Portal Gastronomiczny

Siła smaku w Shuum Boutique Wellness Hotel

W sobotę ostatniego weekendu stycznia, w kameralnych wnętrzach Shuum Boutique Wellness Hotel miała miejsce kolacja degustacyjna z pairingiem win – pierwsze wydarzenie w 2024 z cyklu ” Shuum – Siła Smaku”.

Tę niezwykłą kolację pt „Chile – Casa Silva” współprowadził gość specjalny z winnicy Casa Silva Chile Daniel Gomez Mannfeld, który przywiózł i opowiadał o winach właśnie z Casa Silva. Autorzy kolacji to Beata Ławrukajtis – Head Sommelier w Shuum i Tomasz Kolecki Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polski. Propozycje smakowe i ich kreacje dobrał, przygotował i przedstawił szef kreatywny shuumowej kuchni Wiktor Ignaczak z pomocą szefa kuchni Piotra Buryło i cukierniczki Agaty Sosnowskiej. Na stołach zagościły dania i wina chilijskie.

Spotkanie otworzyły chilijskie empanady z wołowiną, ziemniakami i zieloną cebulką, z krewetkami, z małżami i pomidorem do tego wino Casa Silva Chardonnay Semillon. Przystawki to Ceviche z winem Casa Silva Cool Coast Sauvignon i Humitas z Casa Silva GranTerroir Chardonnay. Zupa Cazhuela, czyli chilijski bulion na wywarze z kilku mięs, podany z wołowiną i wieprzowiną, kawałkami kukurydzy i trzema odmianami ziemniaków. Krótkim przerywnikiem podczas kolacji była tapioka z owocu quanabany i salaka. Daniem głównym to Picancha – stek z chilijskiej wołowiny z plantanem i chimichurrii tu zaproponowano dwa winaCasa Silva Terroir de Familia Carmenere i Casa Silva Quinta Generación. Przed deserem podano wino solo Casa Silva Microterroir. Deser składał się z czterech pozycji: pączek z batata, flan kokosowy, mus z mango i pikantna pralina kawowa.

W ramach cyklu ”Shuum – Siła Smaku” Shuum Boutique Wellness Hotel zaprasza na kolejne wieczory, podczas których goście będą mogli porównać polskie winiarskie regiony z reszta świata i próbować klasycznych światowych dań, sprawdzić na czym polega fenomen win naturalnych, poczuć smak dań i wina z Sycylii, poznać autorskiego menu degustacyjnego samego Szefa Kreatywnego …

Najbliższe spotkanie już 2 marca tu link

https://shuumhotel.pl/pl/wydarzenia

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Pomorskie dołącza do Przewodnika Michelin!

 

Ranking Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes&For

 

Wielki finał Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

Udostępnij

Inne

 

Pomaganie przez gotowanie

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu