Portal Gastronomiczny

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej – Arte Culinaria Italiana – regulamin !

Z radością informujemy , iż w dniach 15-17 marca 2024 roku odbędzie się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej – Arte Culinaria Italiana .

Tym razem konkurs odbędzie się w Mikołajkach w malowniczym Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA ****, który jest współorganizatorem tej edycji www.hotel-port.pl

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznawanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.

Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.

Przypomnijmy, że autorem, pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo – znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Konkurs

Konkurs odbędzie się w dniach 15-17.03. 2024 roku:

  • 15 marca 2024 roku o godzinie 18:00 w Hotelu Robert’s Port – sala
    konferencyjna – odprawa ekip startujących z Jury
  • 16 marca 2024 roku o godzinie 9:30 oficjalne rozpoczęcie konkursu –
    Restauracja w Centrum konferencyjnym poziom 0
  • 16 marca 2024 roku od godziny 10:00 do godziny 16:30 – zmagania
    konkursowe w Restauracja w Centrum Konferencyjnym poziom 0

  • Celem głównym konkursu jest wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań kuchni włoskiej : pierwszego dania konkursowego – makaronu marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI , drugiego dania konkursowego – danie mięsne – rolada wołowa z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów i z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro ( pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef ) oraz innych dowolnych produktów zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

Wszystkie zgłoszenia należy przesyłać nie później niż do dnia 23 lutego 2024 roku ( piątek) na adres e-mail : DW :
W konkursie udział bierze 12 ekip. w składzie dwuosobowym.

Szczegóły w regulaminie.

Serdecznie zapraszamy szefów kuchni i kucharzy do rywalizacji konkursowych, a stałych partnerów, jak również nowe firmy zainteresowane udziałem w tym włoskim wydarzeniu do współpracy.

Regulamin i inne załączniki

Regulamin

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursu - Złoty Widelec

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?

 

Fun dining. Prosto i genialnie Przemysław Klima

Udostępnij

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?

 

KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego