Portal Gastronomiczny

Restauracje z Izmiru i Bodrum debiutują w Przewodniku Michelin 2024

Łącznie w Przewodniku Michelin zarekomendowano 111 restauracji, w tym 15 w Izmirze i 19 w Bodrum.

2 restauracje w Bodrum i 3 restauracje w Izmirze zostały uhonorowane jedną gwiazdką Michelin. Dodatkowo, wyróżnione zostały też 2 lokale w Stambule.
4 restauracje działające w oparciu o zasady ochrony środowiska otrzymały Zieloną Gwiazdkę Michelin.
Przyznano też nową nagrodę – Nagrodę Sommelierów Michelin.
Michelin zaprezentował przegląd restauracji, które znajdą się w przewodniku Michelin Stambuł, Izmir i Bodrum. Inspektorzy Michelin polecają łącznie 111 lokali, w tym – po raz pierwszy – 15 w Izmirze i 19 w Bodrum. Spośród nich 3 restauracje w Izmirze i 2 w Bodrum otrzymały jedną gwiazdkę Michelin, a 8 zostało wyróżnionych tytułem Bib Gourmand (2 z Bodrum i 6 z Izmiru). Do selekcji dodano również kolejne 25 lokali w Stambule, z czego dwa otrzymały gwiazdkę Michelin, a 8 Bib Gourmand. Tym samym łączna liczba rekomendowanych restauracji w Stambule wzrosła do 77.

  • Po raz kolejny nasi inspektorzy byli pod wrażeniem kulinarnej sceny Stambułu. To kosmopolityczne miasto o złożonym charakterze, oferuje niezwykle zróżnicowany krajobraz gastronomiczny, począwszy od tradycyjnych, tureckich tawern, poprzez modne, międzynarodowe lokale, aż po nowoczesne restauracje typu casual dining. Ta druga selekcja, obejmuje 24 nowe restauracje, w tym 2 nagrodzone gwiazdką Michelin, które położone są w różnych częściach miasta, co dodatkowo ilustruje wzrost standardów gastronomicznych, napędzany przez pokolenie odważnych szefów kuchni, którzy są dumni ze swoich tradycji – mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin.
  • Nasze zespoły szczególnie doceniły różnice występujące między Izmirem a Bodrum, dwoma miastami, które dołączają do rodziny Przewodnika Michelin. Przywiązanie do korzeni, wierność lokalnemu terroir oraz silne powiązania z miejscowymi producentami to cechy wspólne wielu rekomendowanych restauracji w okolicach Izmiru. Dowodem tego zaangażowania jest przyznanie zielonej gwiazdki Michelin aż trzem restauracjom z tego obszaru. Bodrum z kolei oferuje fascynującą harmonię gastronomiczną: na wybrzeżu rozkwitają ekskluzywne i międzynarodowe lokale, podczas gdy centrum miasta to miejsce dla małych, autonomicznych restauracji, szczególnie malowniczych i przystępnych cenowo – kontynuuje Gwendal Poullennec.

Siedem restauracji otrzymało jedną gwiazdkę Michelin

Po raz pierwszy w historii, 3 restauracje z Izmiru zostały uhonorowane jedną gwiazdką Michelin. OD Urla – prowadzona przez szefa kuchni Osmana Sezenara – wyróżnia się autentycznym, głęboko zakorzenionym podejściem do kulinariów. W tej rodzinnej posiadłości otoczonej winnicami i gajami oliwnymi szef kuchni i jego zespół wykorzystują najwyższej jakości lokalne składniki. Połowa z nich jest uprawiana bezpośrednio na miejscu, podczas gdy pozostałe są pozyskiwane od producentów i rzemieślników z okolicy. Dania są proste, naturalne, a w niektórych przypadkach rustykalne, ale każde z nich jest zawsze doskonale przygotowane. Na szczególne wyróżnienie zasługują potrawy grillowane na otwartym ogniu.

W Teruar Urla, szef kuchni Osman Serdaroğlu i jego zespół tworzą dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską, wzbogacone subtelnymi włoskimi akcentami, podkreślając obfitość lokalnych produktów. Od jagnięcego saltimbocca po smażoną cukinię ze świeżym kozim serem i podsuszanym jogurtem – dania są minimalistyczne, a jednocześnie zaskakująco bogate w smaku. Karta win jest równie imponująca, oddając hołd różnorodnym terroir w Türkiye (Turcji).

Ozan i Seray Kumbasar stworzyli wyjątkową przestrzeń w Vino Locale. Ta niesamowita para za główny cel obrała zapewnienie gościom radości z odkrywania uroków swojej okolicy. Szef kuchni, Ozan Kumbasar korzysta wyłącznie z najwyższej jakości lokalnych produktów, które starannie selekcjonuje. Menu, ściśle podążające za zmieniającymi się porami roku, jest aktualizowane co sześć tygodni, prezentując wysmakowane i wyrafinowane dania. W sali restauracyjnej Seray Kumbasar przedstawia smakoszom niezwykły wybór regionalnych win. Różnorodność serwowanych po kolacji napojów jest równie wyjątkowa.

Dwie restauracje w Bodrum otrzymały jedną gwiazdkę Michelin. Kitchen, prowadzona przez szefa kuchni Osmana Sezenera, oferuje nowoczesną, turecką kuchnię z pysznymi międzynarodowymi akcentami. Główną rolę w prostych, ale obfitych daniach o bogatym smaku, takich jak ośmiornica grillowana na rozżarzonych węglach drzewnych i wzbogacona salsą verde z ziół ogrodowych odgrywają regionalne, świeże produkty.

Po spacerze wzdłuż wspaniałych, nadmorskich ścieżek miłośnicy nowoczesnej kuchni egejskiej będą zachwyceni Maçakızı, lokalem znajdującym się w hotelu o tej samej nazwie, który jest również polecany przez przewodnik Michelin. Szef kuchni Aret Sahakyan proponuje kreatywne dania, które nawiązują do lokalnych tradycji kulinarnych. Karta win jest również pierwszorzędna – obejmuje najlepsze tureckie i europejskie roczniki oraz dobrze zaopatrzoną piwniczkę szampanów.

Gwiazdką Michelin uhonorowane zostały również dwie restauracje ze Stambułu. W Arkestra, pochodzący ze Stambułu szef kuchni Cenk Debensason posiadający międzynarodowe doświadczenie, demonstruje swoją ogromną wiedzę i kwalifikacje kulinarne. Jego kuchnia to fuzja różnych inspiracji, od marynowanego sashimi z tuńczyka i lodami ryżowymi, czy sushi z dressingiem z sosu ponzu z imbirem, po doskonale przyrządzoną pierś z kaczki z sosem Apiciusa.

W Sankai by Nagaya szef kuchni Yoshizumi Nagaya oferuje dwa najwyższej klasy dania omakase. Pierwsze z nich to pięknie wykonane sushi, przygotowywane z lokalnych ryb przez mistrza sushi Hiroko Shibatę. Drugie to hołd dla kuchni kaiseki, wzbogaconej tu i ówdzie o kilka europejskich akcentów, takich jak policzki cielęce gotowane w niskiej temperaturze przez 48 godzin, podawane z fasolą, majonezem ponzu i sproszkowanym octem.

Z dwoma nowymi restauracjami z gwiazdką Michelin, ich łączna liczba w Stambule wzrosła do 6, a poprzednio uhonorowane restauracje potwierdziły swoje wyróżnienie również w tym roku. Na szczycie lokalnej sceny kulinarnej dwie gwiazdki Michelin utrzymuje Turk Fatih Tutak za „wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży”.

4 nowe Zielone Gwiazdki Michelin dla restauracji dbających o środowisko naturalne

Wybór przewodnika Michelin 2024 obejmuje również cztery nowe obiekty z zieloną gwiazdką Michelin: trzy w Izmirze i jeden w Stambule. Zielona Gwiazdka Michelin nagradza restauracje, które są pionierami w dziedzinie odpowiedzialności ekologicznej, a także jest wiarygodnym wskaźnikiem autentycznej, inspirującej kuchni. Nagrodą wyróżnione zostały OD Urla, Vino Locale i Hiç Lokanta w Izmirze oraz Circle by Vertical w Stambule. Swoją gwiazdkę utrzymał też Neolokal, a całkowita liczba ekologicznie zaangażowanych restauracji w Türkiye (Turcji) w selekcji na 2024 rok wzrosła do pięciu.

16 nowych restauracji z kategorii Bib Gourmand

W przewodniku Michelin 2024 wyróżnienie Bib Gourmand zostało przyznane 16 restauracjom: 2 w Bodrum, 6 w Izmirze i 8 w Stambule (dla jednej z restauracji jest to awans). W Bodrum inspektorzy szczególnie docenili towarzyską atmosferę i obfitość serwowanych meze (przystawek) w urokliwej tawernie İki Sandal. Spodobały im się również grillowane mięsa serwowane w Otantik Ocakbaşı.

Izmir jest powszechnie ceniony za tradycyjną kuchnię turecką. Meze, duszone mięsa, zupy warzywne i baklawy z syropem, rywalizują o najlepszy smak w Adil Müftüoğlu, Ayşa Boşnak Börekçisi, Beğendik Abi i Tavacı Recep Usta. Na starym mieście, Hiç Lokanta – która również została nagrodzona Zieloną Gwiazdką Michelin za swoje inicjatywy zgodne ze zrównoważonym rozwojem – oferuje bardziej nowoczesną, bazującą na roślinach kuchnię. LA Mahzen, położona w winnicy Lucien Arkas, celebruje najlepszą jakość lokalnych win, oferując jednocześnie aromatyczne i wykwintne dania kuchni śródziemnomorskiej.

W Stambule 8 restauracji odznaczonych Bib Gourmand oferuje bardziej eklektyczną panoramę kulinarną. Znajdziemy tu włoskie smaki w restauracjach Aida – vino e cucina i Fauna, japońskie przysmaki w Inari Omakase Kuruçeşme oraz śródziemnomorskie specjały w The Red Balloon. W zestawieniu uwzględniono także kuchnię turecką, zarówno nowoczesną, jak i tradycyjną, reprezentowaną przez Circle by Vertical, Efendy, Tavacı Recep Usta Bostancı i Foxy Nişantaşı.

Oprócz tych debiutantów, wszystkie 10 restauracji w Stambule, które wcześniej otrzymały wyróżnienie Bib Gourmand w wydaniu przewodnika MICHELIN z 2023 roku, utrzymały swoją rekomendację. W rezultacie, aż 18 restauracji Bib Gourmand cieszy się uznaniem w największym mieście Türkiye (Turcji).

Do listy dodano 36 nowych restauracji

Oprócz restauracji, które zdobyły jedną lub więcej gwiazdek Michelin lub wyróżnienie Bib Gourmand, inspektorzy zarekomendowali również 36 miejsc, które wyróżniają się jakością swojej kuchni. Spośród nich 6 znajduje się w Izmirze, 15 w Bodrum i 15 w Stambule. Te restauracje charakteryzują się różnorodnością oferty, począwszy od anatolijskich specjałów w Lokanta Göktürk w dzielnicy Eyüpsultan w Stambule, poprzez bogactwo meze w Bağarası w Bodrum, aż po doskonałe mięso w Kasap Fuat w Izmirze. Miłośnicy kuchni azjatyckiej nie będą chcieli przegapić japońskich specjałów w Akira Back w Stambule lub Zuma Bodrum, ani też kantońskich smaków w Hakkasan w Stambule. Wielbiciele włoskiej kuchni zadomowią się w Isola Manzara (Bodrum) lub Ristorante Pizzeria Venedik (Izmir). Natomiast Eleos Yeşilköy (Stambuł), SOTA ALAÇATI (Izmir) i Sait (Bodrum) oferują wyjątkowe dania z ryb i owoców morza.

Po dodaniu 15 nowych restauracji w Stambule do 37 wyróżnionych w zeszłym roku i nadal polecanych w tym roku, obecnie w mieście znajdują się 52 docenione lokale.

Trzy nagrody specjalne Michelin

Aby uczcić wyjątkowy savoir-faire i podkreślić różne zawody związane z branżą restauracyjną, inspektorzy postanowili również uhonorować 3 utalentowanych specjalistów, tworzących niezapomniane doznania kulinarne.

Przyznana po raz pierwszy w ramach przewodnika Michelin po Stambule, Izmirze i Bodrum, nagroda Michelin Sommelier trafiła do Seraya Kumbasara z restauracji Vino Locale w Izmirze, wyróżnionej Zieloną Gwiazdką i jedną gwiazdką Michelin.

Nagroda Michelin Service przyznana przez Mastercard trafiła do Ismaila Kahveci i zespołu pracowników restauracji Tuğra w Stambule za stworzenie wyjątkowej atmosfery gościnności.

Na koniec, nagroda Michelin dla młodego szefa kuchni – w uznaniu dla obiecującego talentu – trafiła do Ulaşa Durmaza z restauracji Bib Gourmand The Red Balloon w Stambule.

Przewodnik Michelin Stambuł, Izmir, Bodrum w skrócie:

111 polecanych restauracji (77 w Stambule, 15 w Izmirze, 19 w Bodrum), w tym:

1 restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin (Stambuł)
11 restauracji z jedną gwiazdką Michelin (6 w Stambule, 3 w Izmirze, 2 w Bodrum)
26 restauracji Bib Gourmand (18 w Stambule, 6 w Izmirze, 2 w Bodrum)
73 polecane restauracje (52 w Stambule, 6 w Izmirze i 15 w Bodrum)
5 restauracji z zieloną gwiazdką Michelin (2 w Stambule, 3 w Izmirze)
Pełna oferta przewodnika Michelin po Stambule, Izmirze i Bodrum jest dostępna bezpłatnie na stronie internetowej i w dedykowanej aplikacji. Wybór restauracji uzupełnia wybór hoteli Przewodnika Michelin, który podkreśla najbardziej wyjątkowe i ekscytujące miejsca na pobyt w Türkiye (Turcji) i na całym świecie.

Każdy hotel został wybrany ze względu na swój wyjątkowy styl, obsługę i charakter, w różnych wariantach cenowych, a każdy z nich można zarezerwować bezpośrednio przez stronę internetową i aplikację Przewodnika Michelin.

Przewodnik Michelin jest standardem w gastronomii. Od niedawna wyznacza też nowe wzorce dla hoteli. Odwiedź stronę internetową Przewodnika Michelin lub pobierz bezpłatną aplikację na iOS i Androida, aby odkryć wszystkie restauracje i zarezerwować niezapomniany pobyt w hotelu.

Źródło: synertime.pl

chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursu - Złoty Widelec

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?

 

Fun dining. Prosto i genialnie Przemysław Klima

Udostępnij

Inne

 

Łukasz Budzik szefem kuchni w nowej wrocławskiej restauracji Między Mostami

 

Kultowy street food ze Stambułu