Apteka św. Huberta

Winiarskie regiony Polski – w Hotelu Shuum

W dniu 12 sierpnia w  Hotelu Shuum odbyła się  czwarta kolacja degustacyjna z cyklu „Przez zmysły do Błogostanu”. Spotkanie pod tytułem „Winiarskie regiony Polski” poprowadził Tomasz Kolecki, gościem specjalnym był Piotr Stopczyński. Jeden z najlepszych w Polsce enologów, konsultant wielu polskich winnic, erudyta jakich mało i absolwent jednego z najbardziej cenionych uniwersytetów enologicznych – Davies w Kalifornii. Panowie przygotowali wspaniały przegląd polskich win z sześciu regionów Polski

Menu przygotował Wiktor Ignaczak Szef Kreatywny w hotelu Shuum z zespołem.

Podano 6 talerzy, na każdym inny region Polski. Zaczęliśmy nie przypadkowo od Pomorza i paprykarzu szczecińskiego do tego kieliszek musującego Preludium z Winnicy Kazimierskie Wzgórza. Podkarpacie to pstrągpotokowy, czosnek niedźwiedzi, proziak i bryndza z dostojną Biancą z Piwnic Półtorak. Były też flaczki „Po Warszawsku” na mocno esencjonalnym bulionie cielęcym z Pet Nat’em z winnicy Czarna Stodoła. Lubuskie to „gołąbek” z liści winogron z węgorzem, rakami i borowikami i Riesling 2017 z Pałacu Mierzęcin. Dolny Śląsk i rolada z Black Angus, Winnica Białe Skały i ich Cortis. Wieczór zakończyliśmy polskim Petit Fours. Agata Sosnowska cukierniczka w Hotelu Shuum przygotował kremówkę, piszingera, lody o smaku obwarzanek oraz sernik krakowski z owczego sera. Kropką nad „i” był Botriris od Winnicy Kojder.

Było bardzo po polsku, pozwiedzaliśmy zmysłami nasze piękne regiony.

7października odbędzie się piąta kolacja degustacyjna z tej serii. Najbardziej gorące zjawisko winiarskie ostatnich dekad w Bordeaux, czyli ruch „garażystów” inspiruje, by kulinarnie spojrzeć we francuską stronę. Przyjrzymy się dorobkowi Paula Bocuse’a zwanego papieżem gastronomii i jego rewolucji we francuskiej kuchni znanej jako Nouvelle Cuisine. W menu zagości słynna, autorska zupa truflowa, którą Bocuse przygotował dla prezydenta Francji. Jako winne połączenia podamy wina od ikony „garażystów” – Jonathana Maltusa, właściciela Chateau Teyssier w Saint-Emilion. Wina będą pochodzić nie tylko z Francji, lecz także z World’s End, kalifornijskiego projektu Jonathana.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Polacy kochają jarmarki świąteczne

 

Heinzelmann CHEF-X świąteczna promocja

 

Savills pozyskał Tokyo Cheesecake Bakery do kultowego Okrąglaka w Poznaniu

Udostępnij

Inne

 

Przed nami 20 edycja Bocuse d'Or w Lyonie

 

Kolacja Charytatywna "Kucharze Pomagają Tomkowi"