Portal Gastronomiczny

Concordia Taste jako jedna z najlepszych w Europie – wyróżniona w The Guardian

Concordia Taste z Poznania znalazła się w zestawieniu najlepszych europejskich restauracji opublikowanym przez brytyjski dziennik The Guardian. Jest to jedyna restauracja z Polski, która została wyróżniona w publikacji.

Jesteśmy bardzo wdzięczni za wyróżnienie. Cieszymy się, że nasze starania zostały docenione. Zwyczajnie kochamy to, co robimy i wspaniale, że dostrzegają to inni – mówi Tomasz Tarkowski, Director F&B Concordia Taste Poznań.


Poznańska restauracja jako jedyna z Polski


Na liście 35 najlepszych europejskich restauracji opublikowanej w The Guardian znalazły się przede wszystkim restauracje z Włoch, Hiszpanii czy Francji.
Wśród miejsc, gdzie możemy zjeść potrawy najbardziej lubianych kuchni w Europie i na świecie, czyli kuchni włoskiej czy francuskiej, znalazła się nasza poznańska restauracja, gdzie stawiamy na lokalność i
polskość, to dla nas jeszcze większy zaszczyt
– mówi Tomasz Tarkowski.

To bardzo ciekawy wybór i ważny moment dla poznańskiej gastronomii. Zazwyczaj krytycy kulinarni skupiają się na miejscach z Warszawy, Krakowa czy Wrocławia. Uwagę dziennikarza The Guardian nie zwróciła jednak żadna restauracja ze wskazanych miejsc, lecz poznańska Concordia Taste, która zachwyciła połączeniem smaków, lokalnymi produktami i wspaniałym wnętrzem.

Dania, które podbiły podniebienie


Brytyjski dziennikarz odwiedził Concordia Taste w Poznaniu kilkukrotnie i za każdym razem czuł się „oczarowany”. Jak pisze w swoim artykule, najbardziej zachwyciły go dania: marynowane orzechy włoskie, zupa z podwędzanych ziemniaków, lody pigwowe z octem z czarnego bzu czy majonez truflowy z chipsami z grzybów. – Zawsze starannie komponuję menu, skupiam się na lokalnych produktach, wysokiej jakości składnikach, łączę różne techniki kulinarne, wszystko po to, by uzyskać zamierzony efekt. Dzięki temu smaki się przenikają, łączą się, a dania są nowym, bo moim, wydaniem kuchni polskiej – tłumaczy
Adam Adamczak, szef kuchni Concordia Taste. – To wszystko sprawiło, że każda wizyta dziennikarza The Guardian w Concordia Taste kończyła się chęcią na jeszcze więcej –
dodaje Tomasz Tarkowski.

Dziennikarz The Guardian w swoim artykule wspomniał również, że Poznań ma szansę zostać kulinarną stolicą Wielkopolski. – Oczywiście, to jest nasza aspiracja i sądzę, że samego miasta również. W nowej strategii komunikacji Concordia Taste skupiamy się stricte na daniach kuchni polskiej, a także na regionalnych, lokalnych produktach, promujemy również polskie wina. Wszystko po to, aby właśnie umożliwić poznanie tego, co rodzime, docenić polskich producentów i lokalnych winiarzy. W Concordia Taste posiadamy równieżnajwiększą na świecie selekcję polskich win. Poznać polskich winiarzy możecie, oglądając stworzony przez nas reportaż „Taste the wine”, który jest efektem podróży naszego sommeliera, Jacka Kulzy, po polskich winnicach. Podsumowując, staramy się być ambasadą polskości, więc jeśli chcecie spróbować tego, co polskie, to zapraszamy do naszej restauracji – mówi Tomasz Tarkowski.

O Concordia Taste

Szefem kuchni Concordia Taste jest Adam Adamczak, jeden z najbardziej utalentowanych polskich szefów, także finalista Top Chef Polska. Restauracja Concordia Taste jest częścią pierwszego w Polsce centrum designu, biznesu i kreatywności – Concordia Design, która mieści się przy ul. Zwierzynieckiej 3 w Poznaniu. CEO Concordia Design jest Ewa Voelkel Krokowicz, polska przedsiębiorczyni, inicjująca szereg działań dla biznesu, sztuki, a także dla mieszkańców. Ewa Voelkel Krokowicz jest założycielką Concordia Design i Concordia Taste w Poznaniu, ale również stworzyła siostrzane marki we Wrocławiu na Wyspie Słodowej.

Łącza:
Artykuł The Guardian:
https://www.theguardian.com/travel/2023/may/20/35-best-restaurants-in-europe?fbclid=IwAR
1LlFo347OQ8KtyI-kmAmSAiLeIaJw4_1LN9Rln-tIdMfkoYpRGGfF3wUY
Strona www restauracji: https://concordiataste.pl/
Reportaż Taste the wine: https://www.youtube.com/watch?v=pC2Xwh035-I&t=139s
Social media:
fb.com/ConcordiaTastePoznan
ig: @concordia_taste



Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Czas na rybę 2024 - konkurs kulinarny!

 

JAKUB ŻYMELSKI szef kuchni Restauracji Antonińska w Lesznie Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024

 

Litwa w elitarnym Przewodniku MICHELIN

Udostępnij

 

JAKUB ŻYMELSKI szef kuchni Restauracji Antonińska w Lesznie Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024

 

Litwa w elitarnym Przewodniku MICHELIN