Cztery dni kulinarnego spektaklu w Stuttgarcie: Od otwarcia IKA/Olimpiady Kulinarnej w ubiegły piątek ponad 1200 międzynarodowych szefów kuchni zapewniło chwile przyjemności na terenach targowych w Stuttgarcie. Mistrzowie olimpijscy zostali już ukoronowani: ostatecznie to Finlandia zwyciężyła w znakomitym konkursie kulinarnym.
Stuttgart, 7 lutego 2024 r. – „Cztery dni, ponad 1200 uczestników z 55 krajów i ponad 7000 menu: IKA/Olimpiada Kulinarna to kulinarny konkurs superlatywów, a 26. edycja tego wydarzenia z długą tradycją zakończyła się wielkim sukcesem” mówi prezes VKD Daniel Schade. „Atmosfera była urzekająca i wyjątkowa od początku do końca. Otrzymaliśmy świetne opinie od szefów kuchni, fanów i gości – jesteśmy z tego dumni”. Jako organizator IKA Niemieckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni (VKD) gratuluje zwycięzcom Olimpiady Kulinarnej. „Wszyscy uczestnicy umieścili na talerzach fantastyczne występy i pokazali, jak wygląda prawdziwy kunszt kulinarny” – mówi Daniel Schade. „Chcielibyśmy podziękować wszystkim szefom kuchni za obecność tutaj, w Stuttgarcie i już nie możemy się doczekać powrotu w 2028 roku na 27. IKA/Olimpiadę Kulinarną – ponownie w Stuttgarcie i ponownie u boku Intergastry”.
Podczas IKA/Olimpiady Kulinarnej międzynarodowe talenty kulinarne otrzymują scenę, na której mogą zaprezentować swoje umiejętności. Wszyscy uczestnicy są pasjonatami zawodu kucharza i po raz kolejny zapewnili wspaniałe doznania smakowe i atrakcje wizualne, które zapadają w pamięć. W kategorii Reprezentacja Narodowa Finlandia ostatecznie zwyciężyła w zawodach i zgarnęła do domu „olimpijskie” złoto. Zespół zaimponował jury precyzją i kunsztem artystycznym. Tuż za nim znalazła się drużyna ze Szwajcarii, która zajęła drugie miejsce, zdobywając srebrny medal za swój znakomity występ. Brąz przypadł Islandii w kategorii Kadry Narodowej. W klasyfikacji generalnej reprezentacja Niemiec zajęła dziewiąte miejsce.
Podobnie jak w 2020 roku Szwecja zdobyła złoto w kategorii Reprezentacja Juniorów, broniąc tytułu olimpijskiego. Norwegia zajęła drugie miejsce i srebro. Dania sięgnęła po brąz. Niemiecka reprezentacja juniorów zajęła piąte miejsce.
Tym razem szczególne wyniki osiągnięto w kategoriach Community Catering i Live Carver: Zespół Kulinarny Grupy Compass Finland i Zespół Kulinarny Szwajcarskich Sił Zbrojnych/SACT otrzymały od jury równą liczbę punktów z dokładnością do trzech miejsc po przecinku. Tym samym podzieliły się pierwszym miejscem w kategorii Community Catering Teams i obaj zdobyli złoto. Trzecie miejsce z brązowym medalem zajmuje Norwegia Community Catering Team. W kategorii Live Carvers pierwsze miejsce podzieliły się An Xuan Li (Tajwan) i Tereza Buchtova (Czechy). Brązowy medal zdobył Kuan Ju Li (Tajwan).
ZWYCIĘZCÓW W RÓŻNYCH KATEGORIACH
ZESPOŁY KRAJOWE
- Złoto dla Finlandii
- Srebro dla Szwajcarii
- Brąz dla Islandii
REPREZENTACJE JUNIORÓW
- Złoto dla Szwecji
- Srebro dla Norwegii
- Brąz dla Danii
SPOŁECZNE ZESPOŁY CATERINGOWE
- Złoto dla zespołu kulinarnego Compass Group Finlandia, Finlandia
- Złoto dla Zespołu Kulinarnego Sił Zbrojnych Szwajcarii / SACT, Szwajcaria
- Brąz dla Norweskiego Zespołu Cateringu Społecznego, Norwegia
ZESPOŁY REGIONALNE
- Złoto dla PaisWorld Culinary Team Korea, Korea Południowa
- Srebro dla Skåne Kulinar w Szwecji
- Brąz dla Cercle des Chefs de Cuisine Lucerne, Szwajcaria
SAMOCHODY NA ŻYWO
- Złoto dla An Xuan Li z Tajwanu
- Złoto dla Terezy Buchtovej z Czech
- Brąz dla Kuan Ju Li, Tajwan
Medale wystawców indywidualnych i rzeźbiarzy na żywo oraz ranking wszystkich drużyn zostaną opublikowane jutro na stronie www.culinary-olympics.com/ika-2024/medal-table .