Portal Gastronomiczny

Drugi Toruński Bal Charytatywny zakończony sukcesem!

W dniu 24 marca br. w Copernicus Toruń Hotel odbył się Drugi Toruński Bal Charytatywny, którego głównym celem była zbiórka środków na remont lokalnego Domu Dziecka „Młody Las”.

Bal objęty honorowymi patronatami Wojewody Województwa Kujawsko-Pomorskiego Mikołaja Bogdanowicza oraz Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotra Całbeckiego.

Na przybyłych gości czekało szereg kulinarnych uciech, niespodzianek i rozrywek.
Organizatorzy balu Iga Sarzyńska- Komorowska, Maciej Komorowski, Copernicus Toruń Hotel oraz Redakcja Papaja.pl dołożyli wszelkich starań by zaspokoić wszystkie zmysły swoich szczodrych gości.
Bal rozpoczął się wytworną kolacją autorstwa wybitnych mistrzów kucharstwa, którą poprowadziła Joanna Ochniak. W tym roku odbyła się pod egidą Meastro Kurta Schellera, który przygotował swoje popisowe danie główne : Polędwicę cielęcą po parysku ze smardzami nadziewanymi wątróbką z gęsi i ziemniakami dauphine. Wraz z Mistrzem swoje autorskie dania zaserwowali: Ariel Gomez Carusso – przystawka Terrina z królika i pora, z pistacjami, sałatką ziemniaczaną z kaparami i czerwoną cebulą oraz grzanką, Dawid Wojciechowski – pierwsze danie główne Pstrąg łososiowy z Zielenicy z tortelloni serowym, sosem z przegrzebki i wędzoną ikrą pstrąga, dziki brokuł, majonez z fermentowanego czarnego czosnku), Iga Sarzyńska – Komorowska – deser Piernik na kruszonce z prażonymi ziarnami kakaowca, konfiturą z moreli i nutą karmelu, natomiast Mateusz Bieliński przygotował stację sushi. Wszyscy szefowie kuchni, mistrzyni cukiernictwa oraz zespół hotelu Copernicus za swoją wspaniałą pracę zasługiwali na gromkie brawa i szczere słowa uznania!

Po kolacji goście zostali zaproszeni do tańca w takt muzyki na żywo. W trakcie zabawy przy barze o dobre nastroje gości zadbali wspaniali barmani ze SkyBar z Mariuszem Lewandowskim na czele. Wirtuozyjny sposób przyrządzania wybornych drinków przez barmanów przerodził się w prawdziwy show, który hojnie nagradzali uraczeni goście. Po zaspokojeniu wszelkich uciech dla ciała, przyszła pora na główny punkt programu balu, czyli licytację. Tegoroczną poprowadziła znana i lubiana dziennikarka TVN – Maja Popielarska oraz organizator balu Maciej Komorowski.

Jak przed rokiem goście nie zawiedli i wysoko podbijali licytowane kwoty. Najwyżej zlicytowano kolację w restauracji Cztery Pory Roku na kwotę 18 tys. złotych. W licytacjach ochoczo uczestniczyli goście ze środowiska gastronomicznego udowadniając, że „jeszcze w zielone gramy…” na przekór trudnym czasom. Wśród licytowanych przedmiotów, znalazła się grafika Andrzeja Mleczki, obraz Edgara Jerzego Pilla, dzień na planie filmowym „Na sygnale”, czy butelka wina Jean Leon z autografami gwiazd Festiwalu Camerimage.
W rezultacie bal zakończył się zebraną pulą ponad 150 tys. zł, co pomoże w realizacji założonego celu balu w 100%. Radości nie było końca, a w podziękowaniu za szczodrość i dobre serca niosące pomoc, goście zostali poczęstowani wyjątkowo oryginalnym tortem z samych owoców, przygotowanym przez mistrza carvingu Grzegorza Gniecha i jego partnerkę Sylwię Kruszyńską. Bal trwał niemal do białego rana i na pewno na długo pozostanie w pamięci wszystkich gości. Nie zabrakło loterii, kręcącej się foto budki i oczywiście lubianej przez gości ścianki.

Pragniemy podkreślić, że wszystkie zebrane środki podczas balu zostały przekazane na rzecz obdarowanego Domu Dziecka Młody Las, a osoby zaangażowane w organizację balu pracowały pro bono. Organizatorzy pragną z całego serca podziękować obecnym gościom balu za wspaniałą atmosferę i szczodrość. Szczególne podziękowania kierują do osób i firm, bez których to wydarzenie nie miałoby miejsca, a już na pewno nie byłoby aż tak wyjątkowe.

Podziękowania kierujemy do:

zdjęcia: Maciej Futyma i Dominika Klimek

Ach, cóż to był za BAL!!! Na 100 par i 200 szczodrych serc!!!
Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

5 odpowiedzi

  1. #Gratulujemy szlachetnej inicjatywy! Miło jest nam być jej skromnym elementem

  2. Piękna inicjatywa! Bardzo cieszymy się, że możemy być jej częścią!

  3. Piękne wydarzenie, perfekcyjnie przygotowane 👌Oby więcej takich inicjatyw

Tagi

Aktualności

 

Bulion na każdą porę roku – w trosce o dobre samopoczucie i urodę.

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu

Udostępnij

Inne

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska zwyciężyli w Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu dziczyzny!