Portal Gastronomiczny

ALT ALBERTINA

Albertina z rekomendacją Przewodnika Michelin

Spróbuj 5-daniowego menu na Fine Dining Week. 

Albertina Restaurant & Wine po raz kolejny z rekomendacją słynnego Przewodnika Michelin. Teraz jest świetna okazja do spróbowania jej propozycji menu w czasie trwania Fine Dining Week.
Początek lata jest bardzo udany dla restauracji Albertina. Restauracja po raz kolejny znalazła się w gronie najlepszych polskich projektów gastronomicznych wyróżnionych przez inspektorów Michelin – najważniejszego na świecie przewodnika kulinarnego. To dowód na stale utrzymywaną przez Albertinę jakość menu i serwisu, jak również docenienie jej wieloletnich starań o dostarczanie gościom najlepszych produktów, za których wytworzeniem stoją ludzie z pasją i szacunkiem dla natury. Niewątpliwie lipiec to
świetna okazja, żeby odwiedzić Albertinę i spróbować dań ze specjalnie przygotowanego
menu z okazji Fine Dining Week.


Lista tytułów, które do tej pory od początku swojego powstania otrzymała Albertina jest długa. Regularne wyróżnienia Przewodnika Michelin, wyróżnienia Przewodnika Gault &Millau, rekomendacja Forbesa, rekomendacja Slow Food Polska – to tylko niektóre. Do tego częste wizyty dziennikarzy kulinarnych, jak chociażby czerwcowe nagranie dla publicznej telewizji hiszpańskiej TVE1.


Co jest źródłem tych sukcesów Albertiny? Jak w tych trudnych czasach udaje się tej ekipie nie tylko przyjmować gości na dotychczasowym, bardzo wysokim poziomie, ale jeszcze stale się rozwijać, dostarczając gościom coraz to nowych propozycji i okazji do spotkań?


„Myślę, że tak jak zapisaliśmy ostatnio w naszej karcie, nasza filozofia działania odzwierciedla to, co dla nas najważniejsze i to, co jest doceniane przez naszych gości. Zabieramy ich w kulinarną podróż – to wyprawa pełna produktów sezonowych i fascynujących opowieści zarówno z Polski jak i ze świata. Dla mnie i zespołu bardzo ważna jest tożsamość kulinarna Krakowa. To tu przez wieki na pobliski Wawel trafiały znakomite produkty – np. homary, ostrygi czy przyprawy. Teraz my je serwujemy naszym gościom.
Mamy do tych produktów i ich wytwórców, zarówno polskich jak i tych z daleka, ogromny szacunek dla ich pasji i energii, z którą podchodzą do swojej pracy. Do tego starannie dobrane wino do jedzenia – idealny duet, czyli wine pairing jako nasz priorytet. Z tego jesteśmy znani od początku i ten kulinarny wątek naszej opowieści starannie rozwijamy” – mówi Grzegorz Fic Szef Kuchni.

Albertina zaprasza na Fine Dining Week

W lipcu Albertina zaprasza również na specjalne menu przygotowane z okazji Fine Dining Week. Ta edycja Festiwalu koncentruje się na opowieści o nowej gościnności, która jest równie ważna jak świetne menu i kreatywność szefów kuchni.


„Albertina bierze udział z powodzeniem w tym Festiwalu od samego początku. Z dumą możemy powiedzieć, że goście od zawsze bardzo chętnie wybierają naszą restaurację. Dzięki ich wyborom i opiniom to właśnie Albertina otrzymała w ostatnich latach w ramach tego Festiwalu wyróżnienia w kategoriach „Najlepsza atmosfera” czy „Najlepsza obsługa. Tegoroczna idea Festiwalu pod hasłem #NowaGościnność jest całkowicie zgodna z naszym sposobem działania – to pełnia doświadczenia, dzięki której gość czuje, że wizyta w restauracji jest karmieniem emocji na każdym poziomie” – dodaje Barbara Zamorska, Restauratorka Albertiny.

Tegoroczny Festiwal to okazja do spróbowania w Albertinie 5 daniowego menu degustacyjnego w dwóch wersjach (w tym jedno w całości wegetariańskie), a w nich między innymi szparagi z miso i pistacjami, pappardelle z selera z serem Gruyère i świeżą truflą czy filet z okonia morskiego z sosem anyżowym oraz Ricottino truskawkowe. To 5-daniowe festiwalowe menu, to dobry przedsmak i zachęta do poznania świata Fine Diningu.

Serdecznie zapraszamy do Albertiny na pełne doświadczenie Fine Diningowej Kolacji z 7- daniowym menu degustacyjnym oraz wine pairingami w dwóch wersjach: Great Classics i Hidden Gems.
Albertina Restaurant & Wine. Stań się częścią naszej historii.

Fine Dining Week
Ogólnopolski Festiwal poświęcony sztuce restauracyjnej. Wydarzenie ma na celu budowanie świadomości wśród gości czym tak naprawdę jest sztuka restauracyjna. Festiwal jest organizowany cykliczne przez Restaurant Week. Fine Dining Week potrwa w tym roku od 5 do 31 lipca pod hasłem #NowaGościnność! To wyjątkowe doświadczenia restauracyjne w festiwalowej cenie (179 zł)

https://restaurantclub.pl/finediningweek
Albertina Restaurant & Wine
Godziny otwarcia: codziennie od 12:00 do 23:00
Lokalizacja: ul. Dominikańska 3, Kraków
Strona www: www.albertinarestaurant.pl
Facebook: AlbertinaRestaurant
Instragram: albertina.restaurant

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

Udostępnij

 

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024