Paryskie smaki w restauracji Rynek

Sheraton Poznan Hotel na jeden wieczór przeniósł się w wytworny klimat Paryża, a wszystko za sprawą kolacji degustacyjnej, która odbyła się 27 maja w restauracji Rynek pod nazwą – „ From Paris with Love”. Inspiracją do stworzenia tego niezwykłego wydarzenia, był fakt że Poznań wkracza na kulinarną mapę Europy i świata, a kuchnia francuska to prawdziwe wyzwanie dla profesjonalnych szefów kuchni.
To także otwarcie restauracji Rynek na nowe doświadczenia kulinarne, odejście od tradycyjnej, wielkopolskiej kuchni i pokazanie nowego podejścia do francuskich smaków. Jan Nawrocki szef kuchni restauracji do projektu zaprosił cenionych szefów kuchni. Wspólnie stworzyli epicką podróż po francuskich regionach łącząc smaki i aromaty. To była kolacja na „szóstkę” – 6 szefów kuchni, 6 potraw, 6 różnych doświadczeń !


Kulinarny wieczór rozpoczęto od amuse buche, czyli małej przekąski, na jeden kąsek, był to pstrąg z zielonym groszkiem, przygotowany przez Marcina Popielarza – szefa kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni i Biółi Trus w Leśnym Dworze w Sulęczynie oraz Restauracji Hewelke w Browarze Hevelius w Gdańsku.
Pierwsze danie przygotował Artur Skotarczyk, szef kuchni i współwłaściciel poznańskiej restauracji MUGA, zaproponował białe szparagi, langustynki, rabarbar oraz słoninę Lardo di Colonnata z sosem verjus.

Gospodarz wieczoru Jan Nawrocki szef kuchni Sheraton Poznan Hotel, podał przegrzebki z duszonymi ślimakami, kawiorem ze ślimaka oraz szkockim jajkiem w nowatorskiej odsłonie.
Na stołach pojawiło się też dzikie ptactwo – kaczkę, z francuskimi tostami, porem, octem i podwędzaną śmietaną, z cytrynowym tymiankiem przygotował Tomasz Olewski szef kuchni poznańskiej restauracji Fucking Delicious.

Natomiast Dominik Narloch – szef kuchni restauracji ZEN On w Poznaniu, nawiązał do pory roku, podał młodą, wiosenną jagnięcinę, z emulsją z koziego sera, smardze, z palonym bakłażan w sosie o orzechowym aromacie.

Na zakończenie kubki smakowe oczyścił Marcin Popielarz deserem z rabarbaru i lodami rozmarynowymi.
Wieczór upłynął w miłej francuskiej atmosferze, gdzie do dań serwowano francuskie wina i koktajle, życząc wszystkim – Bon appétit !

zdjęcia: Jakub Pindych Poznań Travel

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

10 lat Chef’s Table: jak serial zmienił sposób opowiadania o jedzeniu i pasji

 

Słodkie JAJKO Wielkanocne

 

Wielkopolski Kucharz Roku 2025 X edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego

Udostępnij

 

10 lat Chef’s Table: jak serial zmienił sposób opowiadania o jedzeniu i pasji

 

Wielkie zainteresowanie Targami HoReCa Transgourmet i Selgros. Udany debiut, inspirujące rozmowy i wiele nowości.
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.