Kulinarnego Pucharu Polski.
 
Na jakiej porcelanie będą serwowane konkursowe dania?
 
- Od kilku lat mamy stałego partnera, który dostarcza porcelanę konkursową. Talerze zawsze staramy się dobrać tak, by stanowiły tło dla dań, które przygotowują zawodnicy. W przypadku przystawki i dania głównego porcelana, tradycyjnie, będzie miała kolor neutralny.  Natomiast talerz deserowy – tu pozwalamy sobie w tym roku na pewne szaleństwo. Mamy nadzieję, że błękitno-szara kolorystyka pokreśli wizualnie atrakcyjność dań.
 
Rolę Koordynatora KPP pełni Pani już kilka lat, czy zachowało się w Pani jakieś szczególne wspomnienie związane z Konkursem, a może lubi Pani atmosferę jaka panuje podczas tych dwóch dni? 
 
- Z pewnością pamiętam pierwszą dla mnie edycję KPP, niektórzy zawodnicy na długo zostaną mi w pamięci (śmiech). Podczas dwóch dni? Te są dla publiczności ;-) Zawodnicy, sędziowie i zespół KPP pracuje długo wcześniej, by te dwa dni były ;-) Jednakże, zawsze w niedzielę wieczorem, przed rozpoczęciem targów idę do pawilonu, gdzie znajduje się strefa konkursowa i widząc ogrom pracy wkładany w jej przygotowanie myślę sobie: „będzie się działo” i to daje energię na kolejne cztery dni targów, kiedy to w powietrzu, poza zapachami przygotowywanych potraw, czuć ambicję, dyscyplinę i zdrową rywalizację -)  niesamowite doświadczenie, polecam ;-) 
 
Jak zawsze namawiamy wszystkich do kibicowania finalistom KPP, a jak możemy zachęcić tych którzy jeszcze się wahają, jakie niespodzianki czekają na gości którzy przyjdą na Targi Polagra Gastro ?
 
- Targi to przede wszystkim ekspozycja i do jej zwiedzenia gorąco zachęcam restauratorów i kucharzy. Tu naprawdę można zobaczyć wiele ciekawych rozwiązań, które mogą pomóc w codziennej pracy i podnieść jakość obsługi gości. Oczywiście, warto również skorzystać z programu wydarzeń specjalnych, który przygotowaliśmy dla naszych gości. Sporo będzie się działo! Będą wykłady na temat budowania marki w gastronomii, tej osobistej jak i lokalu, będą warsztaty z szerokim spektrum wiedzy na temat parzenia kawy oraz spotkania, podczas których będzie można dowiedzieć się jak wykonać ciekawe, a przede wszystkim apetyczne zdjęcie potraw. W dobie Facebooka i Instagrama, na pewno warto zgłębić ten temat. Chciałabym również zachęcić do spotkania z Panem Maciejem Katarzyńskim, jedynym w Polsce certyfikowanym veneciadorem i sommelierem, który podzieli się swoją wiedzą na temat win, ich doboru i degustowania.
 
I na zakończenie gdzie uzyskujemy informacje o wydarzeniu, jakie kanały warto śledzić?
 
O tym jak będzie wyglądała tegoroczna edycja Kulinarnego Pucharu Polski na bieżąco informujemy na naszej stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz na fan page’u www.facebook.com/kulinarny/. To nasze główne kanały informacji. W trakcie targów i konkursu zachęcam również do śledzenie naszego kanału filmowego na Youtube, na którym pojawią się wywiady z Jurorami konkursu i innymi gośćmi KPP, a także ze zwycięzcami. Oczywiście, w informowaniu o KPP wspierają nas mocno również partnerzy i patroni medialni za co bardzo dziękujemy. Przede wszystkim jednak warto przyjechać do Poznania w dn. 2-3 października i kibicować zawodnikom, bo atmosfera konkursu jest wyjątkowa i trudno ją oddać pisząc o tym czy prezentując zdjęcia. Tu trzeba po prostu być!
 
Dziękuję za rozmowę i do zobaczenia na Targach.
 
Rozmawiała Agnieszka Ochniak
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.