Portal Gastronomiczny

Rafał Koziorzemski zwycięzcą międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet – Chefs en Or 2023!

Wiedza, kreatywność, doskonała organizacja pracy i umiejętność optymalnego wykorzystania produktów – tymi cechami musieli wykazać się Szefowie Kuchni podczas międzynarodowego konkursu kulinarnego Chefs en Or, który odbył się 31 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Tytuł „Kucharza ze złota” wywalczył reprezentant Polski – Rafał Koziorzemski!

Do rywalizacji przystąpiło siedmiu doświadczonych kucharzy z krajów, w których działa Transgourmet: Stefan Glantschnig (Austria), Jean-Yves Bournot (Francja), Raül Ruíz Ayats (Hiszpania), Florian Neumann (Niemcy), Rafał Koziorzemski (Polska), Alin Vadean (Rumunia) i Christian Oliveira (Szwajcaria). Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy z wykorzystaniem głównego składnika – kurczaka zagrodowego bio – oraz trzech obowiązkowych produktów ukrytych w black box: grzybów, brokułu oraz czosnku. Główna trudność wiązała się z tym, że dodatkowe składniki zostały podane do informacji na 15 godzin przed rozpoczęciem finału, a z resztek po daniu głównym uczestnicy musieli dodatkowo przyrządzić amuse bouche.

Pracy Szefów Kuchni przyglądało się 13-osobowe jury złożone z wybitnych ekspertów kulinarnych z krajów biorących udział w konkursie. Sędziowie techniczni zwracali uwagę na ubiór, czystość na stanowisku pracy i racjonalne zużycie surowców – zgodnie z tegorocznym hasłem przewodnim wydarzenia – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”). Sędziowie degustacyjni oceniali z kolei smak, wygląd i innowacyjność podania potrawy, a także sposób wyróżnienia składnika głównego.

Na przygotowanie obu potraw w ośmiu porcjach uczestnicy Chefs en Or 2023 mieli 3,5 godziny. Zasady konkursu były nieubłagane – mimo bardzo wysokiego poziomu zwycięzca mógł być tylko jeden! Statuetkę Chefs en Or 2023 i główną nagrodę zdobył Rafał Koziorzemski. Nasz reprezentant zachwycił jury kurczakiem faszerowanym borowikami, z ziemniakami, mizerią w postaci lodów, sosem pieczeniowym i zielonym jabłkiem z koperkiem. Z resztek dania głównego przygotował z kolei amuse bouche w postaci glazurowanej winem Porto wątrobianki z czerwoną porzeczką i dzikim ryżem.  Drugie miejsce zajął Jean-Yves Bournot z Francji, a na trzecim uplasował się reprezentant Rumunii – Alin Vadean.

Relacja video z konkursowych zmagań oraz uroczystej gali wręczania nagród dostępna jest na stronie chefsenor.com. Zachęcamy do oglądania i życzymy wielu kulinarnych wrażeń na najwyższym światowym poziomie!

MAN_9252-2
DSCF0758-2
MAN_9753-2
MAN_9485-1
MAN_9873-1
MAN_9756-2
chili

Tagi

Aktualności

 

Darmowe szkolenia dla branży HoReCa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

 

Mierzęcin Horse Show w Pałacu Mierzęcin już w maju

 

Remont po pożarze domu Ewy i Piotra Michalskich

Udostępnij

 

Darmowe szkolenia dla branży HoReCa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

 

Remont po pożarze domu Ewy i Piotra Michalskich