Za kilka dni poznamy zwycięzcę polskiej selekcji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. Kto sięgnie po złotą statuetkę i będzie miał przyjemność i zaszczyt reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim, dowiemy się 9 listopada podczas 30.Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie. Jedno jest pewne, w przyszłym tygodniu na krakowskiej scenie kulinarnej rozegra się wyjątkowe widowisko. Wystąpi sześciu utalentowanych finalistów, którzy staną do rywalizacji o własne zawodowe marzenia, a wśród nich zobaczymy:
- Małgorzatę Kalisz z restauracji Góralska Tradycja (Zakopane) wspieraną przez Michała Adamczyka
(commis) - Michała Koszyckiego z Rezydencji Bohema (Szczawno Zdrój) w asyście Kacpra Mackiego (commis)
- Grzegorza Miśtę z Hotelu Natura Residence Business&Spa (Siewierz), którego wesprze Julia Wydra
(commis) - Tomasza Soczumskiego z restauracji Żółty Słoń (Kielce), któremu asystować będzie Wiktoria Banaś
(commis) - Patryka Studzińskiego z Puro Hotel Halicka (Kraków), który może liczyć na pomoc Jakuba Ptasznika
(commis) - Kamila Tłuczka z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów, wespół z Patrycją Szczepaniak
(commis)
Miesiące przygotowań, wyrzeczeń, potu i łez z pewnością zaprocentuje naszym kandydatom, a efekt
ich starań zobaczymy podczas finałowej rozgrywki. Przed nimi ogromne wyzwanie pod presją czasu,
przed szeroką publicznością i wyjątkowym jury. W tym roku w ciągu 5 godzin i 35 minut finaliści mają do przygotowania danie na talerzu skomponowane na bazie łososia MOWI Supreme trym A,
śmietany Alpro 14%, kaszy gryczanej białej oraz buraka w dowolnym kolorze i pora oraz danie na
platerze przygotowane ze schabu sezonowanego z okrywą tłuszczową firmy Sokołów, wątróbki
kaczej nie przetłuszczonej, suszonych borowików, europejskich warzyw kapustnych i strączkowych.
Z pewnością kandydaci staną na wysokości zadania, dając nam wspaniały pokaz swoich największych
możliwości. Tego dnia możemy spodziewać się wspaniałych kreacji kulinarnych, niezapomnianej
atmosfery zmagań i emocji, które sięgną zenitu pod bacznym okiem profesjonalistów. Za stołem
jurorskim bowiem w Jury degustacyjnym oraz przy boksach kandydatów w Jury Technicznym
zobaczymy znakomitych szefów kuchni, autorytety ze świata wielkiej gastronomii, w tym wielu
posiadaczy gwiazdek Michelin. Nazwiska mówią same za siebie.
JURY DEGUSTACYJNE: - Adam Chrząstowski – Przewodniczący konkursu, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland
- Emmanuel Renaut – Honorowy Przewodniczący Jury, Flocons del Sel (3 gwiazdki Michelin)
- Przemysław Klima – Honorowy Przewodniczący Jury, Bottiglieria 1881 (2 gwiazdki Michelin)
- Robert Sowa, N31 By Robert Sowa
- Kurt Scheller, Akademia Kurta Schellera
- Tommy Myllymäki, AIRA (2 gwiazdki Michelin), Bocuse d’Argent 2011
- Kenneth Toft – Hansen, Svinkløv Badehotel, zwycięzca Bocuse d’Or 2019
- Philippe Mille, Les Crayères (2 gwiazdki Michelin)
- Krzysztof Żurek, Hotel Stary
- Katarzyna Daniłowicz, Hala Stulecia
- Marcin Budynek, Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek
- Grzegorz Krupa, Hotel InterContinental Warsaw
JURY TECHNICZNE: - Brian Mark Hansen – Przewodniczący Jury technicznego, zwycięzca Bocuse d’Or 2023
- Paweł Kałuski, Sofitel Warsaw Victoria
- Zenon Hołubowski, Tawerna Toscana
- Rafał Targosz, ZaKładka
- Szymon Bracik, Śląska Prohibicja
- Tomasz Czarnecki, Hotel Seidorf
- Tomasz Milewski, Dobry Hotel
Po takiej prezentacji, nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić serdecznie wszystkich na Kulinarne
Wydarzenie Roku 2023, które odbędzie się już 9 listopada w godzinach 10:00-17:00, następnie
zostaną ogłoszone wyniki. Tu na nowo będzie pisana historia polskiej gastronomii.
Dla osób, które nie będą miały okazji kibicować z trybun, zachęcamy do śledzenia konkursu online.
Do zobaczenia w Krakowie!
Partnerami konkursu są: MOWI, Alpro, Sokołów, Fine Dine, Targi HORECA, Churchill1795, Winterhalter Polska, RM Gastro, Heinzelmann, Cheman, Polska Organizacja Turystyczna
Jeżeli chcesz śledzić konkurs na żywo, wejdź na stronę Targów i pobierz bezpłatną wejściówkę:
https://horeca.exposupport.pl/bocusedor
Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce