< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Firma RATIONAL zajmuje stanowisko przeciwko marnotrawstwu żywności

Nowości produktowe2015-05-04
 
 
W październiku firma RATIONAL AG zaprosiła członków inicjatywy "United Against Waste" (Zjednoczeni Przeciwko Odpadom) do swojej siedziby na Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy. Jako partner Stowarzyszenia, producent urządzeń kulinarnych zajmuje bardzo wyraźne stanowisko przeciwko marnotrawieniu żywności. Firma RATIONAL motywuje także swoich własnych pracowników do podejmowania działań w tym kierunku.

Pan Michael Fuchs (CEO Frima International AG), pan Klaus Ridderbusch (CEO Unilever Food Solutions)
Pan Michael Fuchs (CEO Frima International AG), pan Klaus Ridderbusch (CEO Unilever Food Solutions)
 
Przedstawiciele "United Against Waste" podkreślili na Walnym Zgromadzeniu wyraźnie, dlaczego coraz ważniejsze jest świadome obchodzenie się z żywnością: obecnie niemal połowa produkowanej na świecie żywności jest marnotrawiona.
Firma RATIONAL nieustannie prowadzi prace nad nowymi technologiami, które pozwolą kuchniom profesjonalnym pracować skuteczniej, produkować tylko tyle, ile rzeczywiście jest potrzebne.
 
„Nasz system Finishing® pozwala wstępnie przyrządzić produkt i schłodzić go. Jest on następnie doprowadzany do idealnego do spożycia stanu, gdy zostanie zamówiony”, wyjaśnia Michael Fuchs, Prezes Spółki siostrzanej firmy RATIONAL – Frima International i dyrektor "United Against Waste" w trakcie obchodu hal produkcyjnych RATIONAL AG. „Ponieważ w naszych urządzeniach jedzenie nie może zostać przypalone ani przepieczone, już w procesie produkcji generujemy mniej odpadów”, dodaje Fuchs. Inteligentna technologia redukuje poza tym  ilość koniecznego do produkcji surowca nawet o dziesięć procent.
 
W celu podniesienia świadomości problemu marnotrawstwa żywności wśród własnych pracowników, firma RATIONAL stworzyła kampanię „Sprytna przekąska”, w której pracownicy zamawiają dania w kantynie zakładowej z kilkudniowym wyprzedzeniem. Pozwala to kuchni lepiej dostosować oferowane na zamówienie produkty. 
Kupujemy i przyrządzamy tylko to, co zamówiono”, mówi Andreas Deyerler, szef restauracji i obsługi imprez w firmie RATIONAL. Dzięki temu mniej jedzenia trafia do śmietnika, oszczędza się pieniądze, a pracownicy czekają jeszcze krócej w kolejce.
 
Więcej informacji o "United Against Waste" oraz zaangażowaniu firmy RATIONAL AG w zakresie trwałości można znaleźć na: http://www.rational-online.com/en/company/sustainability/index.html
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS