Apteka św. Huberta

ARCO by Paco Pérez kolacja z Albertem Adria

Albert Adrià w restauracji ARCO by Paco Pérez

Czyli dwie niezapomniane kolacje z trzema mistrzami kulinarnego świata oraz panel dyskusyjny z ekspertami branży gastronomicznej.

W dniach 12 i 13 września w jedynej w północnej Polsce restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin
ARCO by Paco Pérez, odbyło się wydarzenie wyjątkowe na skalę całego kulinarnego świata.
Zespół restauracji ARCO miał zaszczyt gotować u boku prawdziwej legendy gastronomii, nr 2 w światowym rankingu The Best Chef Awards 2023, innowatora nowoczesnej gastronomii – Alberta Adrii. Goście restauracji ARCO by Paco Pérez stanęli przed wyjątkową okazją, być może jedyną w życiu, aby uczestniczyć w kolacji przygotowanej przez 3. mistrzów – Alberta Adrię, Paco Pérez’a, zdobywcę 6. gwiazdek Michelin; oraz Antonio Arcieri, Szefa Kuchni ARCO, zdobywcę pierwszej w historii gwiazdki Michelin dla Gdańska.

Te dwa niesamowite wieczory były spełnieniem najskrytszych marzeń całego zespołu ARCO, które minęły przede wszystkim pod znakiem szczerej przyjaźni, niezwykłej pasji i wspaniałych emocji.
Wizyta Szefa Kuchni gwiazdkowej restauracji Enigma, stała się okazją do zorganizowania nie tylko dwóch wyjątkowych kolacji w wykonaniu trzech mistrzów kulinarnych, ale także panelu dyskusyjnego poświęconego przyszłości gastronomii.
W piątkowej debacie wzięli udział Szefowie Kuchni Albert, Paco i Antonio oraz Cristian Gadau i Joanna Ślusarczyk – odpowiedzialni za międzynarodowy projekt The Best Chef, a także Łukasz Wysocki, prezes
Gdańskiej Organizacji Turystycznej.
Moderatorką i uczestniczką dyskusji była dziennikarka i autorka kulinarna, Małgorzata Minta.

Dyskusja rozpoczęła się od refleksji na temat dołączenia Trójmiasta do Przewodnika Michelin i przyznania pierwszej gwiazdki restauracji Arco by Paco Pérez. Prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej, Łukasz Wysocki, opowiedział, jakie działania musi podjąć region, aby zostać objętym Przewodnikiem Michelin.
Podczas dyskusji eksperci poruszyli tematy związane z nowymi trendami w gastronomii oraz wpływem wyróżnień kulinarnych na rozwój branży i regionu. Obecne trendy w fine diningu, zrównoważony rozwój gastronomii, wyzwania Szefów Kuchni… Takie aspekty również zostały rozwinięte przez ekspertów.
Albert Adrià przybliżył specyfikę hiszpańskiej gastronomii. Opowiadał, w jaki sposób Barcelona podtrzymuje status kulinarnego hot spotu, w którym mogą powstawać awangardowe projekty, takie jak Enigma. Każdy z ekspertów podzielił się swoją opinią na temat współpracy i komunikacji między szefami kuchni i restauratorami jako podstawy do sukcesu gastronomii całego kraju.
Pod koniec wydarzenia, korzystając z tak wyjątkowej możliwości, Goście mogli zadać ekspertom swoje pytania. Dzięki temu uczestnicy konferencji dowiedzieli się więcej o jakości polskiego wina na tle włoskiego lub hiszpańskiego czy technikach sezonowania ryb.

Kolacja z Albertem Adrią była już 6. kolacją współtworzoną przez Paco Pérez’a i Antonio Arcieri wraz ze światowej sławy Szefem Kuchni. Była to współpraca z niekwestionowanym autorytetem kulinarnego świata. Tym razem kolacja została przedłużona o panel dyskusyjny “Gastronomia dziś i jutro.”. Dzięki tego typu wydarzeniom turystyka gastronomiczna, a także finding wzbudza coraz większe zainteresowanie.

zdjęcia: wykonał Karol Kacperski

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Rekordowa frekwencja na Kongresie Szefów Kuchni 2024

 

Warsztat i Konferencja "Oszczędność i Bezpieczeństwo w Biznesie HoReCa"

 

AKADEMIA GASTRONOMICZNA W POLSCE

Udostępnij

 

Rekordowa frekwencja na Kongresie Szefów Kuchni 2024

 

AKADEMIA GASTRONOMICZNA W POLSCE