Apteka św. Huberta

Czas na rybę 2024 – program wydarzenia

Znamy uczestników siódmej edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!”

Wśród Szefów Kuchni walczących o zwycięstwo na najlepsza potrawę z karpia w dnu 5.10.2024 r. znajdą się następujące drużyny:

Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak

Pałac Goetz z Brzeska

Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski

Fabryka Wełny z Pabianic

Adam Łodej i Filip Bugajski

Restauracja La Sora Hotel Binkowski z Kielc

Paweł Kucharski i Kamil Kowal

Restauracja MammaMia w Karpaczu

Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski

Brasserie Selgros w Piasecznie

Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski

Courtyard By Marriott Warsaw Airport, Warszawa

Uczestnicy będą mieli 90 minut na przygotowanie dania głównego gdzie oprócz karpia opolskiego będzie musiało się znaleźć kiszone warzywo z Gospodarstwo Rolnego Sznajderów.

Potrawy będą oceniane przez wyjątkowe Jury w składzie:

Marcin Bielec

Jean Bos

Krzysztof Gawlik

Wojciech Harapkiewicz

Wolfgang P. Menge

Joanna Ochniak

Marcin Przybysz

Giancarlo Russo

Marcin Soból

Robert Sowa

Paweł Stawicki

Krzysztof Robert Szulborski

Jarosław Uściński

Jarek Walczyk

Dzień wcześniej, w piątek 4 października 2024 roku gotować będzie sześć drużyn uczniów szkół gastronomicznych w Konkursie “Czas na rybę! Junior”.

Natalia Kalenik i Magdalena Połonowska

Przyjadą z Białegostoku, gdzie uczą się w Zespole Szkół Gastronomicznych

Mariia Didenko i Michał Kamiński

Przyjadą z Jeleniej Góry, gdzie uczą się w Zespole Szkół Technicznych i Branżowych im. Stanisława Staszica „HANDLÓWKA”

Zuzanna Śliwa i Martyna Talar

Przyjadą z Nawojowej, gdzie uczą się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W.Witosa

Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek

Przyjadą z Opola, gdzie uczą się w Publicznym Technikum nr 2

Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk

Przyjadą z Wodzisławia Śląskiego, gdzie uczą się w Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej

Nazarii Radochyn i Maksym Minaiev

Przyjadą z Kędzierzyna-Koźla, gdzie uczą się w Zespole Szkół nr 1

Potrawy będą oceniane przez jury w składzie:

Janusz Garncarczyk

Radosław Kłapacz

Krzysztof Malinowski

Marek Namysłowski

Joanna Ochniak

Artur Piotrowski

Krzysztof Wierzba

Jest o co walczyć!

Nie tylko prestiż i dobra zabawa!

Profesjonaliści walczą o nagrodę o wartości ponad 8.000,- zł. Dodatkowo firma UNOX zaprasza laureatów na zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech! Specjalną nagrodą jest staż w Restauracji Epoka w Warszawie u jednego z jurorów Konkursu – Marcina Przybysza!

Uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2.400,- zł oraz minimalnie tygodniowy staż w Restauracji Lizawka u szefa kuchni Artura Piotrowskiego ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska.

Partnerzy wydarzenia

Podczas wydarzenia partnerzy będą prezentowali swoje produkty i ofertę. Będzie to doskonała okazja do nawiązania relacji biznesowych między innymi z: właścicielem Hotelu Jakubus – firmą Osadkowski sp. z o.o., producentem pieców konwekcyjnych – firmą UNOX, dystrybutorem sprzętu gastronomicznego – RM Gastro, producentem porcelany Lubiana, producentem soków – Purena, dystrybutorem przypraw – firmą Darpol, producentem produktów tłuszczowych – firmą Bunge, dystrybutorem japońskich noży KAI – Home Brand, producentem sprzętu gastronomicznego Heinzelmann.

Impreza towarzysząca – Forum dyskusyjne “Smaczna przemiana karpia”

W niedzielę, 6 października, również na Zamku w Niemodlinie ciąg dalszy gotowania na najwyższym poziomie.

Podczas Forum dyskusyjnego odbędą się prelekcje i dyskusje dotyczące ryb oraz gotowania.

W programie między innymi prelekcja profesora Jarosława Dumanowskiego i Marcina Przybysza, dotycząca budowania marki restauracji w oparciu o aspekt historyczny i kulinarne tradycje. Bogusław Pawlikowski z Morskiego Instytutu Rybackiego opowie o kierunkach przetwórstwa karpia – pod kątem gastronomii i gospodarstw rybackich. Lidia Jażdżewska podzieli się swoimi doświadczeniami w prowadzeniu gospodarstwa rybackiego z rozszerzeniem usług o przetwórstwo, gastronomię, edukację, turystykę i rekreację.

Podczas Forum odbędą się także pokazy kulinarne:

  • Marcin Przybysz – Szef Kuchni z Restauracji Epoka, przygotuje potrawę „Karp bez kości z książki Compendium Ferculorum 1882 r.”
  • Robert Sowa z Wojciech Harapkiewicz – wspólnie ugotują potrawę „Karp pieczony/ soczewica/ marchew/ sos skorupiakowy”
  • Kamil Klekowski pokaże natomiast różne formy przetworów z ryb – jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich.

Wstęp na Forum jest bezpłatny. Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie w godzinach 11-17.

Informacje o wydarzeniach:

Informacje o konkursie można znaleźć:

Na konkursowym profilu na Facebook planowana jest transmisja obu dni Konkursu!
Zapraszamy do oglądania www.facebook.com/CzasNaRybe (4 i 5 października).

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Rekordowa frekwencja na Kongresie Szefów Kuchni 2024

 

Warsztat i Konferencja "Oszczędność i Bezpieczeństwo w Biznesie HoReCa"

 

AKADEMIA GASTRONOMICZNA W POLSCE

Udostępnij

 

Siódma edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami.

 

Znamy nazwiska finalistów Trophée Mille Poland 2024