Apteka św. Huberta

Kto zdobędzie złotą statuetkę Bocuse d’Or Poland 2023

Za kilka dni poznamy zwycięzcę polskiej selekcji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. Kto sięgnie po złotą statuetkę i będzie miał przyjemność i zaszczyt reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim, dowiemy się 9 listopada podczas 30.Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie. Jedno jest pewne, w przyszłym tygodniu na krakowskiej scenie kulinarnej rozegra się wyjątkowe widowisko. Wystąpi sześciu utalentowanych finalistów, którzy staną do rywalizacji o własne zawodowe marzenia, a wśród nich zobaczymy:

  • Małgorzatę Kalisz z restauracji Góralska Tradycja (Zakopane) wspieraną przez Michała Adamczyka
    (commis)
  • Michała Koszyckiego z Rezydencji Bohema (Szczawno Zdrój) w asyście Kacpra Mackiego (commis)
  • Grzegorza Miśtę z Hotelu Natura Residence Business&Spa (Siewierz), którego wesprze Julia Wydra
    (commis)
  • Tomasza Soczumskiego z restauracji Żółty Słoń (Kielce), któremu asystować będzie Wiktoria Banaś
    (commis)
  • Patryka Studzińskiego z Puro Hotel Halicka (Kraków), który może liczyć na pomoc Jakuba Ptasznika
    (commis)
  • Kamila Tłuczka z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów, wespół z Patrycją Szczepaniak
    (commis)


    Miesiące przygotowań, wyrzeczeń, potu i łez z pewnością zaprocentuje naszym kandydatom, a efekt
    ich starań zobaczymy podczas finałowej rozgrywki. Przed nimi ogromne wyzwanie pod presją czasu,
    przed szeroką publicznością i wyjątkowym jury. W tym roku w ciągu 5 godzin i 35 minut finaliści mają do przygotowania danie na talerzu skomponowane na bazie łososia MOWI Supreme trym A,
    śmietany Alpro 14%, kaszy gryczanej białej oraz buraka w dowolnym kolorze i pora oraz danie na
    platerze przygotowane ze schabu sezonowanego z okrywą tłuszczową firmy Sokołów, wątróbki
    kaczej nie przetłuszczonej, suszonych borowików, europejskich warzyw kapustnych i strączkowych.


    Z pewnością kandydaci staną na wysokości zadania, dając nam wspaniały pokaz swoich największych
    możliwości. Tego dnia możemy spodziewać się wspaniałych kreacji kulinarnych, niezapomnianej
    atmosfery zmagań i emocji, które sięgną zenitu pod bacznym okiem profesjonalistów. Za stołem
    jurorskim bowiem w Jury degustacyjnym oraz przy boksach kandydatów w Jury Technicznym
    zobaczymy znakomitych szefów kuchni, autorytety ze świata wielkiej gastronomii, w tym wielu
    posiadaczy gwiazdek Michelin. Nazwiska mówią same za siebie.

    JURY DEGUSTACYJNE:
  • Adam Chrząstowski – Przewodniczący konkursu, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland
  • Emmanuel Renaut – Honorowy Przewodniczący Jury, Flocons del Sel (3 gwiazdki Michelin)
  • Przemysław Klima – Honorowy Przewodniczący Jury, Bottiglieria 1881 (2 gwiazdki Michelin)
  • Robert Sowa, N31 By Robert Sowa
  • Kurt Scheller, Akademia Kurta Schellera
  • Tommy Myllymäki, AIRA (2 gwiazdki Michelin), Bocuse d’Argent 2011
  • Kenneth Toft – Hansen, Svinkløv Badehotel, zwycięzca Bocuse d’Or 2019
  • Philippe Mille, Les Crayères (2 gwiazdki Michelin)
  • Krzysztof Żurek, Hotel Stary
  • Katarzyna Daniłowicz, Hala Stulecia
  • Marcin Budynek, Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek
  • Grzegorz Krupa, Hotel InterContinental Warsaw

    JURY TECHNICZNE:
  • Brian Mark Hansen – Przewodniczący Jury technicznego, zwycięzca Bocuse d’Or 2023
  • Paweł Kałuski, Sofitel Warsaw Victoria
  • Zenon Hołubowski, Tawerna Toscana
  • Rafał Targosz, ZaKładka
  • Szymon Bracik, Śląska Prohibicja
  • Tomasz Czarnecki, Hotel Seidorf
  • Tomasz Milewski, Dobry Hotel


    Po takiej prezentacji, nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić serdecznie wszystkich na Kulinarne
    Wydarzenie Roku 2023, które odbędzie się już 9 listopada w godzinach 10:00-17:00, następnie
    zostaną ogłoszone wyniki. Tu na nowo będzie pisana historia polskiej gastronomii.

    Dla osób, które nie będą miały okazji kibicować z trybun, zachęcamy do śledzenia konkursu online.
    Do zobaczenia w Krakowie!

    Partnerami konkursu są: MOWI, Alpro, Sokołów, Fine Dine, Targi HORECA, Churchill1795, Winterhalter Polska, RM Gastro, Heinzelmann, Cheman, Polska Organizacja Turystyczna

    Jeżeli chcesz śledzić konkurs na żywo, wejdź na stronę Targów i pobierz bezpłatną wejściówkę:
    https://horeca.exposupport.pl/bocusedor

    Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce
Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Polacy kochają jarmarki świąteczne

 

Heinzelmann CHEF-X świąteczna promocja

 

Savills pozyskał Tokyo Cheesecake Bakery do kultowego Okrąglaka w Poznaniu

Udostępnij

 

XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów