Apteka św. Huberta

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

Najlepszy barman w Polsce: zawziąłem się na wygraną

W czasie pandemii wielu ludzi zweryfikowało swoje plany na życie i karierę. Cezary Nowak – mistrz sztuki barmańskiej z Krakowa – myślał o rozstaniu ze sceną koktajlową i szukaniu pracy poza gastronomią. Został w branży, bo zawziął się na wygraną w konkursie World Class. Niedawno zwyciężył w polskiej edycji barmańskich zmagań. We wrześniu wyjedzie na międzynarodowe finały w Szanghaju.

Dobiegł końca krajowy etap dobrze już znanego w Polsce konkursu barmańskiego World Class. Tytuł Barmana Roku World Class Poland 2024 zdobył Cezary Nowak z Krakowa. To jego drugi start w konkursie. Z wykształcenia jest inżynierem, ale bez reszty pochłonęła sztuka koktajlowa. Jako szef baru w krakowskim koktajlbarze TAG. zachwyca gości swoją pasją i wyśmienitymi kompozycjami.

Każde zadanie konkursowe jest trudne, wymaga perfekcyjnego przygotowania i jest doprawione konkretną porcją adrenaliny. Tak jest stworzony World Class. Wokół najlepsi barmani z całej Polski, z których każdy ciężko pracował na ten moment. Możemy obserwować innych: jak pracują, jakie mają pomysły i się od siebie uczyć. Historie laureatów ośmiu poprzednich krajowych edycji pokazują, że złoto jest dla wytrwałych. Mimo trudnego czasu dla gastronomii w ostatnich latach, postanowiłem zostać w branży. Można powiedzieć, że się zawziąłem na World Class, a już wkrótce przede mną start w globalnym finale! powiedział Cezary Nowak, Barman Roku World Class Poland 2024, przyszły reprezentant Polski podczas światowego finału World Class w Szanghaju.

Zwycięzca tegorocznej krajowej edycji oprócz tytułu, zdobył przepustkę do udziału w międzynarodowym finale barmańskiej olimpiady – World Class 2024, który tym razem odbędzie się w Szanghaju. W chińskiej odsłonie rywalizacji zmierzą się największe koktajlowe talenty z blisko 60 krajów. Wszyscy wcześniej zostali wyłonieni, podobnie jak w Polsce, w krajowych kwalifikacjach.

W zmaganiach finałowych w stolicy wzięła udział dwunastka najlepszych barmanek i barmanów z Gdańska, Krakowa, Łodzi, Poznania, Warszawy i Wrocławia. W tym gronie znaleźli się branżowi i konkursowi weterani, a także uczestnicy, którzy swoich sił w konkursie próbowali po raz pierwszy. W stawce top 12 znalazły się też trzy kobiety, które coraz liczniej pojawiają się za barem i odnoszą sukcesy.

Wiedzę, technikę, kreatywność, znajomość trendów i gościnność zawodników oraz umiejętność pracy pod presją czasu sprawdziły globalne gwiazdy sceny koktajlowej:

Adrián Michalcík z Norwegii – globalny zwycięzca World Class 2022, Jenna Ba oraz Ervin Trykowski – globalni ambasadorowie marek Tanqueray i The Singleton) oraz Rafał Ciesielski – polski ekspert koktajlowy, twórca Better Bar.

W ścisłym finale zmierzyło się czterech najlepszych barmanów: Cezary Nowak (TAG.) i Kacper Durnoga (Gin Mill) z Krakowa, Paweł Rejniak (Flisak’76) z Gdańska oraz Karol Rychlewicz z Backroom Warsaw.

Wszyscy uczestnicy prezentowali najwyższy poziom umiejętności i niesamowity talent. Ostateczna punktacja pokazała wielkie znaczenie przygotowania do wykonania zadań konkursowych: opanowanie zasad, przećwiczenie technik i przemyślenie prezentacji, aby być gotowym na prace pod wpływem emocji i presji czasu. To są też elementy, które co roku przesądzają o zwycięstwie w światowym finale. Stawka tegorocznej edycji jest szczególnie wysoka, bo to jubileuszowy, piętnasty globalny finał! powiedział Marek Serpatowski, koordynator polskiej edycji World Class, Diageo Reserve.

World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Od 15 lat co roku ponad 10 000 barmanów w blisko 60 krajach ubiega się o przepustkę do globalnego finału. Polscy barmani i barmanki już po raz dziewiąty próbują zdobyć barmański Everest.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

LAUREACI NAGRÓD THE BEST CHEF AWARDS 2024

 

Przed nami 20 edycja Bocuse d'Or w Lyonie

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów

Udostępnij

Inne

 

LAUREACI NAGRÓD THE BEST CHEF AWARDS 2024

 

Przed nami 20 edycja Bocuse d'Or w Lyonie