Zapraszamy na premierę książki z serii nordyckiej – „Tradycje kulinarne Danii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek , która odbędzie się 26 października w Warszawie.
Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku.
Partnerami wydarzenia są: Ambasada Królestwa Danii w Polsce, Volvo Car Warszawa, Arctic Paper, Fundacja Bunkatura, Kuchniokracja, Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego.
Termin: 26 października 2023, godzina 19:00
Miejsce: Volvo Car Warszawa, ul. Marszałkowska 89, Warszawa
Wstęp wolny
Strona wydarzenia: https://www.facebook.com/events/333303062499761
Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych (w tym „Tradycji kulinarnych Finlandii”, „Tradycji kulinarnych Szwecji” oraz „Tradycji kulinarnych Norwegii”), zdobywczyni wielu światowych nagród w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.
