Apteka św. Huberta

Trophée Mille Poland konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych

II edycja konkursu Trophée Mille Poland 2024

Już po raz drugi agencja Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Trophée Mille w Polsce organizuje polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland 2024, które odbędą się 22 października w CHEFS ATELIER – siedzibie Chefs Culinar w Wiskitkach.

Z pewnością będzie to wyjątkowe kulinarne wydarzenie w wydaniu najlepszych uczniów szkół gastronomicznych w Polsce, którzy będą rywalizować o przepustkę do wielkiego finału w Reims i możliwość reprezentowania Polski na arenie międzynarodowej.

Organizatorzy zapowiadają polskie eliminacje już dziś, choć młodzież jeszcze w letnich klimatach – na półmetku wakacji. Warto jednak już dziś pomyśleć o zgłoszeniu.

Celem Konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarneji cukierniczej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik rozwoju zawodowego, zmotywowanie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne uczestnictwo w życiu środowiska gastronomicznego, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy i cukierników młodszemu pokoleniu.
Szkoła, która zwycięży podczas polskich eliminacji wystąpi na międzynarodowej arenie wśród zespołów z całego świata podczas głównego finału w Reims we Francji – Trophée Mille International 2025.

Formuła konkursu

Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych: zawodowych, średnich i wyższych, którzy w dniu Finału międzynarodowego tj. marzec 2025 nie mogą mieć ukończonych 25 lat. 

Do konkursu mogą zgłaszać się zespoły wytypowane przez szkołę o profilu gastronomicznym. Każdy z zespołów składa się z dwóch kandydatów: uczennicy i ucznia, którzy kształcą się w obszarze kuchnia i/lub cukiernia oraz nauczyciela, który występuje w roli trenera. 

Regulamin konkursu Trohee Mille Polska 2024 zostanie podany 1 września.
 

Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Trophée Mille Poland 2024 wytypuje maksymalnie sześć zespołów, które zaprezentują się przed profesjonalistami i publicznością już jesienią tego roku. W jury zasiądzie czołówka polskich szefów kuchni i cukierni, autorytety w swojej dziedzinie pod przewodnictwem Karola Okrasy, Kurta Schellera i Aleksandry Sowy-Trzebińskiej.

Partnerami tegorocznej edycji są firmy: Chefs Culinar, Sokołów, San Pellegrino, Churchill, Lesaffre Polska, ChemaN

Trophée Mille
to ceniony międzynarodowy konkurs, który ujawnia wybitne zdolności młodych kucharzy i cukierników, pokazuje ich fantazję i młodzieńczą odwagę w nieoczywistym łączeniu smaków. Misją jest rozwój i kompetencje zawodowe dla uczniów i nauczycieli na poziomie międzynarodowym a globalna rywalizacja jest doskonałym motywatorem do wyboru średnich szkół gastronomicznych.

Organizatorzy są przekonani, że wyjazd wygranej szkoły na wyjazd do Francji będzie wystarczającym bodźcem do podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i rozwoju osobistego w Polsce.


Organizator:
Smarten Public Relations


Trophée Mille Poland konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych
Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

 

RUSZYŁY ZGŁOSZENIA DO TROPHÉE MILLE POLAND 2024

 

Wielkie emocje po finale konkursu Mięsne Specjały Polskiej Kuchni