Amerykański magazyn Wine Spectator po raz kolejny przyznał nagrody w prestiżowym plebiscycie Restaurant Awards. Tym razem, wśród laureatów z każdego kontynentu znalazła się warszawska restauracja Nova Wola, która otrzymała nagrodę Award of Excellence.
Wine Spectator już od 1981 roku nagradza restauracje z całego świata, doceniając nie tylko jakość i oryginalność, ale także kompleksowość kart win. Nie ma wątpliwości, że obecność w tak prestiżowym rankingu jest dla każdej restauracji niemałym zaszczytem i nobilitacją.
Karta win warszawskiej restauracji doceniona na świecie
Award of Excellence to wyróżnienie przyznawane raz do roku. Nagrodę mogą zdobyć wyłącznie restauracje, które posiadają szeroką i kompleksową kartę win, odpowiednio dopasowaną do proponowanych dań – zarówno pod kątem stylu, jak i ceny.
– Zdobycie tej prestiżowej nagrody w niecałe dwa lata od otwarcia restauracji jest dużym zaszczytem i docenieniem naszych codziennych starań – przekonuje Adrian Pizon, F&B Outlets Manager oraz Sommelier w restauracji Nova Wola. – Niezwykle cieszy fakt, że kapituła doceniła obecność w karcie polskich win, które świetnie komponują się z proponowaną przez nas rodzimą kuchnią, za którą odpowiada Szef Kuchni Paweł Suchenek. Wśród nich znajdują się m.in. Solaris czy Rondo pochodzące z winnicy Turnau, a także Cuvée Blanc z krakowskiej Srebrnej Góry. Pokazuje to najlepiej, że nad Wisłą nie brakuje fantastycznych winnic, z których my jako restauratorzy czerpiemy z dużą radością – dodaje Adrian Pizon.
Obecność w karcie polskich win doceniają nie tylko światowi eksperci, ale także goście restauracji Nova Wola. Najlepiej świadczy o tym fakt, że coraz częściej sięgają nie tylko po wino jako takie, ale także poszukują przede wszystkim pozycji z rodzimych upraw. Ich etykiety potrafią pozytywnie zaskoczyć. Polscy winiarze wykonali olbrzymi postęp w produkcji wysokiej jakości win regionalnych, czemu dowodzi m.in. coroczny Konkurs Polskich Win w Jaśle.
Poza ofertą lokalnych win, w karcie restauracji Nova Wola nie brakuje także propozycji pochodzących z uznanych regionów winiarskich – Włoch, Francji, Hiszpanii, Niemiec czy Izraela. Przewidziano także niebanalne pozycje z tzw. „nowego świata”, czyli Republiki Południowej Afryki, Argentyny, Nowej Zelandii czy Chile. Karta wpisuje się również w panujące trendy, serwując wina wegańskie oraz bezalkoholowe, w tym m.in. świetną alternatywę dla szampana – organiczne, musujące Chardonnay 0,0% od Thomson & Scott.
Łącznie, w wyróżnionej karcie win restauracji Nova Wola znajduje się aż 100 różnorodnych pozycji. Oficjalna informacja o nagrodzie dla warszawskiego lokalu pojawiła się w najnowszym numerze magazynu Wine Spectator, który na rynku amerykańskim ukazał się 11 lipca.
Nova Wola to restauracja z autentyczną polską kuchnią, bazująca na najwyższej jakości składnikach pochodzących od lokalnych dostawców. Zlokalizowana jest na pierwszym piętrze kompleksu hotelowego Crowne Plaza Warsaw – The HUB, przy Rondzie Daszyńskiego w Warszawie. Zmieniane sezonowo menu oparte jest na organicznych, świeżych surowcach oraz warzywach z ekologicznych upraw. Znajdują się w nim różnorodne potrawy, od delikatnych zup, dań z najlepszej jakości mięsa i ryb, po tradycyjne smaki cepelinów i placków ziemniaczanych. Lokalizacja idealnie sprawdza się jako miejsce zarówno niezobowiązującej kolacji z przyjaciółmi jak i przestrzeń do spotkania z partnerami biznesowymi lub wieczornej imprezy firmowej. Za restaurację odpowiada Paweł Suchenek, Szef Kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, które zdobywał m.in. w Szwajcarii, Belgii, Wielkiej Brytanii, Armenii czy Katarze.
Jakub Macyszyn
Senior Account Executive