Apteka św. Huberta

Bilbao

Hiszpania na talerzu. Warszawska restauracja Bilbao zaprezentowała swoje nowe menu

Restauracja Bilbao, zlokalizowana przy ulicy Koszykowej w Warszawie, od ponad roku przybliża mieszkańcom stolicy kuchnię hiszpańską – w szczególności pochodzącą z północnej części Półwyspu Iberyjskiego. W swojej karcie, szef kuchni Paweł Perkowski przygotował szereg propozycji, które pozwolą przenieść się w prawdziwą, kulinarną podróż.

Hiszpańska Restauracja Bilbao – to miejsce z atlantycką hiszpańską kuchnią, winem i koktajlami. Jako jedyne w Polsce posiada pintxos bar z tradycyjnymi baskijskimi przekąskami na bagietce lub w formie szaszłyków.

Kuchnia hiszpańska – choć swoją popularnością w Polsce nie prześciga jeszcze włoskiej czy azjatyckiej – każdego dnia powiększa grono zwolenników. Świetnie widać to w naszej restauracji. Smaki i kultura Hiszpanii inspirują nas każdego dnia, co odwzorowujemy na talerzach oraz w atmosferze lokalu. Nie mam wątpliwości, że nowe pozycje w menu pozwolą wszystkich gościom poczuć autentyczny klimat Hiszpanii – przekonuje Paweł Perkowski, Szef Kuchni Restauracji Bilbao.

Szef Kuchni Paweł Perkowski

Fani owoców morza oraz mięsa będą zadowoleni

Wśród nowości restauracji Bilbao znalazły się dania nawiązujące do tradycyjnych smaków Hiszpanii, w tym także jej północnej części, nazywanej kolebką całej hiszpańskiej gastronomii. Z uwagi na swoje położenie geograficzne, w tym regionie ogromne znaczenie odgrywają produkty pochodzące z Oceanu Atlantyckiego – co wyraźnie widać w zaproponowanym menu.

Zupełną nowością w ofercie przystawek i tapasów jest carpaccio de pulpa, czyli gotowana ośmiornica podawana z musem z guacamole i musem paprykowym z chipsami z ziemniaków. Na dania główne, szef kuchni Paweł Perkowski serwuje bacalao con salsa romesco – atlantyckiego dorsza z patelni wraz z musem dyniowym oraz surf&turf, czyli steka z sezonowanego rostbefu w towarzystwie krewetek oraz muli. W menu pojawił się także czarny makaron tagliolini z owocami morza, a także niespotykany nigdzie indziej burger z ośmiornicą. Na specjalne życzenie gości, w ofercie swoje miejsce znalazła także klasyczna hiszpańska paella z kalmarami, mulami oraz krewetkami.

W karcie niezmiennie znajdują się także uwielbiane klasyczne dania główne i tapasy jak m.in. smażone kalmary, klopsiki wieprzowo-jagnięce, krokiety z kalafiora, krewetki, mule czy szeroki wybór wędlin i serów. Nie brakuje też deserów z sernikiem baskijskim na czele – zgodnie z lokalną tradycją lekko spalonym na bokach i z góry. Na uwagę zasługuje również karta win, w której znajdują się wyłącznie wyselekcjonowane, hiszpańskie pozycje.

Restauracja Bilbao

Restauracja Bilbao to miejsce z atlantycką hiszpańską kuchnią, winem i koktajlami. Restauracja mieści się przy ul. Koszykowej 55 w Warszawie. Jako jedyna w Polsce posiada pintxos bar, czyli bar z idealnie skomponowanymi przekąskami na bagietce lub w formie szaszłyków. Restauracja serwuje autentyczne dania hiszpańskie przygotowane z oryginalnych składników. W ofercie win znajdują się starannie dobrane hiszpańskie wina z wyselekcjonowanych rodzinnych niszowych winnic. Dla miłośników innych trunków Bilbao posiada autorską białą i czerwoną sangrię oraz hiszpański cydr i wybór piw. W coctailbarze Bilbao można wypróbować klasyczne i autorskie koktajle z hiszpańskim twistem. Nie wyjeżdżając z Warszawy można co wieczór zasmakować dobrej kuchni, wspaniałych trunków i przenieść się w hiszpańskie klimaty. Więcej informacji: https://bilbao.com.pl/.

źródło: Good One PR

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Wineterhalter - strategiczny partner kuchennego zaplecza

 

Startuje MaverickFest – wydarzenie twórców RestaurantWeekⓇ! Czym zaskoczy?

 

XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

Udostępnij

Inne

 

Oficjalne otwarcie BETONHAUSE w poznańskim Parku Wilsona

 

The Library Wine Boutique & Cuisine w Madrycie