Portal Gastronomiczny

W parze

w parze – Kurt Scheller & Grzegorz Gniech

Prezentowany album to propozycja tradycyjnych dań kuchni świata ukochanych przez Kurta Schellera, zaakcentowanych food carvingiem spod ręki Grzegorza Gniech.

Przy realizacji koncepcji doskonale zobrazowało się założenie, iż tajska sztuka znajduje zastosowanie nie tylko w tym orientalnym kraju, ale także efektownie wpisuje się w talerze wielu narodowości.

Wstęp książki

Gastronomia to styl życia. Wie o tym każdy, kto miał możliwość zetknięcia się z tą branżą. Jeżeli kochasz wolne weekendy, sobotnie biesiady z rodziną lub przyjaciółmi, to wiedz, że przy wyborze zawodu kucharz, praca ta mocno skomplikuje ci życie.

„W parze” to dwuznaczność zwrotu, który właśnie z gastronomią nam się kojarzy i właśnie tak kojarzyć się powinien.

Praca na kuchni to przeważnie wysokie temperatury, kipiący klimat i nierzadko stresujące sytuacje. I o ile zaplecze, w którym przyszło ci pracować, redukuje większość tych nieprzyjemnych doznań, o tyle jesteś szczęśliwcem, który może wszystkie swe bodźce skoncentrować na efektywnej i zaspokajającej oczekiwania klienta pracy.

Należy jednak pamiętać, że mimo tego w jak dogodnych, czy niedogodnych warunkach przyszłoby Ci pracować. Nieważne w jak gorącej i napiętej atmosferze – zawsze powinno łączyć Cię partnerstwo z ludźmi, z którymi dzielisz pokład. Praca „W parze” to podstawa. Tylko wspólny cel, kierunek, zaangażowanie i wzajemna motywacja wieszczy sukces w każdej branży.

Świat gastronomii zaskakuje nieustannie. Na całym globie dokłada się wszelkich starań, aby danie nie tylko zachwycało, czy zaskakiwało smakiem. Liczy się także efekt wizualny. Nie od dziś wiadomo, że przy konsumpcji oprócz kubków smakowych włączamy także zmysł estetyki. Potwierdza się więc wszechobecny pogląd, iż jemy także oczami. To właśnie wizualizacja, sposób podania w znacznym stopniu wpływa na wybór potrawy, którą zamierzamy zamówić, samodzielnie przyrządzić, ostatecznie skonsumować.

Ten album dedykujemy wszystkim, których satysfakcjonuje przyjemny obraz dania. W przedstawionych propozycjach zamierzeniem nie było usilne wyeksponowanie potraw typu fine dine, small portions, fusion czy też idei pastry arts. Nie szukajcie również zastosowań charakterystycznych dla konkursowych dań formowanych „przy linijce”. Tu przyświecała nam inna idea….. pasja, połączenie koncepcji, spontaniczna forma. Brak w niej górnolotnych oczekiwań. To naturalne połączenie dwóch form sztuki bez nadęcia i patetyczności. Prezentacja dań w formie rzadko stosowanej, często wciąż jeszcze nieznanej.

Sprzedaż

Książka do nabycia w naszym sklepiku!
https://papaja.pl/produkt/w-parze-kurt-scheller-grzegorz-gniech/

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursu - Złoty Widelec

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?

 

Fun dining. Prosto i genialnie Przemysław Klima

Udostępnij

 

Fun dining. Prosto i genialnie Przemysław Klima

 

Premiera książki „Tutto Il Mare i Ryby i Owoce Morza” - Makro