Portal Gastronomiczny

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej – Arte Culinaria Italiana – regulamin !

Z radością informujemy , iż w dniach 15-17 marca 2024 roku odbędzie się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej – Arte Culinaria Italiana .

Tym razem konkurs odbędzie się w Mikołajkach w malowniczym Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA ****, który jest współorganizatorem tej edycji www.hotel-port.pl

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznawanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.

Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.

Przypomnijmy, że autorem, pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo – znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Konkurs

Konkurs odbędzie się w dniach 15-17.03. 2024 roku:

  • 15 marca 2024 roku o godzinie 18:00 w Hotelu Robert’s Port – sala
    konferencyjna – odprawa ekip startujących z Jury
  • 16 marca 2024 roku o godzinie 9:30 oficjalne rozpoczęcie konkursu –
    Restauracja w Centrum konferencyjnym poziom 0
  • 16 marca 2024 roku od godziny 10:00 do godziny 16:30 – zmagania
    konkursowe w Restauracja w Centrum Konferencyjnym poziom 0

  • Celem głównym konkursu jest wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań kuchni włoskiej : pierwszego dania konkursowego – makaronu marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI , drugiego dania konkursowego – danie mięsne – rolada wołowa z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów i z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro ( pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef ) oraz innych dowolnych produktów zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 16 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.
1. Arche Hotel Krakowska Restauracja Impresja– Warszawa – Vladyslav Medianyk,Konrad Batur
2. Centrum Rozrywki Rodzinnej Restauracja Akcja – Kostrzyn Nad Odrą – Daniel Pelechaty, Julia Ratajczak
3. Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem – Klaudiusz Gromala, Dominik Lorek
4. Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport – Warszawa – Mariusz Banaśkiewicz, Adam Wojtowski
5. Hotel DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors – Łódź – Łukasz Białas, Konrad Szela
6. Restauracja Mamma Mia – Karpacz – Paweł Kucharski, Kamil Kowal
7. Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort – Sochocin – Grzegorz Krupiński, Adian Gwiazdowski
8. Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice – Piotr Dzikowski, Paweł Stępniak
9. Restauracja Bella Italia – Mikołajki – Jakub Grabowski , Bartosz Kunasz
10. Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia – Kraków – Robert Kopacz, Marcin Bujakowski
11. Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa – Yurii Haliak, Mariusz Prażnowski
12. Ristorante Mare e Monti – Łódź – Przemysław Holicke, Theodore Skrzypek

Szczegóły w regulaminie.

Przed Gwiazdami stoi nie lada wyzwanie, gdyż muszą przygotować praktycznie identyczne dania konkursowe jak uczestnicy konkursu dla profesjonalistów, jednakże w swojej autorskiej odsłonie.

W konkursie dla Gwiazd będą rywalizować : Izabela Trojanowska, Ewelina Lochman, Anna Koprowska
(Kowalczyk ), Aleksandra Kostka, Julia Wróblewska, Antek Smykiewicz i Rafał Iwaniuk.

Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki , Sekretarza Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz przedstawicieli Sponsora Strategicznego marki Makro oraz Sponsorów Głównych: Winterhalter, MOWI, Sokołów, Donna Elisa.

Jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.

Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Tomasz Kozłowicz.

Serdecznie zapraszamy w dniu 16 marca 2024 w godzinach 10.00-16.00 wszystkich sympatyków konkursu i pasjonatów kuchni włoskiej do odwiedzenia Hotelu Robert’s Port Lake &SPA w Mikołajkach. Zobaczcie jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz poznajcie prezentacje naszych konkursowych sponsorów.

Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do udziału w konkursie za rok

Serdecznie zapraszamy szefów kuchni i kucharzy do rywalizacji konkursowych, a stałych partnerów, jak również nowe firmy zainteresowane udziałem w tym włoskim wydarzeniu do współpracy.

Regulamin i inne załączniki

Regulamin

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!

 

Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”! Finał już w piątek