Portal Gastronomiczny

tradycje kulinarne Danii

 „Tradycje kulinarne Danii”- premiera książki

Zapraszamy na premierę książki z serii nordyckiej – „Tradycje kulinarne Danii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek , która odbędzie się 26 października w Warszawie.

Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku.

Partnerami wydarzenia są: Ambasada Królestwa Danii w Polsce, Volvo Car Warszawa, Arctic Paper, Fundacja Bunkatura, Kuchniokracja, Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego.

Termin: 26 października 2023, godzina 19:00
Miejsce: Volvo Car Warszawa, ul. Marszałkowska 89, Warszawa
Wstęp wolny
Strona wydarzenia: https://www.facebook.com/events/333303062499761

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych (w tym „Tradycji kulinarnych Finlandii”, „Tradycji kulinarnych Szwecji” oraz „Tradycji kulinarnych Norwegii”), zdobywczyni wielu światowych nagród w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Darmowe szkolenia dla branży HoReCa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

 

Mierzęcin Horse Show w Pałacu Mierzęcin już w maju

 

Remont po pożarze domu Ewy i Piotra Michalskich

Udostępnij

Inne

 

Mierzęcin Horse Show w Pałacu Mierzęcin już w maju

 

Światowy Kongres WorldChefs 2024 w Singapurze