Portal Gastronomiczny

Mistrzostwa Świata Sommelierów: Paryż 2023

Raimonds Tomsons z Łotwy jest nowym Mistrzem Świata Sommelierów.
W finale konkursu w Paryżu pokonał Reeze Choi z Chin i Ninę Jensen z Danii. Polskę reprezentował Kamil Wojtasiak, który był o włos od udziału w półfinale Mistrzostw.

W zawodach startowało 68 kandydatów z 65 krajów, wśród nich trzech zwycięzców konkursów rozgrywanych na poszczególnych kontynentach: Europy i Afryki, obu Ameryk oraz Azji i Oceanii. Wyniki konkursu były zaskoczeniem, wielu sommelierów ocenianych jako faworyci nie znalazło się w półfinale, m.in. aktualni mistrzowie Europy czy Azji i Oceanii. W finale zabrakło reprezentantów krajów o największych tradycjach i kulturze wina, jak Niemcy czy Francja.

Cieszę się, że brałem udział w tak prestiżowym przedsięwzięciu. Oczekiwałem lepszego wyniku, ale zważywszy naprawdę wysoki i wyrównany poziom, jaki reprezentują sommelierzy z całego świata nie mam dyskomfortu. W ciągu łącznie pięciu lat przygotowań do zawodów zdobyłem ogromną wiedzę i umiejętności i to chyba najważniejsze.” – mówi Kamil Wojtasiak.

Mistrzostwa były zorganizowane w imponującym stylu. Otwarty dla publiczności finał odbył się na scenie zbudowanej na paryskim stadionie La Défense. Zmagania finalistów obserwowało na miejscu niemal 4000 widzów, gala transmitowana była także online, łącznie wydarzenie obejrzało około 7 tysięcy ludzi na całym świecie. Cztery dni Mistrzostw wypełnione były testami, degustacjami i zadaniami serwisowymi, a dodatkowe dwa dni imprezy przeznaczone były na wydarzenia towarzyszące. Polscy sommelierzy mieli swój udział w organizacji przedsięwzięcia – ekipa techniczna pod wodzą Dawida Sojki, w składzie: Iwona Hereda, Adam Uradziński, Łukasz Bester i Janek Bester niezwykle sprawnie wsparła obsługę Mistrzostw.

ASI Best Sommelier of the World 2023 było wydarzeniem historycznym. Francja, kolebka zawodu sommeliera, była gospodarzem konkursu po raz pierwszy od ponad 30 lat. Konkurs powstał w 1969 roku wraz z utworzeniem ASI – Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów, które organizuje Mistrzostwa Świata co 3 lata.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Dania z lodami Schöller – gorący trend 2024 roku

 

Joanna Brodzik ambasadorką marki Fine Life

 

Wynajem długoterminowy receptą na zmniejszanie kosztów operacyjnych w HoReCa

Udostępnij

Inne

 

Wynajem długoterminowy receptą na zmniejszanie kosztów operacyjnych w HoReCa

 

THE BEST CHEF PRZEDSTAWIA (R)EWOLUCJĘ W WYBORZE NAJLEPSZYCH SZEFÓW KUCHNI