Portal Gastronomiczny

Kto zdobędzie złotą statuetkę Bocuse d’Or Poland 2023

Za kilka dni poznamy zwycięzcę polskiej selekcji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. Kto sięgnie po złotą statuetkę i będzie miał przyjemność i zaszczyt reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim, dowiemy się 9 listopada podczas 30.Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie. Jedno jest pewne, w przyszłym tygodniu na krakowskiej scenie kulinarnej rozegra się wyjątkowe widowisko. Wystąpi sześciu utalentowanych finalistów, którzy staną do rywalizacji o własne zawodowe marzenia, a wśród nich zobaczymy:

  • Małgorzatę Kalisz z restauracji Góralska Tradycja (Zakopane) wspieraną przez Michała Adamczyka
    (commis)
  • Michała Koszyckiego z Rezydencji Bohema (Szczawno Zdrój) w asyście Kacpra Mackiego (commis)
  • Grzegorza Miśtę z Hotelu Natura Residence Business&Spa (Siewierz), którego wesprze Julia Wydra
    (commis)
  • Tomasza Soczumskiego z restauracji Żółty Słoń (Kielce), któremu asystować będzie Wiktoria Banaś
    (commis)
  • Patryka Studzińskiego z Puro Hotel Halicka (Kraków), który może liczyć na pomoc Jakuba Ptasznika
    (commis)
  • Kamila Tłuczka z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów, wespół z Patrycją Szczepaniak
    (commis)


    Miesiące przygotowań, wyrzeczeń, potu i łez z pewnością zaprocentuje naszym kandydatom, a efekt
    ich starań zobaczymy podczas finałowej rozgrywki. Przed nimi ogromne wyzwanie pod presją czasu,
    przed szeroką publicznością i wyjątkowym jury. W tym roku w ciągu 5 godzin i 35 minut finaliści mają do przygotowania danie na talerzu skomponowane na bazie łososia MOWI Supreme trym A,
    śmietany Alpro 14%, kaszy gryczanej białej oraz buraka w dowolnym kolorze i pora oraz danie na
    platerze przygotowane ze schabu sezonowanego z okrywą tłuszczową firmy Sokołów, wątróbki
    kaczej nie przetłuszczonej, suszonych borowików, europejskich warzyw kapustnych i strączkowych.


    Z pewnością kandydaci staną na wysokości zadania, dając nam wspaniały pokaz swoich największych
    możliwości. Tego dnia możemy spodziewać się wspaniałych kreacji kulinarnych, niezapomnianej
    atmosfery zmagań i emocji, które sięgną zenitu pod bacznym okiem profesjonalistów. Za stołem
    jurorskim bowiem w Jury degustacyjnym oraz przy boksach kandydatów w Jury Technicznym
    zobaczymy znakomitych szefów kuchni, autorytety ze świata wielkiej gastronomii, w tym wielu
    posiadaczy gwiazdek Michelin. Nazwiska mówią same za siebie.

    JURY DEGUSTACYJNE:
  • Adam Chrząstowski – Przewodniczący konkursu, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland
  • Emmanuel Renaut – Honorowy Przewodniczący Jury, Flocons del Sel (3 gwiazdki Michelin)
  • Przemysław Klima – Honorowy Przewodniczący Jury, Bottiglieria 1881 (2 gwiazdki Michelin)
  • Robert Sowa, N31 By Robert Sowa
  • Kurt Scheller, Akademia Kurta Schellera
  • Tommy Myllymäki, AIRA (2 gwiazdki Michelin), Bocuse d’Argent 2011
  • Kenneth Toft – Hansen, Svinkløv Badehotel, zwycięzca Bocuse d’Or 2019
  • Philippe Mille, Les Crayères (2 gwiazdki Michelin)
  • Krzysztof Żurek, Hotel Stary
  • Katarzyna Daniłowicz, Hala Stulecia
  • Marcin Budynek, Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek
  • Grzegorz Krupa, Hotel InterContinental Warsaw

    JURY TECHNICZNE:
  • Brian Mark Hansen – Przewodniczący Jury technicznego, zwycięzca Bocuse d’Or 2023
  • Paweł Kałuski, Sofitel Warsaw Victoria
  • Zenon Hołubowski, Tawerna Toscana
  • Rafał Targosz, ZaKładka
  • Szymon Bracik, Śląska Prohibicja
  • Tomasz Czarnecki, Hotel Seidorf
  • Tomasz Milewski, Dobry Hotel


    Po takiej prezentacji, nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić serdecznie wszystkich na Kulinarne
    Wydarzenie Roku 2023, które odbędzie się już 9 listopada w godzinach 10:00-17:00, następnie
    zostaną ogłoszone wyniki. Tu na nowo będzie pisana historia polskiej gastronomii.

    Dla osób, które nie będą miały okazji kibicować z trybun, zachęcamy do śledzenia konkursu online.
    Do zobaczenia w Krakowie!

    Partnerami konkursu są: MOWI, Alpro, Sokołów, Fine Dine, Targi HORECA, Churchill1795, Winterhalter Polska, RM Gastro, Heinzelmann, Cheman, Polska Organizacja Turystyczna

    Jeżeli chcesz śledzić konkurs na żywo, wejdź na stronę Targów i pobierz bezpłatną wejściówkę:
    https://horeca.exposupport.pl/bocusedor

    Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce
Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Szef kuchni Dominik Brodziak świętuje 30 - lecie pracy zawodowej

 

Tork wprowadza na rynek nowy system odświeżaczy powietrza -TorkAirFreshner

 

EMPIRYCZNY PRZEWODNIK PO RESTAURACJACH podczas Made For Restaurant

Udostępnij

 

PROFESJONALNE MISTRZOSTWA DAŃ SPORTOWYCH - konkurs kulinarny

 

Pierwsza edycja Trophee Mille Polska 2023 za nami!