Portal Gastronomiczny

Wielkopolski Kucharz Roku 2022

VII edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku – relacja


Po dwuletniej przerwie wywołanej pandemią, w malowniczym majątku Ostoja Chobienice 8 czerwca odbyła się VII edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku – konkursu im. Rafała Jelewskiego.

Już od pierwszej edycji, która miała miejsce w 2000 roku, konkurs otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Po krótkiej przerwie został reaktywowany w zupełnie nowej formie i pod patronatem uznanego i cenionego w środowisku szefa kuchni Rafała Jelewskiego (1970 – 2013), kucharza z doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych w Polsce i na świecie i który reprezentował Polskę w finale Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. Był to wyjątkowy szef kuchni, wielki miłośnik kuchni wielkopolskiej i regionalnych produktów.

Przebieg tegorocznej edycji
Głównym celem konkursu jest odkrywanie i promocja nowych talentów polskiej sceny kulinarnej. Konkurs adresowany jest do kucharzy z województwa wielkopolskiego, zatrudnionych w lokalach gastronomicznych w regionie lub urodzonych w Wielkopolsce, a pracujących w kraju i za granicą. W tym roku do startu w finale zakwalifikowało się sześciu zawodników, a byli to:

• Dominik Świątecki, City Park Hotel&Residence Restauracja Cucina, Poznań
• Jakub Żymelski, Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno
• Przemysław Szwak, Restauracja RETRO, Oborniki Śląskie
• Paweł Kubera, Restauracja Podanie, Poznań
• Bartosz Zajdel, Restauracja Loft, Gostyń
• Adam Lelewer, Ostoja Chobienice.

Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 2 godzin dania głównego oraz sałatki w stylu fine dine, z wykorzystaniem tradycyjnych produktów i receptur z Wielkopolski.
Obowiązkowym produktem był pstrąg patroszony oraz jesiotr filet z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, olej z Manufaktury Łagowski, jabłko oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki marki Bonduelle.

Zawodników oceniało profesjonalne jury w składzie: Marcin Budynek – Przewodniczący, Paweł Salamon, Magdalena Ossowska, Dawid Łagowski, Bartłomiej Witkowski, Mariusz Pieterwas, Tomasz Zdrenka. Gościem specjalnym, który również wcielił się w rolę jurora, była aktorka teatralno – filmowa, pasjonatka kuchni Joanna Brodzik, która podczas spotkania autorskiego opowiedziała o powstaniu swojej książki kulinarnej pt.„UMAMI”.

Konkurs poprowadził Tomasz Purol, którego wspierał Marcin Budynek. W trakcie całego dnia na terenie majątku Ostoja Chobienice odbywały się liczne pokazy, degustacje i prezentacje firm sponsorskich, bez których wydarzenie nie mogłoby się odbyć. Kulinarne zmagania trwały prawie 5 godzin. Po zakończonej rywalizacji wręczono również podziękowania dla restauratorów i firm zaangażowanych w projekt żywienia uchodźców z Ukrainy,który od lutego do czerwca inicjowały Joanna Ochniak i Natalia Lewandowska.

Wyniki konkursu

Wieczorem odbyła się uroczysta Gala Motylkowa, podczas której ogłoszono wyniki kulinarnych zmagań.
Decyzją jury I miejsce zdobył Paweł Kubera z poznańskiej Restauracji Podanie!

Laureat otrzymał Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022, ufundowany przez Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, nagrodę główną Termomix ufundowaną przez firmy Fusion Gusto i Żywiec Zdrój, czek o wartości 2500 zł od firmy Bela MESA oraz liczne upominki od sponsorów.

Miejsce II otrzymał Adam Lelewer z Ostoji Chobienice, który pojedzie na staż do Pałacu Mierzęcin. Tę nagrodę wręczył osobiście jeden z jurorów – Paweł Salamon, szef kuchni obiektu.

Miejsce III wywalczył Przemysław Szwak z Restauracji RETRO, Oborniki Śląskie, który zdobył jeszcze nagrodę specjalną za „Najlepszy Smak”, przyznaną przez Gościa Specjalnego aktorkę Joannę Brodzik oraz firmę Gospodarstwo Rybackie Zielenica.

W trakcie memoriału poświęconego śp. Rafałowi Jelewskiemu, patronowi Konkursu, w blasku zimnych ogni, pojawił się wspaniały tort przygotowany przez Mistrzynię Cukiernictwa Ewę Drzewicką. Wspólna zabawa i świętowanie sukcesów wielkopolskich kucharzy trwały do późnych godzin nocnych.

Kapituła Konkursu – Joanna Ochniak, Barbara Surma, Dominik Brodziak i Tomasz Purol serdecznie zapraszają już na kolejną edycję Wielkopolskiego Kucharza Roku!
Więcej na stronie: https://www.konkursykulinarne.pl/

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Darmowe szkolenia dla branży HoReCa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

 

Mierzęcin Horse Show w Pałacu Mierzęcin już w maju

 

Remont po pożarze domu Ewy i Piotra Michalskich

Udostępnij

 

Znamy laureatów konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów