Portal Gastronomiczny

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – lista uczestników i skład jurorów

Kapituła Konkursu serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w VIII edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego -Wielkopolski Kucharz Roku 2023 !!!

W tym roku postanowiono zmienić nieco zasady gry i otworzyć konkurs terytorialnie na całą Polskę oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą !!!

Konkurs odbędzie się 6 czerwca 2023 roku w hotelu Poznański w Luboniu k. Poznania.
Organizatorzy liczą na to, że w 10-tą rocznicę śmierci Patrona Konkursu śp. Rafała Jelewskiego do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXI edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną wybitnie uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej – Kucharki i Kucharze!

Lista uczestników

Kapituła Konkursu pragnie serdecznie podziękować za ogromne zainteresowanie startem w konkursie i wszystkie zgłoszenia, które do nas wpłynęły do dnia 25 kwietnia br.
Łącznie otrzymaliśmy 22 zgłoszenia, z których Komisja Selekcyjna w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak oraz Tomasz Purol wybrała regulaminowych 9 zawodników zakwalifikowanych do finału konkursu.

6 czerwca w Hotelu Poznański w Luboniu o Puchar Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 walczyć będą:

1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź

2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia

3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin

4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań

5. Bartosz Rosa, Restauracja L 33 Hotel Liberte, Poznań

6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek

7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice

8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań

9. Marek Filimowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów

Zawodniczka rezerwowa:

1. Wiktoria Długosz, Hotel Felix, Warszawa


Lista Jurorów

Kurt Scheller – Akademia Kurta Schellera, Mistrz
Joanna Brodzik – Aktorka, Autorka książki UMAMI
Katarzyna Daniłowicz – Restauracja Tarasowa Wrocław/ Top Chef
Marcin Budynek – Restauracja FISHA Augustów/Akademia Marcina Budynka
Artur Skotarczyk – Restauracja MUGA Poznań
Łukasz Cegłowski – Restauracja Arco by Paco Perez Gdańsk
Paweł Bęś – Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś – Mińsk Mazowiecki
Michał Kozłowski – Restauracja Port Sołacz, Poznań , WKR Rok 2019

Tegorocznym zadaniem dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: podroby (dowolny element), jajko oraz szczaw, a także sałatki wegańskiej z użyciem: owoców i warzyw sezonowych.


W przypadku pytań prosi o kontakt.

Z kulinarnymi pozdrowieniami dla wszystkich sympatyków i członków „motylkowej rodziny”
Kapituła Konkursu
Joanna Ochniak
Dominik Brodziak
Tomasz Purol
Barbara Surma

Program wydarzenia

10:00 Rozpoczęcie Konkursu – powitanie gości, przedstawienie jury, zawodników oraz sponsorów, prowadzenie Maja Popielarska i Tomasz Purol (Restauracja)
10:20 – 10:50 „Piąta ćwiartka w stylu fine dining” – autorski pokaz kulinarny` Magdaleny Ossowskiej, Nowicki Naturalnie (Sala Grunwald)
11:00 – 11::20 „Sport i zdrowa dieta sposobem na szczęśliwe życie szefa kuchni ” – Paweł Salamon – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin, maratończyk i Filip Cwojdziński- szef kuchni Restauracji TU, bokser w rozmowie z dietetyk Alicją Jaworską – Piasecką, (Sala Grunwald)
11:30 – 11:50 Serwis dań konkursowych (Restauracja)
12:00 – 12:30 „Podroby /Jajko / Szczaw” – autorski pokaz kulinarny Dawida Łagowskiego, szefa kuchni w hotelu Ilonn , Las Kalisz (Sala Grunwald)
12: 30 – 12:50 „W parze” spotkanie autorskie z Kurtem Schellerem i Grzegorzem Gniechem poprowadzi Maja Popielarska (Sala Grunwald)
13:00 – 13:10 „Jak ukręcić idealny Majonez?” – zademonstruje Paweł Rozmiarek, szef kuchni Platinum Palace (Sala Grunwald)
13:10 – 13:20 Na życie i zdrowie „Prawdziwe Ubezpieczenia” – Dorota Szymanowska z Pru (Sala Grunwald) 13:20 – 13:40 Serwis dań konkursowych (Restauracja)
13:30 – 14:30 Lunch dla wszystkich gości Mistrzowski pokaz BBQ w wykonaniu Macieja Grubmana, Premiera Zupy Rybnej z Zielenicy, Food Truck Piekarni Inter Europol (Ogród)
13:40 – 14:00 „Poznań w Michelinie !. Korzyści wpisania miasta Poznania do słynnego Przewodnika Michelin:” – rozmowa z Jędrzejem Solarskim(zastępcą Prezydenta Miasta Poznania), Janem Mazurczakiem (PLOT) i Joanna Ochniak (Organizator Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego) (Sala Grunwald)
14:30 – 15:00 „OVO znaczy JAJKO ” – pokaz cukierniczy Michała Doroszkiewicza, Mistrza Świata Cukiernictwa, właściciela cukierni OVO (Sala Grunwald)
15:10 – 15:30 Serwis dań konkursowych (Restauracja)
15:45 – 16:00 „Moje UMAMI” – spotkanie autorskie z Joanną Brodzik , poprowadzi Tomasz Purol (Ogród) 16:10 Wspólne zdjęcie (Ogród)

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

 

Trondheim - Nowa Kulinarna Stolica Europy: Bocuse d'Or Europe 2024

 

Chefs en Or - Polska Edycja startuje kolejna odsłona konkursu dla młodych Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa