Apteka św. Huberta

Targi POLAGRA już we wrześniu!

Targi POLAGRA to jedno z najważniejszych wydarzeń branżowych w Polsce, które przyciąga tysiące zwiedzających z kraju i z zagranicy. To wyjątkowa okazja, aby zaprezentować swoją firmę, nawiązać kontakty biznesowe, pozyskać nowych klientów i kontrahentów.

Na targach POLAGRA spotkasz profesjonalistów z branży spożywczej oraz sektora HoReCa. Swoje produkty lub usługi zaprezentujesz wśród właścicieli przedsiębiorstw, managerów, osób decyzyjnych z małych firm i dużych korporacji. Nawiąż relacje z pośrednikami, dostawcami i odbiorcami, a potem zbuduj kontakty. Dzięki temu zwiększysz swoją obecność na rynku i pozyskasz nowych klientów i poznasz partnerów biznesowych.

Salon HORECA to miejsce prezentacji innowacyjnych rozwiązań usprawniających pracę profesjonalnych kuchni, zwiększających zakres usług oferowanych przez restauracja, lokale gastronomiczno-noclegowe, a także zapewniające bezpieczeństwo i komfort pobytu ich gościom.

ZAKRES TEMATYCZNY

  • specjalistyczny sprzęt wyposażenia zaplecza kuchennego
  • wyposażenie sal restauracyjnych, barów i kawiarni
  • wyposażenie pokoi i łazienek hotelowych
  • wyposażenie i sprzęt recepcji hotelowej
  • wyposażenia centrów konferencyjnych i ośrodków szkoleniowych
  • wyposażenie Stref Relaxu w hotelu
  • nowe technologie dla hotelarstwa i gastronomii
  • odzież robocza
  • środki czystości

KTO ODWIEDZA SALON?

Salon HORECA co roku odwiedza kilka tysięcy restauratorów, kucharzy oraz właścicieli i menadżerów obiektów wypoczynkowo-noclegowych.

WYDARZENIA SPECJALNE

Sercem ekspozycji dla sektora HORECA jest strefa kulinarna, w której co roku odbywa się najbardziej prestiżowy konkurs w polskiej gastronomii – Kulinarny Puchar Polski. Najlepsi kucharze w Polsce zmierzą się 26 i 27 września.

W ramach ekspozycji HORECA odbywają się także dedykowane przedstawicielom obiektów gastronomicznych i noclegowych szkolenia na temat zmian na rynku HORECA w obszarze trendów kulinarnych, technologii, rozwiązań marketingowych. Nie brakuje także warsztatów kulinarnych z ekspertami smaku – znakomitymi szefami kuchni.

Targi to szansa na dobrze spożytkowany czas!

Podczas spotkań na targach najłatwiej poznać choćby ofertę konkurencji. Nie ma lepszego sposobu na analizę od dwu-trzydniowego, intensywnego benchmarkingu na żywo – mówi Wojciech Kokotek, dyrektor projektów Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Wojciech Kokotek, dyrektor targów POLAGRA

Jeszcze dwa lata temu wydawało się, że pandemia „wywróciła stół”, a spotkania na żywo zostaną ograniczone do minimum. Po kilku latach chyba możemy powiedzieć, że czarne scenariusze się nie sprawdziły?

Absolutnie tak! Osobiście uważam, że spotkania na żywo – czy to biznesowe, czy towarzyskie – stały jeszcze cenniejsze, również dlatego, że pamiętamy czas, w którym nie można było ich organizować. Chyba przez to jeszcze bardziej je doceniamy. Nie twierdzę, że nic się nie zmieniło, bo wystawcy skrupulatniej niż kilka lat temu dobierają miejsca, w których chcą być obecni, ale branża targowa raczej jest optymistycznie nastawiona. Spotkania biznesowe w dobrze znanej, targowej formule wciąż są potrzebne, by nie powiedzieć: niezbędne.

Dobrze wiemy jak wygląda codzienność osób, które każdego dnia odpowiadają za podejmowanie decyzji w swoich firmach, kontaktują się z kontrahentami i kluczowymi klientami. Trudno im znaleźć godzinę na spotkanie online, a co dopiero trzy dni na udział w targach.

W każdym biznesie zawsze trzeba zadać sobie pytanie: jak spożytkuję swój czas i jak czas poświęcony na spotkanie przełoży się na realizację celów biznesowych. Z doświadczeń zebranych podczas targów POLAGRA, Wino czy Smaki Regionów wynika, że to właśnie podczas spotkań na takich wydarzeniach najłatwiej poznać choćby ofertę konkurencji. Nie ma lepszego sposobu na analizę od dwu-trzydniowego, intensywnego benchmarkingu. Jeśli poświęcimy kilka dni na zbieranie informacji o konkurencji, spotkania z klientami, dowiemy się więcej, niż przez kilka miesięcy prób „zdalnej” analizy.

Organizatorzy targów często podkreślają, że to miejsca spotkań, także mniej formalnych. Jak to się ma do analiz, o których pan mówi?

Doskonale się uzupełnia! Spotykamy się z klientami, sprawdzamy, czy nasza firma jest jednym z liderów, czy kierunek, który obraliśmy jest słuszny, ale też poznajemy osoby, które ułatwiają i umożliwiają nam kontakty. Takie znajomości naprawdę owocują wieloletnią współpracą. Może się zdarzyć, że na targach całkowicie przypadkiem, podczas panelu dyskusyjnego, spotkamy osoby, z którymi bezskutecznie chcieliśmy się umówić przez ostatnie pół roku.

A co w sytuacji, gdy mamy już spore grono klientów? Po co firmy mają wystawiać się na targach?

Bywa, że potencjalni wystawcy podnoszą ten argument. Zawsze im wtedy odpowiadamy: wyobraź sobie sytuację, w której twojej firmy na targach nie ma. Twoi klienci jednak tu są i trafiają na stoiska twojej konkurencji. Osobiście obawiałbym się, że takiego klienta stracę. Ale nie ma co straszyć. Wolę, gdy targi kojarzą się bardzo dobrze, bo to dla wszystkich bardzo intensywny, ale też bardzo satysfakcjonujący czas.

rozmawiał Jacek Strzelecki

Targi POLAGRA

Kiedy: 27–29 września 2023, godz. 10:00–17:00

Gdzie: Międzynarodowe Targi Poznańskie, wejście: Hol Wschodni, ul. Głogowska 14 (przy Moście Dworcowym), pawilon nr 5

Kontakt dla mediów:

Bilety i program wydarzeń: www.polagra.pl

Szymon Pewiński, tel. 691 027 596, e-mail:

chili

Tagi

Aktualności

 

Polacy kochają jarmarki świąteczne

 

Heinzelmann CHEF-X świąteczna promocja

 

Savills pozyskał Tokyo Cheesecake Bakery do kultowego Okrąglaka w Poznaniu

Udostępnij

 

XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów