Portal Gastronomiczny

Arte Culinaria Italia

XVI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

W dniu 11 marca 2023 roku odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne XVI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej” – Arte Culinaria Italiana, pod honorowym patronatem Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office.
Szesnasta edycja konkursu odbędzie się w Green Mountain Hotel * w Karpaczu, który jest współorganizatorem tego konkursu.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe : pierwsze danie z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli marki Perino i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS marki Sokołów i dowolnych składników .
W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą : Krzysztof Szulborski -przewodniczący jury , Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik.
W jury profesjonalnym technicznym : Cezary Powała, Jakub Steuermark, Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Rober Kopacz.

Ekipy zakwalifikowane do konkursu

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.
1. Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza, Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk
2. Restauracja Dziurka od klucza- Warszawa, Wojciech Kapusta, Yourii Haliak
3. Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska, Grzegorz Spyra ,Łukasz Smela
4. Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz, Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek
5. Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem, Dominik Jeleński, Wojciech Bąba
6. Restauracja Loft – Gostyń, Artur Mendyka, Weronika Dulas
7. Restauracja Mamma Mia – Karpacz, Paweł Kucharski, Kamil Kowal
8. Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań, Roman Serdiuk, Ihor Skibin
9. Restauracja Miodowa- Dzierżoniów, Maksym Trushkin, Emil Buszyński
10. Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice, Michał Bielecki, Piotr Szaliński
11. Basico-Restauracja Scena Cegielnia- Radzymin, Jakub Zięba, Marcin Oleksiak
12.Restauracja Zmyślona Centrum Trzy Jeziora- Wieleń Zaobrzański, Konrad Kistela, Mukesh Singh

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się również konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem autorskiego dania z makaronu lub ravioli Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz wybranych składników.
Zobaczymy w akcji Izabelę Trojanowską, Jacka Kopczyńskiego, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątrobę, Tomasza Kozłowicza, Agatę Rudnicką, Agnieszkę Dziekan i Antka Smykiewicza.
Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: V-ce burmistrza miasta Karpacz, Prezesa Górskich Resortów, Prezesów Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz przedstawicieli sponsora strategicznego marki Makro oraz sponsorów głównych: Fine Dine, Sokołów i Perino.
Przewodniczącym jury VIP został szef kuchni Michał Węcławek, a jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.
Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.

Serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków konkursu w dniu 11 marca w godzinach 10.00-15.00 do odwiedzenia Green Mountain Hotel * w Karpaczu i zobaczenia na żywo jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz na ciekawe prezentacje sponsorskie.

Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok.

Giancarlo Russo i Tomasz Wróblewski

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu

 

Optymalna eksploatacja urządzeń gastronomicznych: Kluczowa rola mycia i pielęgnacji

Udostępnij

 

Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska zwyciężyli w Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu dziczyzny!

 

 IX edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku 2024