“The Future of Pizza„
Mediolan przygotowuje się do ugoszczenia wyjątkowego wydarzenia poświęconego jednemu z najbardziej uwielbianych i ikonicznych dań na świecie: pizzy. Czwarta edycja The Best Pizza Awards – projektu organizowanego przez The Best Chef, a wspieranego przez Molini Pizzuti – odbędzie się 30 września w Spazio Antologico – East End Studios w Mediolanie.
Tematem przewodnim wydarzenia będzie „The Future of Pizza„, skupiającym się wokół zagadnienia, jak postęp technologiczny może harmonizować z praktykami zrównoważonego rozwoju. Wydarzenie zobrazuje podróż tego wiekowego i tradycyjnego dania, które na przestrzeni lat zdołało dotrzeć do najodleglejszych zakątków kulinarnych, z łatwością dostosowując się do różnych kultur gastronomicznych.
The Best Chef i The Best Pizza z biegiem lat coraz bardziej angażują się w świadome wybory i darzą głębokim uznaniem profesjonalistów kulinarnych, którzy przyczyniają się do ochrony lokalnych producentów, dzięki którym zachowują możemy pokazać regionalne dobra w harmonii z naturą.
Antonio Ruotolo, dyrektor projektu The Best Pizza, mówi: „W tym roku z dumą kontynuujemy nasz projekt, dążąc do tego, aby coraz szerzej reprezentować międzynarodowo smak, rozwój i ewolucję naszej ukochanej pizzy. 30 września będziemy mieli okazję porozmawiać o przyszłości pizzy z gośćmi, którzy pisali i wciąż piszą historię globalnej gastronomii. Będzie to wydarzenie pełne refleksji, prowadzące nas ku coraz bardziej świadomej przyszłości.”
Obfitych i ekscytujących doświadczeń dostarczą gościom różne aktywności zaplanowane na dzień wydarzenia. Jednym z przykładów będą „Pizza Talks„, z udziałem czołowych postaci kulinarnego świata, znanych z perfekcji i kreatywności. Osoby te promują zrównoważony rozwój i przez lata udowodniły, że innowacje mogą współgrać z tradycją, tworząc dania, które są zarówno smaczne, jak i etyczne, inspirując w ten sposób nowe pokolenia miłośników jedzenia. Jako prelegenci wystąpią Albert Adrià z Enigma (Barcelona, Hiszpania), Franco Pepe z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy), Rafa Panatieri i Jorge Sastre z Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), Jacopo Mercuro z 180 Grammi Pizzeria Romana (Rzym, Włochy) oraz Roberto Davanzo z BOB Alchimia A Spicchi (Montepaone, Włochy).
Po południu goście będą mieli okazję uczestniczyć w licznych atrakcjach, w tym w czterech warsztatach, podczas których profesjonaliści zaprezentują różne style pizzy, od klasycznych po nowatorskie, zachwycając gości unikalnymi smakami. Każdy warsztat zaprezentuje pokazy wykonane przez ekspertów kulinarnych; dwa z warsztatów będą organizowane we współpracy z Molini Pizzuti, a dwa pozostałe z Sorì. W rolach głównych wystąpią: Antonio Cavoto z Mangia Pizza (Amsterdam, Holandia) i Pasquale Carfora, szef kuchni Restauracji Aroma (Kerkweg, Holandia) z pizza al padellino, Salvatore Miele (ambasador marki Molini Pizzuti) i Vincenzo Abbate z Vincenzo Abbate Pizzeria Contemporanea (Aversa, Włochy) z pizza contemporanea, Antonio Visentin i Gianmarco Ambrifi z Pizzeria della Passeggiata (Priverno, Włochy) z pizza in teglia, a także Giacomo Garau z Olio e Basilico (Calvi Risorta, Włochy) i Giovanni Senese z Senese Pizza Napoletana in evoluzione (Sanremo, Włochy) z The evolution of the classic Neapolitan pizza.
Podczas wydarzenia gościć będziemy wyselekcjonowaną grupę utalentowanych pizzaioli, którzy przez cały rok pracowali nad tworzeniem unikalnych przepisów, demonstrując swoje umiejętności i innowacyjnego ducha.
Kulminacyjnym momentem wydarzenia, pełnym emocji i niespodzianek, będzie długo oczekiwana chwila ogłoszenia zwycięzców The Best Pizza 2024.
Podczas prezentacji klasyfikacji przyznane zostaną również specjalne nagrody w następujących kategoriach:
- The Best Pizza Science Award. Nagroda dla pizzaiolo, który wyróżnił się badaniami, eksperymentami technicznymi i transformacją surowca.
- The Best Pizza Art Award. Jedzenie to sztuka, pizza to sztuka. Ten pizzaiolo jest doceniany za swoje kunsztowne oddanie i mistrzostwo w przekształcaniu swoich dań w dzieła sztuki, niemal zbyt pięknych, by je jeść.
- The Best Pizza Next Award. Nagroda dla młodego pizzaiolo, który wykazuje wyjątkowy talent i jest u progu wielkiego sukcesu.
- The Best Pizza Pastry Award. Każdy wielki posiłek powinien zakończyć się deserem. Nagroda dla pizzaiolo, który prezentuje najlepszą wersję słodkiej pizzy.
- The Best Fried Pizza Award. Nagroda dla pizzaiolo, który stworzył najpyszniejszą interpretację pizzy smażonej, łącząc tradycję z nowoczesnością.
- The Best Pizza Experience Award. Prestiżowa nagroda dla pizzerii, która oferuje wyjątkowe doświadczenie dzięki wyjątkowej obsłudze przy stole.
- The Best Pizza Margherita Award. Czas oddać hołd królowej pizz. Nagroda dla pizzaiolo, który potrafi stworzyć najdoskonalszą pizzę Margherita, wykorzystując do perfekcji jej prostotę i klasyczne składniki.
Po ceremonii wręczenia nagród odbędzie się „Pizza Party Dinner„, podczas którego goście będą mogli delektować się różnorodnymi pizzami, serwowanymi w towarzystwie ekskluzywnych koktajli, przygotowanych przez barmanów z Carico Milano i Ultra Milano, pod przewodnictwem Dom Carella, konsultanta ds. gastronomii i napojów.
Wszystko jest już gotowe na nową edycję The Best Pizza! Dalsze informacje zostaną ogłoszone za pośrednictwem oficjalnych kanałów:
Instagram: https://www.instagram.com/top100pizza/
Facebook: https://www.facebook.com/top100pizza
Strona internetowa: https://thebestchefawards.com/the-best-pizza/
Milan – 19 September 2024: The city of Milan is preparing to host an extraordinary event dedicated to one of the world’s best-loved and most iconic dishes: pizza.
The fourth edition of The Best Pizza Awards – a project organised by The Best Chef and powered by Molini Pizzuti – will be held on 30 September at the Spazio Antologico – East End Studios in Milan, a stage of several television programmes and numerous events of all kinds.
The main theme of the event will be „The Future of Pizza” focusing on how technological advancements can align with sustainable practices. Additionally, the event will highlight the journey of a dish as ancient and traditional as pizza, which, over the years, has managed to spread to even the most remote culinary corners, adapting with versatility to various gastronomic cultures.
Over the years, The Best Chef and The Best Pizza have increasingly shown interest in „conscious choices” and hold deep admiration for culinary professionals who contribute to the preservation of local producers, maintaining regional excellence in harmony with nature.