Portal Gastronomiczny

Targi HORECA® / GASTROFOOD / ENOEXPO®

Przed nami ważna dla branży HoReCa impreza, czyli Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®, które odbędą się od 16 do 18 listopada br. w EXPO Kraków. Ponad 300 wystawców zaprezentuje produkty, sprzęt i rozwiązania niezbędne w restauracji czy hotelu. Dodatkowo w programie szkolenia i warsztaty poruszające tematy istotne dla sektora HoReCa. Nie zabraknie pokazów, konkursów i degustacji, a także spotkań z ekspertami, szefami kuchni, sommelierami i baristami. Dlatego warto zaplanować swój udział w tym wydarzeniu.

Wiedza na trudne czasy

Na targach w Krakowie prezentowane jest kompleksowe wyposażenie dla hoteli, obiektów wypoczynkowych, restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych, a także żywność i napoje oraz wina z całego świata. Wychodząc naprzeciw nowym wyzwaniom zobaczymy wiele produktów i rozwiązań, które zoptymalizują prowadzenie biznesu gastronomicznego oraz hotelarskiego pogrupowanych w ramach specjalnych stref tematycznych: wyposażenia zaplecza kuchennego, rozwiązań IT, produktów lokalnych i regionalnych, polskich win i alkoholi rzemieślniczych. Dodatkowo podczas warsztatów szkoleniowych dowiemy się m.in. jak reagować na aktualne zmiany rynkowe, które nowoczesne technologie warto wprowadzić w swoim biznesie oraz jak wyróżnić się w mediach społecznościowych i wykorzystać ich potencjał, żeby podnieść sprzedaż.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Tematem przewodnim strefy pokazowej na Targach HORECA®/GASTROFOOD jest kuchnia myśliwska, a najważniejszą częścią programu trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie. Ten organizowany przez firmę Las-Kalisz jedyny w Polsce cykliczny konkurs kulinarny ma na celu popularyzację dziczyzny w branży HoReCa. Głównym tematem jest mięso zwierząt łownych pozyskiwane w ramach zrównoważonej gospodarki łowieckiej. Uczestnicy tegorocznej odsłony konkursu zmierzą się w przyrządzaniu przystawki z mięsa i wątróbki króliczej oraz dania głównego z udźca sarny. Na skomponowanie obu potraw (po dziesięć porcji każdej z nich) dwuosobowe zespoły złożone z szefa oraz kucharza pomocniczego będą miały 120 minut. Ich wysiłki oceni sześcioosobowe jury składające się z doświadczonych kucharzy. Ich zmagania na żywo oraz online będzie można obserwować w drugim dniu targów (17.11.2022).

Wina naturalne na ENOEXPO®

Tradycyjnie równocześnie z Targami HORECA®/GASTROFOOD odbędą się największe w Polsce Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO®. Prezentacje win oraz innych alkoholi z wielu krajów, spotkania i warsztaty prowadzone przez znanych ekspertów, degustacje typu Master Class i prestiżowe konkursy winiarskie to zdecydowanie atuty tych targów. Podążając za najciekawszymi trendami w winiarstwie, na ENOEXPO® zwrócimy uwagę na wina naturalne, które są wyznacznikiem zmieniającego się podejścia winiarzy do uprawy winorośli. Podczas degustacji i prezentacji będzie można dowiedzieć się więcej o certyfikacji, sposobach uprawy oraz spróbować tego typu win z różnych krajów m.in. Gruzji, Rumunii czy Niemiec.

Spotkania brokerskie na targach

Formuła spotkań brokerskich to efektywny, tani i wygodny sposób na poznanie wielu potencjalnych partnerów biznesowych w jednym miejscu i czasie, co zostało bardzo dobrze odebrane przez uczestników podczas ostatniej edycji targów. Dlatego we współpracy z Centrum Transferu Technologii Politechniki Krakowskiej po raz kolejny zapraszamy do bezpłatnego udziału w międzynarodowych spotkaniach handlowych. Wystarczy zarejestrować firmę na specjalnej platformie internetowej, aby umówić spotkania z przedstawicielami z różnych krajów: online (16-30.11.2022) lub na miejscu w EXPO Kraków w czasie trwania targów, więcej na stronie: https://horeca-gastrofood-enoexpo-2022.b2match.io/page-1681


Wstęp na targi jest bezpłatny dla gości branżowych pod warunkiem rejestracji online do 15 listopada na stronach: www.horeca.krakow.pl lub www.enoexpo.krakow.pl.

Program targów dostępny tutaj: https://horeca.krakow.pl/pl/program-akademii-horeca.html
Natomiast informacje praktyczne dla gości: https://horeca.krakow.pl/pl/dla-zwiedzajacych/informacje-dla-zwiedzajacych.html

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inne

 

Konferencja pt. „Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”

 

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2024