Portal Gastronomiczny

Jak smakował Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej ?

Niebawem rozpocznie się Tydzień Kuchni Polskiej. Akcja potrwa od 3 do 26 listopada i będzie okazją do poznania dań naszej rodzimej kuchni. Dobiegł końca zaś cykl spotkań zapowiadających festiwal, skierowany do mediów i influencerów. Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej odbył się w Warszawie, Sopocie i Krakowie.

W Przedsmaku wzięło udział blisko 100 uczestników w trzech lokalizacjach: Warszawie, Sopocie i Krakowie. Spotkaniom towarzyszyła specjalnie przygotowana ekspozycja, która powstała na bazie skojarzeń ponad stu kucharzy na temat kuchni polskiej. W Warszawie goście mieli okazję wysłuchać narracji Bogdana Gałązki, współwłaściciela i senior szefa w Stolica Cafe. Mówił on o romantyzmie kulinarnym i poszukiwaniu tożsamości kulinarnej. Z kolei w Sopocie i w Krakowie menu festiwalowe prezentowali Adrian Gabryszak,  szef kuchni w restauracji M15 oraz Krzysztof Żurek, szef kuchni w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym.

Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej był okazją do przedpremierowego spróbowania festiwalowych dań. Podczas spotkań uczestnicy poznali m.in. potrawy inspirowane XIX-wiecznym kucharzem Janem Szyttlerem oraz kuchnią Warmii i Mazur.

– Poprzez dania chciałem przywołać smaki swojego dzieciństwa. Poszczególne składniki były elementami sentymentalnej podróży – mówi Adrian Gabryszak – W menu nie zabrakło również nawiązań do kuchni kaszubskiej. Goście mogli spróbować takich potraw jak: consome z brukwi na gęsinie z ziemniakiem pieczonym, marchewką i pieczoną gęsią z olejem majerankowym, krupniku wegańskiego z grzybami, włoszczyzną, koperkiem i śmietaną roślinną, dorsza ze struganą słoniną, tłuczonymi pulkami, kapustą szmurowną i sosem z wędzonej ryby, pieczeni z buraka podanej na gulaszu z brukwi z ziemniakiem pieczonym i sosem demi glass z malinami czy śliwek duszonych w winiaku pod kruszonką z migdałami.

W Stolica Café podano: pierożek Szyttlera ze śledziem, ziemniakiem i kawiorem, zupę ziemniaczanej z pieczonych ziemniaków z czerwonym pieprzem, oliwą porową okraszoną chrustem, kalarepę pieczoną w soli podanej z dynią, wężymordem, topinamburem, jabłkiem i wiśnią czy babkę cytrynową z rumem i bakaliami.

Z kolei Krzysztof Żurek przygotował: pieczonego kalafiora z sosem z pomidorów i curry, orzechami i świeżą kolendrą, tatar wołowy z owczym serem, oliwą rzepakową i majonezem kimchi, jagnięcinę z grasicą cielęcą i marchewkowym purée, turbota bałtyckiego w panko z sosem sardelowym i pieczoną kapustą z kminkiem, deser czekoladowy z konfiturą z wiśni i porzeczek z chantilly aromatyzowanym kirschem bądź śliwkowy nugat w piernikowych aromatach.

Degustacji towarzyszył wine pairing poprowadzony przez Tomasza Nogę i Krzysztofa Zysiaka i Daniela Gadziałę – specjalistów ds. wina w MAKRO.

Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Polskiej jest dostępnych na stronie: https://tydzienkuchnipolskiej.pl/

Patronami medialnymi akcji są Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Restauracja, Papaja, HorecaTrends, Portal Spożywczy, Szef Kuchni , FoodService, Horecanet oraz Nowości Gastronomiczne.

O Tygodniu Kuchni Polskiej

Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się od 2018 w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO, Polskich Skarbów Kulinarnych. Co roku w okolicach 11 listopada z okazji Święta Niepodległości goście mają okazję spróbować specjalnie przygotowanego trzydaniowego menu. Celem akcji jest promocja kuchni polskiej oraz wsparcie lokalnych restauracji.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Szef kuchni Dominik Brodziak świętuje 30 - lecie pracy zawodowej

 

Tork wprowadza na rynek nowy system odświeżaczy powietrza -TorkAirFreshner

 

EMPIRYCZNY PRZEWODNIK PO RESTAURACJACH podczas Made For Restaurant

Udostępnij

Inne

 

Szef kuchni Dominik Brodziak świętuje 30 - lecie pracy zawodowej

 

EMPIRYCZNY PRZEWODNIK PO RESTAURACJACH podczas Made For Restaurant