Portal Gastronomiczny

Ruszyła rekrutacja do konkursu „Czas na rybę!”

Do 15 września można nadsyłać swoje zgłoszenia do VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” na najlepszą potrawę z karpia . Konkurs tradycyjnie odbywa się w malowniczej scenerii Zamku Książęcego w Niemodlinie. W tym roku zaplanowany jest w dniach 6 i 7 października.
W piątek rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast sobota będzie dniem zmagań profesjonalnych kucharzy. Jest o co walczyć ponieważ konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.
Oprócz podstawowego, konkursowego produktu, którym jest tradycyjnie karp opolski – kucharze wykorzystać będą musieli w swoich potrawach oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony – do wyboru). Organizatorzy zapewniają talerze firmy Fine Dine do wykorzystania przy prezentacji potraw konkursowych. Uczestnik ma możliwość wyboru jednego z trzech talerzy Fine Dine lub własnego talerza (zapewnionego we własnym zakresie).

Dla zwycięzców w konkursie uczniów przewidziano: dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1000,- zł. Prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu pn. „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska – patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX – partner strategiczny Konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.

Natomiast najlepsi szefowie kuchni zdobędą: dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3.000,- zł. Prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu pn. „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzymuje także nominację do Kulinarnego Pucharu Polski w 2024 roku i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1.800,- złotych.
Informacje o pozostałych nagrodach, regulamin i formularze zgłoszeniowe znaleźć można na stronie organizatora: czasnarybe.opolskieryby.pl/zgloszenia/

Organizatorami konkursu są od 2018 roku: Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie. Od ubiegłego roku w organizację włączyła się organizacja producentów Polski Karp S.A. oraz firma UNOX. Zaś tegoroczną edycję wspierać będzie Bunge – właściciel marki Kruszwica. Oprócz Stowarzyszenia Euro Toques Polska, patronami merytorycznymi tegorocznej edycji są: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Klub Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursu - Złoty Widelec

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?

 

Fun dining. Prosto i genialnie Przemysław Klima

Udostępnij

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?

 

KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego