Portal Gastronomiczny

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego przygotowuje się na Międzynarodową Olimpiadę Kulinarną IKA w Stuttgarcie

Sukcesywny marsz ku doskonałości

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego z pełnym zaangażowaniem przygotowuje się do udziału w prestiżowej Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Stuttgarcie, która odbędzie się w dniach od 02-07.02.2024 r. Polska drużyna, która z pewnością nie zawiedzie oczekiwań, zamierza zaskoczyć kulinarnym mistrzostwem w kategorii community catering.

Community catering to nie tylko wyzwanie, ale również szansa na pokazanie się z jak najlepszej strony. Żołnierze reprezentujący nasz kraj będą musieli przygotować nie tylko smaczny, ale i zrównoważony lunch dla 120 osób, jak również 72 wykwintne zakąski bankietowe, które będą jedzone sztućcami.
Do przygotowania będą trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki z każdego rodzaju. Zgodnie z regulaminem pierwszą zakąskę można stworzyć według własnego uznania, druga ma być wegańska, a trzecia o niskiej zawartości węglowodanów. To zadanie wymaga nie tylko umiejętności kulinarnej i dobrej znajomości produktów, ale także organizacyjnej i strategicznej, co doskonale podkreśla wysoki poziom profesjonalizmu polskich wojskowych kucharzy.

Treningi, które trwają już od kilku miesięcy odbywają się w studiu kulinarnym I Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. To tam najlepsi wojskowi kucharze spotykają się na wspólnych sesjach, wymieniając doświadczeniami i doskonaląc swoje umiejętności. Każdy szczegół jest analizowany, a dania są doskonalone, by móc stanąć do konkurencji na najwyższym poziomie.

Czwartkowy trening Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego stał się również miejscem wyjątkowego wydarzenia. Podczas tej specjalnej sesji, oficjalnie ogłoszono skład Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego, wręczając zaszczytne „Nominacje do Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego”.
Z ramienia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych certyfikaty osobiście wręczył płk. Marek Adamowicz Zastępca Szefa Logistyki, a towarzyszyli mu: Przewodniczący GKR OSSKiC Leszek Staniszewski, Prezes Jarosław Uściński oraz skarbnik Mirosław Reszczyk z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni podkreślając tym samym wsparcie i znaczenie tego wydarzenia dla polskiego środowiska kulinarnego.

Od lewej: Piotr Welter, Joanna Jachymiak, Robert Stefański, Paulina Garbacik, Radosław Irzemski,
Piotr Pawelec, Paweł Bazan.
W dole: Kamil Martyniak, Łukasz Tarapacki, Dariusz Gauza, Michał Przybył, Krystian Domeradzki.

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego na swoim koncie ma już wiele startów w międzynarodowych konkursach, zdobyła m.in. w 2012 r. brązowy medal podczas 25 Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej, a także brąz w 2022 roku podczas Pucharu Świata w Luksemburgu. Jak podkreślił sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego „Mamy apetyt na złoty medal”– oby tym razem się udało, będziemy kibicować!

Papaja.pl – jest parterem medialnym Olimpiady IKA

Zdjęcia: Papaja.pl/ Reprezentacji Kucharzy WP

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli