13 grudnia 2023 roku — Roku Gin prezentuje pierwszy w Polsce Gin Pairing Guide. Ten wyjątkowy przewodnik został stworzony m.in. przez mistrza sztuki barmańskiej Mateusza Szuchnika, aby uhonorować Roku Gin – wyjątkowy trunek, który łączy w sobie autentyczną japońską duszę oraz wieloletnią pasję i rzemiosło destylarni Suntory Liquor Atelier z Osaki. Roku Gin to wyjątkowy gin premium o charakterystycznym i zrównoważonym smaku. Jego produkcja opiera się na połączeniu sześciu aromatycznych składników japońskiego pochodzenia, z których każdy jest zbierany w szczycie swojego sezonu. To właśnie te składniki stały się inspiracją do stworzenia sześciu autorskich koktajli i potraw, które znajdują się w bezpłatnym przewodniku „Roku Gin Pairing Guide”.
Esencja japońskich pór roku
Słowo „Roku” – co w języku japońskim oznacza „sześć” – odnosi się do sześciu lokalnych roślin stosowanych przy komponowaniu Roku Gin. Tradycyjne japońskie składniki są związane z czterema porami roku w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wiosenny akcent to liście i kwiaty kwitnącej wiśni (sakura), letni – liście japońskich herbat sencha i gyokuro, jesienny – aromatyczny pieprz Sanshō, a zimowy – cytrusowe owoce yuzu. Zebrane w pełni swojego sezonu są harmonijnie łączone przez japońskich rzemieślników Suntory Liquor Atelier w Osace, z niezwykłą precyzją i troską o detale, aby stworzyć delikatny i idealnie zbalansowany smak.
Efekt połączenia trzech filozofii
Japońska kuchnia jest zarówno wynikiem bogatej kultury, zakorzenionej w długiej tradycji i szacunku dla natury, jak i źródłem nieustającej inspiracji do nowych eksperymentów kulinarnych oraz pasji do doskonalenia receptur. Nie ma tu miejsca na przypadkowość, wszystko jest ze sobą splecione, a każdy detal ma ogromne znaczenie, skrywając w sobie piękno. Roku Gin to produkt z głęboko zakorzenioną japońską duszą, oparty na trzech zasadach: Shun, Monozukuri oraz Omotenashi.
Monozukuri to połączenie słowa „mono”, oznaczającego „rzeczy i produkty”, oraz „zukuri” – terminu rozumianego jako „proces wytwarzania lub tworzenia”. Razem stanowią one esencję japońskiego dążenie do perfekcji, skrupulatnej dbałości o szczegóły i troski o jakość. Każdy składnik wykorzystywany do produkcji Roku Gin jest przygotowywany i traktowany w sposób, który uwydatnia jego najważniejsze cechy. Stosuje się cztery różne metody destylacji, aby w pełni wydobyć świeże aromaty ze wszystkich składników.
Każdy z sześciu botanicznych składników, które tworzą kompozycję Roku Gin, jest zbierany zgodnie z japońską koncepcją Shun. Oznacza to czerpanie pełni smaku i dojrzałości z każdego składnika w chwili, gdy osiąga on szczyt doskonałości.
Inspirując się japońską tradycją Omotenashi, która kładzie nacisk na gościnność, Roku Gin manifestuje wartości związane z dzieleniem się wyjątkowym produktem z bliskimi, celebrowaniem wspólnych chwil, budowaniem relacji i tworzeniem niezapomnianych doświadczeń.
„Roku Gin Pairing Guide” – niezwykła publikacja o sztuce łączenia
Gościnność, jako hołd oddawany docenianiu wspólnych chwil, oraz sztuka pairingu, czyli zestawiania dań i napojów, stanowią fundamenty wyjątkowego albumu, który prezentuje sześć potraw i sześć koktajli. Autorami „Roku Gin Pairing Guide” – pierwszego takiego przewodnika w Polsce są Małgosia Minta – pisarka, dziennikarka i podcasterka kulinarna oraz Mateusz Szuchnik – Whisky & Gin Brand Ambasador produktów Beam-Suntory. Twórcy tej publikacji wykorzystali swoją bogatą wiedzę kulinarną, wyobraźnię i pasję do odkrywania smaków i aromatów.
– Roku Gin to wyjątkowy trunek nasycony charakterem Japonii. Jest produkowany z szacunkiem dla tradycji rzemiosła, przyrody i kultury, jednocześnie wykraczając poza utarte schematy. Stał się dla nas inspiracją do stworzenia autorskich kompozycji koktajlowych, które później zestawiliśmy z wykwintnymi daniami fine dining. Subtelne smaki morza, luksusowy street food czy też uzależniający deser – zawsze w towarzystwie koktajlu. Inspiracją dla każdej z tych kompozycji jest jeden z naturalnych składników, które tworzą niepowtarzalny bukiet Roku Gin – mówi Mateusz Szuchnik, współautor przewodnika.
Książka dostępna jest w formie bezpłatnego e-booka do pobrania na stronie internetowej: www.rokugin.pl
Japońska precyzja
Skrupulatna dbałość o szczegóły rozciąga się również na butelkę i etykietę, które zostały starannie zaprojektowane, aby odzwierciedlać japońskie poczucia estetyki i piękna. Butelka ma heksagonalny kształt i przez delikatne tłoczenie przedstawia każdą z japońskich roślin botanicznych, tworzących unikatowy smak Roku Gin. Na etykiecie, wykonanej z tradycyjnego papieru washi i ozdobionej subtelnymi złotymi akcentami, znajduje się japoński znak kanji oznaczający cyfrę sześć.
– Jesteśmy podekscytowani możliwością podzielenia się tym wyjątkowym przewodnikiem. Wierzymy, że dla miłośników rzemieślniczych alkoholi, jak i kuchni inspirowanej Japonią, „Roku Gin Pairing Guide” będzie doskonałą okazją do ekscytującego odkrywania nowych aromatycznych doznań. Ta publikacja nie tylko wprowadzi każdego w fascynujący świat Roku Gin, ale także zaprezentuje sześć autorskich potraw i koktajli. Harmonijny gin o jedwabistej konsystencji i niezwykle koktajlowym charakterze zabierze każdego w niezapomnianą podróż smakową. Gwarantem jego jakości jest Suntory Liquor Atelier z Osaki, która zdobyła reputację jednego z najbardziej uznanych producentów napojów spirytusowych w Japonii, a jej pasja do doskonalenia sztuki wytwarzania ginu trwa już od 1936 roku – dodaje Mateusz Szuchnik, Whisky & Gin Brand Ambasador produktów Beam-Suntory.
Więcej informacji można znaleźć na stronie: https://www.instagram.com/czterypory_rokugin
Roku Gin dostępny jest w butelce o pojemności 700 ml i zawartości alkoholu 43%. Stock Polska dystrybuuje markę w ramach umowy z Beam-Suntory.
Disclaimer
Treść zawarta w tej informacji prasowej jest przeznaczona dla osób pełnoletnich w Polsce. Konsumpcja napojów alkoholowych podlega polskim przepisom prawa. Czytając to, potwierdzasz, że jesteś osobą spełniającą wymagania wieku legalnej konsumpcji napojów alkoholowych w Polsce i będziesz przestrzegać obowiązujących przepisów. Pij odpowiedzialnie.