Portal Gastronomiczny

breakingnews papaja.pl

#FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®!

Po pachnącej rekordem edycji #FoodSmellsGood największe wydarzenie kulinarno-towarzyskie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów! W tegorocznej odsłonie Festiwalu, aż 400 restauracji z całej Polski zamienia się w foodowe redakcje, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, gdzie każde danie stanie się sensacją. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z cocktailem, które powstało w oparciu o najnowsze trendy. Rezerwacje kulinarnych sensacji już wystartowały na https://RestaurantWeek.pl/.

breakingnews

RestaurantWeek® – Wydanie Specjalne!

Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i radości z jedzenia – sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie Kuchni! Już za chwilę wystartuje ogólnopolska kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwali kulinarno-towarzyskich w Polsce i w Europie.

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata. zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.

Odkryj festiwalowe menu z pierwszych stron!

Festiwal RestaurantWeek® odbywa się w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach Polski: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku oraz na Warmii i Mazurach. Premierowo RestaurantWeek® w wiosennej edycji wystartował również w Bydgoszczy! Swoje popisowe menu przygotuje ponad 400 restauracji.

[ZOBACZ GDZIE] zarezerwować najlepsze stoliki tej wiosny!

L33 Bistro & Bar
Restauracja przy ul.Karola Libelta 33 to kameralne miejsce w angielskim stylu, idealne na spotkania z Bliskimi. Podczas wiosennego Festiwalu na talerzach znajdziesz makaron ryżowy z kalarepą arbuzową, orzechami, chilli, limonką i kolendrą, tagliatelle z truflą, parmezanem i sosem maślano-śmietanowym. Alternatywna propozycja menu jest równie zachwycająca z makaronem ryżowym z grillowanym kurczakiem, orzechami, chilli, limonką i kolendrą na przystawkę, oraz trocią z musem z wędzonej troci, pancettą, kompresowanym ogórkiem w mirunie i sosem maślano-szpinakowym.
Na deser w obu wersjach gruszka w czerwonym winie z cynamonem i miodem, podana z cygaretką z kremem jabłkowym. Poszukiwacze doznań (nie tylko) kulinarnych koniecznie zapamiętajcie ten adres! Tu każdy posiłek zmienia się w ucztę.

Ohana
Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje…głodny! Na ul. Świętego Marcina 47 spełnienie odnajdą miłośnicy street food’u i kuchni azjatyckiej. Gości RestaurantWeek® czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza : boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem sous-vide. Dla mięsożerców : śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska, orientalny kurczak z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem. Finał tej kulinarnej opowieści to sernik yuzu z musem kiwi. Zarezerwuj – rodzinnie!

W Tataraku
Widok na Jezioro Maltańskie, autorska polska kuchnia, odprężające dźwięki muzyki – to wszystko znajdziesz w Restauracji w Tataraku. Zarezerwuj i doświadcz ukojenia w sercu Poznania. Szef Kuchni Bogdan Mróz z okazji wiosennej edycji RestaurantWeek® przygotował prawdziwą ucztę dla podniebienia. W bezmięsnym menu krem z gruszki i pietruszki z kandyzowaną gruszką i suszoną oliwką, okoń morski podawany z grissini, mozzarellą di Bufala, opalanym pomidorem, oliwkami i miodowym dressingiem. W drugiej propozycji grzanka z marynowanym żółtkiem, mayo szczypiorkowym i pudrem z bekonu, oraz na danie główne królik z konfitowanym kalafiorem, pianą beurre blanc oraz dzikim ryżem. Oba menu zwieńcza mus truskawkowy z kremem z orzechów laskowych, płatkiem jogurtowym i czekoladową pianą. Rezerwuj zanim zabraknie miejsc!

MOMO love at first bite
W restauracji przy ul. Szewskiej 2 kuchnia jest pracownią kulinarnych odkryć i niebanalnych połączeń. W tym roku na Gości Festiwalu czekają tu sajgonki z azjatyckimi grzybami, tempehem, marchewką i porem, podane z sosem tonkatsu, ravioli z borowikami i truflami w sosie pistacjowym z oliwą z chilli. W propozycji mięsnej spróbuj omułek w tempurze z sosem tatarskim, krewetek Black Tiger z grilla w chimichurri na szafranoym risotto z pudrem orzechowym, płatkami suszonego tuńczyka i oliwą pietruszkową. Na deser w obydwu wariantach tapioka z czekoladą i konfiturą wiśniową.

Rynek

Będąc w Poznaniu nie sposób nie zajść do Restauracji Rynek! To duma poznańskiej sceny kulinarnej prezentująca najlepsze polskie produkty i składająca hołd kuchennym tradycjom. Inspiracji szukają w najnowszych trendach, poznańskich targowiskach i kulinarnej historii regionu. Restauracja pod wodzą Jakuba Ignysia na Festiwalu podaje w menu A sernik z wędzonego twarogu z prażoną cebulką, piklowanym burakiem, marchewką i galaretką z ogórka, stek z kalafiora z risotto z buraka, chipsem z pietruszki, jarmużem i sosem demi glace z bakłażana. W menu B tortellini z szynką Bresaolą, gzikiem, liśćmi szpinaku, śniegiem z koziego sera i olejem ziołowym, polędwiczka wieprzowa z duxelle, gołąbkiem z kaszy bulgur, puree z selera, warzywami i sosem demi glace. Na deser w obu wersjach menu krem Bavarois z pudrem z fiołków, strzelającą posypką i sorbetem truskawkowym. Zapamiętaj ten adres – tu każdy posiłek zamienia się w ucztę!

Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!

Zostań trendsetterem Festiwalu już teraz i rezerwuj menu pełne nowości na stronie https://restaurantweek.pl/. Na Gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł. W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich), Kinley Elderflower Zero Cukru, oraz w wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja ~0%). Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.

Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Start sprzedaży: lutego 2024

Termin Festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

Inne

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

 

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów -08.10