Portal Gastronomiczny

Caritas i Selgros po raz kolejny zapraszają potrzebujących do wigilijnego stołu!

W dniach 23 i 24 grudnia Caritas zorganizuje ponad 90 spotkań wigilijnych dla osób w kryzysie bezdomności, ubogich i potrzebujących. W całej Polsce przygotowane zostaną stoły z tradycyjnymi daniami wigilijnymi, a także paczki świąteczne dla ponad 22 tysięcy osób, które zasiądą do wspólnego odświętnego posiłku. Kolejny rok z rzędu partnerem strategicznym wydarzenia i fundatorem produktów jest Selgros. 

W wielu miejscach w Polsce, w małych i dużych miastach diecezje organizują wyjątkową wigilię. Potrzebujący zasiądą do wspólnego stołu, by zjeść odświętną kolację, podzielić się opłatkiem i odśpiewać kolędy.

W ramach tegorocznej akcji Selgros ufundował produkty spożywcze i przemysłowe, potrzebne do przygotowania i przeprowadzenia wieczerzy wigilijnych oraz świątecznych paczek dla ponad 22 tysięcy potrzebujących. Wśród darów znalazło się m.in. 6,5 tony karpia, 3 tony kiszonej kapusty czy ponad 30 tysięcy litrów barszczu czerwonego. Do tego też Caritas otrzymał potrzebne kubki, talerze, sztućce, obrusy, pojemniki na ciasta i wiele innych. To kilkaset ton produktów, o łącznej wartości niemal 700 000 złotych.

– Jesteśmy dumni, że po raz kolejny możemy uczestniczyć w tworzeniu tak wspaniałego przedsięwzięcia, jakim jest wigilia dla osób potrzebujących. To już jedenasty raz, gdy jesteśmy partnerem strategicznym Wigilii Caritas, a z Caritas współpracujemy już od ponad 20 lat – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Selgros. Nasze doświadczenia związane z obsługą restauracji, hoteli, sklepów i punktów zbiorowego żywienia pozwalają nam na skuteczne niesienie pomocy w tym szczególnym dniu. Chcemy, aby nasze działania sprawiły, by święta dla tych kilkudziesięciu tysięcy osób były pełne ciepła, radości i pysznych potraw. 

Same produkty to jednak nie wszystko. Jak co roku, niezbędne jest wsparcie wolontariuszy. W tym roku do udziału w akcji zgłosiło się ponad 2100 osób. To parafialne zespoły oraz uczniowie i nauczyciele, którzy przygotują stoły, zapakują paczki i pomogą w organizacji tego wyjątkowego wydarzenia. Potrawy zaś przygotowywane są w dużej mierze przez siostry zakonne, które z poświęceniem niosą pomoc ubogim przez cały rok.

Transgourmet Foodservice to marka zaopatrująca Klientów gastronomicznych za pomocą własnej nowoczesnej floty samochodów ciężarowych z nowoczesnego Centrum Logistyczno-Magazynowego zlokalizowanego w Ożarowie pod Warszawą oraz sieci magazynów typu cross-dock w całej Polsce.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursu - Złoty Widelec

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?

 

Fun dining. Prosto i genialnie Przemysław Klima

Udostępnij

Inne

 

Winterhalter przedstawia: nowe zmywarki tunelowe z Serii MT.

 

Premiera książki „Tutto Il Mare i Ryby i Owoce Morza” - Makro