Najlepszy barman w Polsce: zawziąłem się na wygraną
W czasie pandemii wielu ludzi zweryfikowało swoje plany na życie i karierę. Cezary Nowak – mistrz sztuki barmańskiej z Krakowa – myślał o rozstaniu ze sceną koktajlową i szukaniu pracy poza gastronomią. Został w branży, bo zawziął się na wygraną w konkursie World Class. Niedawno zwyciężył w polskiej edycji barmańskich zmagań. We wrześniu wyjedzie na międzynarodowe finały w Szanghaju.
Dobiegł końca krajowy etap dobrze już znanego w Polsce konkursu barmańskiego World Class. Tytuł Barmana Roku World Class Poland 2024 zdobył Cezary Nowak z Krakowa. To jego drugi start w konkursie. Z wykształcenia jest inżynierem, ale bez reszty pochłonęła sztuka koktajlowa. Jako szef baru w krakowskim koktajlbarze TAG. zachwyca gości swoją pasją i wyśmienitymi kompozycjami.
– Każde zadanie konkursowe jest trudne, wymaga perfekcyjnego przygotowania i jest doprawione konkretną porcją adrenaliny. Tak jest stworzony World Class. Wokół najlepsi barmani z całej Polski, z których każdy ciężko pracował na ten moment. Możemy obserwować innych: jak pracują, jakie mają pomysły i się od siebie uczyć. Historie laureatów ośmiu poprzednich krajowych edycji pokazują, że złoto jest dla wytrwałych. Mimo trudnego czasu dla gastronomii w ostatnich latach, postanowiłem zostać w branży. Można powiedzieć, że się zawziąłem na World Class, a już wkrótce przede mną start w globalnym finale! – powiedział Cezary Nowak, Barman Roku World Class Poland 2024, przyszły reprezentant Polski podczas światowego finału World Class w Szanghaju.
Zwycięzca tegorocznej krajowej edycji oprócz tytułu, zdobył przepustkę do udziału w międzynarodowym finale barmańskiej olimpiady – World Class 2024, który tym razem odbędzie się w Szanghaju. W chińskiej odsłonie rywalizacji zmierzą się największe koktajlowe talenty z blisko 60 krajów. Wszyscy wcześniej zostali wyłonieni, podobnie jak w Polsce, w krajowych kwalifikacjach.
W zmaganiach finałowych w stolicy wzięła udział dwunastka najlepszych barmanek i barmanów z Gdańska, Krakowa, Łodzi, Poznania, Warszawy i Wrocławia. W tym gronie znaleźli się branżowi i konkursowi weterani, a także uczestnicy, którzy swoich sił w konkursie próbowali po raz pierwszy. W stawce top 12 znalazły się też trzy kobiety, które coraz liczniej pojawiają się za barem i odnoszą sukcesy.
Wiedzę, technikę, kreatywność, znajomość trendów i gościnność zawodników oraz umiejętność pracy pod presją czasu sprawdziły globalne gwiazdy sceny koktajlowej:
Adrián Michalcík z Norwegii – globalny zwycięzca World Class 2022, Jenna Ba oraz Ervin Trykowski – globalni ambasadorowie marek Tanqueray i The Singleton) oraz Rafał Ciesielski – polski ekspert koktajlowy, twórca Better Bar.
W ścisłym finale zmierzyło się czterech najlepszych barmanów: Cezary Nowak (TAG.) i Kacper Durnoga (Gin Mill) z Krakowa, Paweł Rejniak (Flisak’76) z Gdańska oraz Karol Rychlewicz z Backroom Warsaw.
– Wszyscy uczestnicy prezentowali najwyższy poziom umiejętności i niesamowity talent. Ostateczna punktacja pokazała wielkie znaczenie przygotowania do wykonania zadań konkursowych: opanowanie zasad, przećwiczenie technik i przemyślenie prezentacji, aby być gotowym na prace pod wpływem emocji i presji czasu. To są też elementy, które co roku przesądzają o zwycięstwie w światowym finale. Stawka tegorocznej edycji jest szczególnie wysoka, bo to jubileuszowy, piętnasty globalny finał! – powiedział Marek Serpatowski, koordynator polskiej edycji World Class, Diageo Reserve.
World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Od 15 lat co roku ponad 10 000 barmanów w blisko 60 krajach ubiega się o przepustkę do globalnego finału. Polscy barmani i barmanki już po raz dziewiąty próbują zdobyć barmański Everest.