Franco Pepe ponownie na szczycie rankingu. Drugie miejsce zajmują Rafa Panatieri i Jorge Sastre, a podium zamyka Simone Padoan
Nagrody specjalne otrzymują Tsubasa Tamaki, Raffaele Bonetta, Ito Yuichi, Amalia Costantini, Jacopo Mercuro, Rafa Panatieri i Jorge Sastre, Isabella De Cham oraz Cristian Santomauro
30 września 2024: Zakończyła się właśnie ceremonia wręczenia nagród The Best Pizza Awards 2024, organizowana przez The Best Chef, a sponsorowana przez Molini Pizzuti. Wydarzenie odbyło się w Spazio Antologico, East End Studios w Mediolanie, a jego motywem przewodnim było “The Future of Pizza”, podkreślając wyjątkowość tego dania i zagłębiając się w jego genezę.
Po raz czwarty z rzędu laureatem nagrody głównej został Franco Pepe z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy), utrwalając swoją pozycję jako jednego z najbardziej wpływowych liderów sceny gastronomicznej. Na miejscu drugim uplasowani się Rafa Panatieri i Jorge Sastre, założyciele Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), a trzecie miejsce powędrowało do Simone Padoan z pizzerii I Tigli (San Bonifacio, Włochy). Przez pełne niespodzianek wydarzenie publiczność została mistrzowsko oprowadzona przez Filippo Solibello i Federice Morra.
Franco Pepe, mistrz pizzy z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy), prawdziwie zrewolucjonizował świat pizzy, przekształcając rejon Alto Casertano w prawdziwe centrum gastronomiczne, przyciągające tysiące turystów z całego świata. Innowacyjna wizja pozwoliła mu uzyskać właściwą równowagę między makroskładnikami – węglowodanami, białkami i tłuszczami – zamazując tym obraz pizzy jako „grzesznej przyjemności”. Przez swoją pracę, oprócz podkreślania wyjątkowości włoskiej kuchni, Franco jako strażnik doskonałości historycznych i kulturowych wartości regionu, pokazuje, że pizza może stać się częścią zrównoważonej diety, bez rezygnacji z walorów smakowych.
Rafa Panatieri i Jorge Sastre
z Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), mogą się poszczycić bogatym doświadczeniem zdobytym w międzynarodowej kuchni, wspólnie wprowadzając nową wizję pizzy w Hiszpanii, kładąc nacisk na najwyższej jakości składniki oraz praktyki ekologiczne. Filozofia restauracji „Od farmy do pizzy”, opiera się na wykorzystywaniu ekologicznych i sezonowych składników od lokalnych dostawców lub z własnych upraw. Ich pizzeria jest znana z wyjątkowej dbałości o produkcję wędlin i serów, które zyskało międzynarodowe uznanie.
Simone Padoan, założyciel I Tigli w San Bonifacio (San Bonifacio, Włochy), jest pionierem pizzy gourmet, który wyniósł to danie na poziom wyrafinowanej sztuki kulinarnej. Konsystencja jego ciasta różni się pod względem konsystencji w zależności od wyboru składników i ich kombinacji. Może być miękkie lub chrupiące, cienkie lub bardziej pulchne. W ten sposób każda pizza staje się przemyślanym projektem, gdzie każdy element przyczynia się do harmonijnego i zaskakującego rezultatu. I Tigli stało się miejscem pielgrzymek dla miłośników pizzy, szukających wyrafinowanych doznań kulinarnych.
Lista 100 najlepszych pizzaioli, znajdująca się pod tym linkiem: Top 100, zawiera mistrzów pizzy z 29 krajów i 72 miast, każdy z własną historią i unikalnym stylem. Lista została tworzona w oparciu o opinie samych kandydatów, głosujących na dziesięciu konkurentów, oraz preferencjach ekspertów z branży gastronomicznej, których głosy odgrywają równie istotną rolę. Zwycięzcy są wyłaniani na podstawie preferencji profesjonalistów z branży, wolnych od zewnętrznych wpływów czy subiektywnych ocen.
Podczas prezentacji rankingu przyznano również szereg nagród specjalnych w następujących kategoriach, w tym wprowadzono nową nagrodę:
- The Best Pizza Science Award – Raffaele Bonetta z Raf Bonetta Pizzeria (Pozzuoli, Włochy), zdobył tę prestiżową nagrodę, wyróżniając się badaniami, technicznymi eksperymentami i przetwarzaniem surowców.
- The Best Pizza Art Award – W tej kategorii nagrodę zdobyła Amalia Costantini z Mater (Fiano Romano, Włochy) za swój talent artystyczny, dzięki któremu przekształca swoje dania w dzieła sztuki, prawie zbyt piękne, by je zjeść.
- The Best Pizza Next Award – Ito Yuichi z Crosta i Bianca Omakase (Makati, Filipiny) to młody talent, który wykazał się niezwykłymi umiejętnościami i jest na progu wielkiego sukcesu w świecie pizzy.
- The Best Pizza Pastry Award – Jacopo Mercuro z 180Grammi Pizzeria Romana (Rzym, Włochy) zdobył tę nagrodę, prezentując najlepszą wersję słodkiej pizzy.
- The Best Fried Pizza Award – Isabella De Cham z Isabella De Cham Pizza fritta (Neapol, Włochy) po raz drugi z rzędu została uznana za królową smażonej pizzy, łącząc tradycję z nowoczesnością.
- The Best Pizza Experience Award – Nagroda ta została przyznana Tsubasie Tamaki z Pizza Studio Tamaki (Tokio, Japonia) za stworzenie miejsca, które stało się prawdziwą ikoną w mieście. Jego pizzeria to obowiązkowy punkt dla wszystkich miłośników pizzy odwiedzających Tokio.
- The Best Pizza Margherita Award – Rafa Panatieri i Jorge Sastre z Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), oprócz zajęcia drugiego miejsca w rankingu top 100, zdobyli również tę nagrodę za stworzenie najpyszniejszej pizzy Margherita, pomimo prostoty jej składników.
- The Best Pizza Identity – Cristian Santomauro z pizzerii L’Ammaccata – Antica Pizza Cilentana (Casal Velino, Włochy) został laureatem nowej nagrody The Best Pizza za umiejętność interpretacji pizzy w sposób głęboko autentyczny, przekazując unikalne i prawdziwe przesłanie. Celem tej nagrody jest uhonorowanie tych, którzy poprzez swoje dzieło kultywują tradycję podkreślającą wyjątkowość swojego regionu.
Dodatkowo, The Best Pizza przyznało specjalne wyróżnienie: Excellence in Ethical and Inclusive Communication, którym został uhonorowany program telewizyjny „Pizza Girls” za promowanie etyki i inkluzywności, dając głos i widoczność utalentowanym kobietom pizzaiolo, które są inspirującymi gwiazdami sceny kulinarnej. Nagrodę tą otrzymał Carlo Fumo jako twórca i reżyser.
The Best Pizza 2024 było niezwykłym wydarzeniem, inspirującym i wzbudzającym do refleksji dla wszystkich wyjątkowych gości. Pizza Talks i warsztaty dały gościom okazję do podzielenia się swoimi refleksjami podczas pobudzających do myślenia dyskusji, wzbogacających w ten sposób wiedzę uczestników.
Antonio Ruotolo, dyrektor projektu The Best Pizza, stwierdza: “
Jesteśmy zachwyceni, możliwością doświadczenia tego niezwykłego, pełnego emocji wydarzenia, w którym Mediolan powitał najlepsze gwiazdy świata pizzy. Organizacja tej inicjatywy co roku daje nam coraz większą satysfakcję, a jej rozwój przynosi wyjątkowe spełnienie. Chcielibyśmy podziękować wszystkim uczestnikom i profesjonalistom za pomoc w uczynieniu tej edycji niezapomnianą. Z niecierpliwością wyczekujemy organizacji kolejnej edycji, która zaskoczy wszystkich wieloma nowymi atrakcjami. Jesteśmy pewni, że przyszłoroczne wydarzenie będzie jeszcze bardziej zachwycające i pełne emocji!
Dalsze szczegóły będą ogłaszane za pośrednictwem oficjalnych kanałów:
Instagram: https://www.instagram.com/top100pizza/
Facebook: https://www.facebook.com/top100pizza
Strona internetowa: https://thebestchefawards.com/the-best-pizza/
Milan – 30 September 2024: The ceremony for The Best Pizza Awards 2024 – a project organised by The Best Chef and powered by Molini Pizzuti – held at Spazio Antologico – East End Studios in Milan, has just concluded. The main theme has been “The Future of Pizza”, a topic that highlighted this wonderful dish, offering numerous insights and reflections.
For the fourth consecutive year, Franco Pepe of Pepe in Grani (Caiazzo, Italy) ranks at the top, confirming his status as one of the most influential and appreciated figures in the international gastronomic scene. Second place was taken by Rafa Panatieri & Jorge Sastre, founders of Sartoria Panatieri (Barcelona, Spain), while third place went to Simone Padoan of the pizzeria I Tigli (San Bonifacio, Italy). The evening was masterfully hosted by Filippo Solibello and Federica Morra, who guided the audience through an event filled with emotions and many surprises.
In the
top 100 list
– which can be found in the following link:
Top 100
– there are master pizza makers from 29 countries and 72 cities, each with their own history and unique style. The result of The Best Pizza is based on the opinions expressed by the candidates themselves, who vote by selecting ten colleagues, as well as the preferences of a number of experts from the gastronomic world, whose votes play a role in the process. This selection method guarantees a neutral and transparent approach, in which the winners are determined by the preferences of industry professionals, free from external influences or subjective judgements.