Portal Gastronomiczny

Gala POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2023

Finał XII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants Awards w tym roku odbył się w Hotelu Żubrówka w Białowieży. NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ W POLSCE 2023 ROKU została Drukarnia Smaku Cristina w Zakopanem. Szefem kuchni jest Karol Górka. Niegdyś w tym miejscu mieściła się słynna drukarnia „Polonia”. Dziś drukowane są tutaj kulinarne wspomnienia. W finezyjnej formie serwowane są autorskie dania kuchni polskiej, wzbogacone o międzynarodowe inspiracje i ducha slow food. Podstawą są regionalne produkty, a sery, kiszonki, marynaty i pieczywo przygotowywane są na miejscu w przeszklonej kuchni. Na koneserów czekają tu wyszukane dania, m.in. ślimaki, przegrzebki, sezonowane steki i makaron z truflami. Na miejscu czuwa też doświadczony sommelier, odpowiedzialny za selekcję doskonałych win. Drukarnia Smaku Cristina jest numerem 1 na TripAdvisor w Zakopanem oraz została wyróżniona w prestiżowym, francuskim rankingu „La Liste”.

Tytuł NAJLEPSZEJ KARCZMY W POLSCE 2022 ROKU przypadł zakopiańskiej Karczmie Chata Zbójnicka.

Położenie karczmy (w lesie) oraz wygląd typowej drewnianej, góralskiej chałupy sprawi, iż poczujesz prawdziwą magię tego miejsca. Karczmę prowadzi rodowita góralka Halina Zapotoczna wychowana w góralszczyźnie i miłość do góralskiej kultury. Dania zrobione są na bazie produktów regionalnych splatając podhalańską tradycję z nowoczesnymi technikami gotowania i podawania.

Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2023.

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 814 restauracje. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody

Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, oraz GRAND AWARD – 5 widelców. Pozostałe restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce a zostały sklasyfikowane otrzymały 2 i 1 widelec.

​Przyznano również nagrody specjalne – SZEFEM KUCHNI ROKU 2023 został SZEF KUCHNI ROKU Tomasz Bułach, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2023 został Janusz Gancarczyk, SZEFEM KUCHNI JUTRA ROKU 2023 -Bartosz Fabiś, KUCHARZEM ODKRYCIEM ROKU 2023 – Rafał Grzegorzek. Nagrodę za KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2023 otrzymał Michał Szczepański, RESTAURATOREM ROKU został Robert Sowadostał a nagrodę za KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2023 otrzymał Tomasz Smoczyk.

Oficjalne wyniki

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2023

Drukarnia Smaku Cristina – Zakopane

Restauracja Halka – Zakopane

Restauracja Szóstka – Warszawa

Searcle – Gdynia

Restauracja Gusto – Karpacz

Restauracja Wzorcownia By Wiesław Bober – Pabianice

Drukarnia Smaku Cristina – Zakopane

Epoka Restaurant – Warszawa

Restauracja Cafe Oranżeria – Kraków

Willa Poprad – Rytro

La Brasserie Moderne – Warszawa

Folwark Księżnej Anny – Anusin

N31 Restaurant&Bar – Warszawa

Nova Wola – Warszawa

Restauracja Stara Wozownia – Mała Wieś

U Wieniawy – Warszawa

Biały Królik Restaurant – Gdynia

Strefa Restauracja & Bar – Warszawa

Majątek Howieny – Pomigacze

Fiorentina – Kraków

Regionalna Restauracja Żubrówka – Białowieża

Restauracja L’Entre Villes – Sopot

Restauracja Refektarz Hotel ZAMEK RYN – Ryn

Platter By Karol Okrasa – Warszawa

Bottiglieria 1881 – Kraków

4 widelce

Restauracja Belvedere – Warszawa

Boccanera – Kraków

I Love Pasta – Jelenia Góra

Zalipianki Ewa Wachowicz – Kraków

Restauracja Hotelu Złoty Groń – Istebna

Restauracja Scoria – Bydgoszcz

Garage Grill & Bar – Łomża

Restauracja Albero – Karpacz

Restauracja Bergo – Szklarska Poręba

Restauracja Elements – Świeradów-Zdrój

Restauracja Przystań i Marina – Wrocław

A’Bracciate Pasta & Wine – Kraków

Filipa 18 Food Wine Art. – Kraków

Góralska Tradycja – Zakopane

Restauracja Amarylis – Kraków

Chmielna By Grzegorz Labuda – Gdańsk

Restauracja Biała Róża – Kraków

Restauracja Grand Kasprowy – Zakopane

Restauracja Marilor – Zakopane

Restauracja Szklarnia – Gołkowice Dolne

Restauracja Akademia – Warszawa

Restauracja Moonsfera – Warszawa

Restauracja Polanka – Krosno

Resto Winebar Omatsu by Tomasz Smoczyk – Ropczyce

Nowa Szekla – Augustów

Restaurant & Bar Cristal – Białystok

Tawerna Fisza concept by Marcin Budynek – Augustów

Restauracja pod Sokołem – Sokółka

Trattoria La Cantina – Gdańsk

Szara Gęś – Kraków

Dworek New Restaurant – Bielsko-Biała

Kaktusy Kato Koncept Kulinarny – Katowice

Pracownia Smaku ORSO – Knurów

Restauracja Gallo Nero – Bielsko-Biała

Restauracja Kuchnia Otwarta – Katowice

Mercato – Gdańsk

Restauracja Młodnik – Katowice

Café Xander – Sopot

Restauracja Polka – Wisła

Restauracja Oyster – Świnoujście

A Nóż Widelec – Poznań

Restauracja Taaka Ryba – Sumina

Ristorante Osteria le Botti – Tychy

Spichlerz Gliwice – Gliwice

Śląska Prohibicja – Katowice

Restauracja LunaSol – Józefów

Restauracja Gavi – Kraków

Si Senor – Kielce

Restauracja Pałacowa Hotelu Anders – Stare Jabłonki

Trattoria w Puszczy – Ruciane-Nida

Pałac Warlity – Warlity Małe

Restauracja U Fukiera – Warszawa

Level 5 – Sianożęty

Magia Lubczyku – Dźwirzyno

Restauracja Sublima – Kołobrzeg

3 widelce

Acquario – Wrocław

Restauracja Belle Epoque – Zgłobice

Restauracja Vernus – Zakopane

I Love Italy – Jelenia Góra

Ceviche Bar – Warszawa

Restauracja Lumiere – Przeźmierowo

Pałac Brunów – Brunów

Restauracja Romantyczna – Wzgórza Dylewskie

Pałac Mojęcice – Mojęcice

Restauracja Piernicova – Toruń

Restauracja Winestone – Katowice

Ristorante Mare e Monti – Łódź

Restauracja Arte – Kołobrzeg

Restauracja À La Carte – Arłamów

Dom Miodu i Wina – Muszyna

Ilkus Hotel & Restaurant – Krze

MEAT ME – Limanowa

Mr’ Jerry Restauracja & Steak House – Nowy Sącz

Restauracja Baster – Kraków

Restauracja Beskidzka – Andrychów

Restauracja Cristalino Kuchnia i Wino – Tarnów

Ristorante & Pizzeria Cristina – Zakopane

Ristorante Taormina – Oświęcim

Restauracja Bubbles – Warszawa

Restauracja Future & Wine – Warszawa

Restauracja w Kamienicy – Łomża

Restauracja Zatoka Smaków – Jastarnia

Restauracja Beskidzka 40Szczyrk

Restauracja Bukova – Istebna

Restauracja Dotychczas – Tychy

Restauracja Dwór Bismarcka – Mysłowice

Różana Batorego – Tarnów

511 Bar & Restaurant – Podzamcze

Restauracja Twoja Kolejka – Łodygowice

U kelnerów – Zabrze

Restauracja Bukszpryt – Rewa

Restauracja Terra Mare – Katowice

Restauracja Baryłka – Gdańsk

Restauracja The Piano – Bytom

Restauracja Monte – Carlo – Kielce

Restauracja Sirocco – Olsztyn

Gościniec Ryński Młynn – Ryn

Restauracja Hotelu Ognisty Ptak – Ogonki

Restauracja Mixtura by Roman Serdiuk – Poznań

Restauracja Destylarnia – Mierzęcin

Restauracja Cynamon – Ustronie Morskie

M15 Restaurant & Bar – Sopot

Przystanek Zatoka – Siła

2 widelce

Martim Restaurant – Wrocław

Łapa Niedźwiedzia – Mrągowo

Lwia Brama² – Wrocław

Dym Na Wodzie – Słupsk

Eliksir – Gdańsk

Morski Zając – Kuźnica

Restauracja Snad{Acz} – Kołobrzeg

Flavoria – Poznań

Pod Papugami Restaurant & Coctail Bar – Wrocław

Pawilon Towarzyski – Białystok

Restauracja Lobster – Kołobrzeg

Pod Nosem – Kraków

Restauracja Uroczysko Siedmiu Stawów – Gola Dzierżoniowska

1 widelec

Restauracja Marconi – Turzno

4 Pory Roku – Toruń

Restauracja Bonżur – Gdańsk

Trattoria Antica – Opole

Restauracja Bajka – Grodziec

Restauracja Ferula – Radawa

Restauracja Czarna Owca – Piwniczna-Zdrój

Restauracja Pensjonat Kazimierski – Kazimierz Dolny

Stół I Wół – Lublin

Restauracja Yesiotr – Licheń Stary

Restauracja Złoty Smok – Tychy

Restauracja Prodiż – Katowice

Restauracja Monopolka – Kielce

Restauracja Parkowa – Jastrzębie-Zdrój

Restauracja Fratelli – Mielec

Lavenda Gastro & Cafe – Poznań

Restauracja Zamkowy Młyn – Krapkowice

Restauracja Joker – Tychy

Restauracja Magnifica – Kraków

Rockabilly – Steakhouse & Whisky Bar – Kielce

Zielona Weranda – Poznań

Cafe & Restaurant Dobry Rok – Częstochowa

Leśna Perła – Rudziniec

Restauracja Cesarska – Chorzów

Restauracja Blubell – Siewierz

Restauracja Gęś I Wino – Spała

Restauracja Miód I Wino – Sulejów

Bistro 8 I Pół – Wrocław

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2023

Karczma Chata Zbójnicka – Zakopane

Jakubowa Izba – Ryki

Klimtówka – Wolbrom

Karcma Muzykancko – Poronin

Karczma Chata Zbójnicka – Zakopane

Karczma Cichy Kącik – Krynica-Zdrój

Karczma Litworowy Staw – Białka Tatrzańska

Nordowi Mol – Celbowo

Siwy Dym – Celejów

KARCZMA U KLAGÓW – Łącko

Karczma Łemkowska Kłynec – Krynica-Zdrój

NAGRODY SPECJALNE

ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE W ORGANIZACJI GALI

Hotel Żubrówka w Białowieży

NAJLEPSZY SERWIS

Akademia – Warszawa

RESTAURACJA Z KLIMATEM

Bubbles – Warszawa

NAJLEPSZA RESTAURACJA Z KUCHNIĄ POLSKĄ

U Wieniawy

KONKURS KULINARNY ROKU

Arte Culinaria Italiana

IMPREZA KULINARNA ROKU

Sylwester Szefów Kuchni

OSOBOWOŚĆ KULINARNA

Janusz Gancarczyk

SZEF KUCHNI JUTRA

Bartosz Fabiś

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU

Rafał Grzegorzek

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE

Michał Szczepański

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ

Tomasz Smoczyk

RESTAURATOR ROKU

Robert Sowa

SZEF KUCHNI ROKU

Tomasz Bułach

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursu - Złoty Widelec

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?

 

Fun dining. Prosto i genialnie Przemysław Klima

Udostępnij

Inne

 

Winterhalter przedstawia: nowe zmywarki tunelowe z Serii MT.

 

Premiera książki „Tutto Il Mare i Ryby i Owoce Morza” - Makro