Tegoroczna gala rozdania Gourmand World Cookbook Awards odbyła się w Rijad w Arabii Saudyjskiej. Jest mi niezmiernie miło poinformować, że „Tradycje kulinarne Danii” zdobyły dwa Grand Prix. Publikacja została nagrodzona w kategoriach kuchnia nordycka oraz dyplomacja kulinarna. Konkurs Gourmand World Cookbook Awards odbywa się od 1995 roku i jest jednym z najważniejszych światowych wydarzeń poświęconych kulturze kulinarnej. Ze względu na swoje znaczenie nazywany jest Kulinarnymi Oskarami.
„Tradycje kulinarne Danii„
Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych (między innymi „Tradycji kulinarnych Korei”, „Tradycji kulinarnych Finlandii”, „Tradycji kulinarnych Szwecji” oraz „Tradycji kulinarnych Norwegii”), zdobywczyni wielu światowych nagród w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.